Da li imate preko 18 godina?

Foto štafeta #1 – Aleksa Vitorović na evropskoj foto turneji

Prva foto štafeta je došla u ruke Aleksi Vitoroviću, koga smo zamolili da prikaže svoj projekat "Izgaram" i preda štafetu dalje.

Foto štafeta je nova rubrika Before After portala u kojoj ćemo predstavljati fotografe iz regiona i njihove foto knjige / serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu.

Ko si ti?

Ja sam Vitorović Aleksa iz Aranđelovca, sa trenutnim prebivalištem u Beogradu. Fotograf, skejter, stojim iza bloga Izgaram (koji će doživeti ažuriranje obećavam), entuzijast, student digitalnih umetnosti. Voleo bih da sam cirkuski akrobata na trapezu u nekom putujućem cirkusu.

13323526_10209863404688403_1261485678984326828_o

Na slici Aleksa Vitorović, Ph. Nenad Vujanović

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Ono što vidite jeste serija dokumentarnih fotografija koja prati bend Eaglehaslanded na poslednje tri evropske turneje koje su sami bukirali i organizivali.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Svuda po Evropi, oko pedeset dana sve ukupno su trajale ove tri turneje, a svaki dan bi smo bili u nekom drugom gradu, znači od Srbije, Hrvatske preko Češke, Nemačke pa sve do Francuske, Španije i Portugalije. U jednom momentu smo doručkovali na Atlanskom okeanu, ludilo.

Kada se to dešavalo?

Dešavalo se prvi put u avgustu/septembru 2015. Dvadeset i jedan dan smo bili po Evropi sa bendom Foxmoulder iz Kanade. Izdali su split ploču tada i oni su doleteli u Evropu da bi svirali ovu turneju, bili su oduševljeni Evropom, ali mnogo su fini, Kanada jebi ga. Najviše datuma je bilo u Nemačkoj, ali bili smo i u Holandiji, Belgiji, Češkoj i Austriji.

Drugi put se desio u aprilu/maju 2016. Eaglehaslanded su išli sami na turneju, išli smo uz Azurnu obalu preko Španije do Lisabona, a onda u jednom potezu dijagonalu preko Pirinejskog poluostrva, sreća pa smo imali Bobana za šofera pa su sve velike rute, kojih je tad bilo dosta, prošle bez ikakvih problema. Španci su baš ludi, sličan mentalitet našem, ali slabo barataju engleskim pa je dosta toga ostalo na poznavanju reči iz “španskih” serija.

Treći put smo bili u novembru 2016. sa drugarima iz Hrvatske, s bendom Mališa Bahat, koji rasturaju uživo. Obišli smo Sloveniju, Češku, Nemačku, Austriju i Mađarsku. Bilo je strava, samo se malo posmrzavali, svuda je bilo oko nula stepeni na celzijusovoj skali.

Čime si fotografisao?

Sve fotografije iz ove serije su nastale analognim putem, na film, što se kaže #35mm. Prvi put sam nosio idiota Nikon L35AF i SLR Nikon F601. To mi je idealna kombinacija, idiot + fotoaparat koji možeš da kontrolišeš u potpunosti.

Drugi put sam nosio ranije pomenutog Nikon idiota koji nije preživeo ovo putovanje i Yashicu J2. A treći put sam u medjuvremenu priuštio Contax T2 i nosio sam SLR Canon EOS10. Od filmova sam koristio svašta baš, Fuji, Kodak, ponesem uvek jedan, dva crno bela, Ilford ili Efke (kupujmo domaće, haha).

Iako sam zaluđen fotoaparatima i maštam o raznim kamerama mislim da to ne treba da sprečava bilo koga u fotografisanju, bitnije je razmišljati i osećati to što pokušavaš da zabeležiš!

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Dok sam bio neuspeli student jedne više škole u Beogradu fotografisao sam koncerte i svirke za Nocturne Magazine, te sam upoznao Stefana, Nemanju i Điđija iz Eaglehaslanded. U tom periodu sam stalno kukao kako bih voleo da me neki bend povede na turneju, što se i desilo sa njima. Veliko im hvala na tome, kao i svim ostalim ljudima koji su učestvovali u svemu ovome, promoterima koji su radili svirke, dali nam hranu i pod za spavanje, takođe svim ljudima koje sam upoznao na ovim putovanjima i razmenio neku reč ili zagrljaj!

foto aleksa vitorovic (3)

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Ideja je da se kroz dokumentarnu fotografiju predstavi šta zapravo znači biti na turneji kao bend koji se vodi isključivo DIY filozofijom.

foto aleksa vitorovic (37)

Kako si zadovoljan ishodom?

Doista sam zadovoljan ovom serijom koja se pretvorila u prvi lični projekat. Ove fotografije su mi otvorile razna vrata u svetu fotografije i dobio sam priliku da radim neke super stvari, kao što je na primer saradnja sa magazinom Vice Srbija. Moram da napomenem da ova serija nije završena i da bih voleo na kraju svega da poprimi i fizički oblik u vidu foto knjige i velike izložbe, ali polako!

Kome predaješ foto štafetu?

Težak izbor ali odlučio sam se za mog prijatelja Nenada Vujanovića i njegovu seriju fotografija iz Norveške. Nenad je sjajan fotograf, ali nekako su ga zaobišli svi vidovi bilo kakve promocije koje svakako zaslužuje svojim radom!

foto aleksa vitorovic (24)

Šta imaš da ga pitaš?

Hahah, pa nemam ništa jer smo živeli zajedno kada se desio njegov odlazak u Norvešku.

Hvala, Aleksa!

Sve fotografije iz Foto štafete #1 pripadaju Aleksi Vitoroviću i mogu se pogledati na blogu Izgaram.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: