Da li imate preko 18 godina?

Filmski rezidencijalni program u blizini Bešenovačkog jezera

Autor:
0
0

Filmski festival Najkraći dan i udruženje Filmkultura u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom (EFA) i Balkan Retreat-om predstavlju četvorodnevni filmski rezidencijalni program!

Četiri polaznika će imati priliku da uz grupni i pojedinačni rad sa mentorom Bogdanom Muresanom, rumunskim rediteljem, i asistentom Danilom Stanimirovićem razvijaju i oblikuju svoje ideje za kratkometražne projekte. Kroz gledanje filmova, panel diskusije i analizu različitih studija slučaja, učesnici će učiti o najboljim načinima za oblikovanje filmskih projekata i njihovu prezentaciju i sve to u prostoru Balkan Retreat-a pored Bešenovačkog jezera.

Radionica ima za cilj povezivanje mladih profesionalaca i amatera koji se bave audio-vizuelnom umetnošu, kao i sklapanje novih saradnji i upoznavanje potencijalnih saradnika na budućim filmskim projektima. Pored mentorskog rada, učesnici će imati priliku da učestvuju u raznovrsnim aktivnostima u prirodi, gledaju filmove i posete jezero Bešenovo.

Mentor programa, Bogdan Muresanu je rumunski scenarista i reditelj. Za svoj scenario za film ,,The human torch” je 2008. godine osvojio nagradu Best Short na HBO TIFF scenarističkom takmičenju. Njegov najuspešniji kratki film ,,The Christmas Gift” je osvojio nagradu Evropske filmske akademije za najbolji film u selekciji kratkih filmova 2019. godine i bio jedan od top 10 finalista za Oskara u kategoriji kratkog filma. Film se prikazao i na festivalu Najkraći dan 2019. godine u EFA selekciji.

Najkraći dan je festival kratkometražnog filma koji se od 2012. godine u organizaciji Filmkulture obeležava u Srbiji na najkraći dan u godini – 21. decembra kao deo svetske proslave Dana kratkog filma. Festival se trenutno održava u Beogradu, a iz godine u godinu širi svoj filmski i edukativni program i pruža priliku za prikazivanjem stotinama studentskih i amaterskih kratkih filmova, sa fokusom na mlade autore. Takođe, Najkraći dan je jedina manifestacija u Srbiji koja svake godine prikazuje selekciju kratkih filmova Evropske filmske akademije.

Balkan Retreat projekat je nastao pre nekoliko godina u blizini Bešenovačkog jezera koji jednim delom čini seosko domaćinstvo, a drugim delom smeštaj za mlade profesionalce iz celog sveta. U okviru svog rada organizuju radionice i događaje tokom cele godine, a nude domaće i organske obroke za učesnike. Prostor je okružen prirodom u kojoj se otkrivaju zadovoljstva jednostavnijeg života, izgrađenog oko prijateljstva, ekologije i kreativnosti. Najveći deo njihovog projekta se fokusira na ponudu inspirativnog prostora za profesionalce iz sfere umetnosti koji tamo stvaraju nova dela.

Mentorski program se održava od 2. do 5. juna u Balkan Retreat-u u podnožju Fruške gore, pored Bešenovačkog jezera. Prijave možete poslati do 25. maja 2022. u 23:59h, a na ovom linku možete pronaći više informacija o uslovima konkursa.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: