Da li imate preko 18 godina?

Filmovi “Toni Erdman”i “Matura” na ovogodišnjem FAFu

U glavnom programu ovogodišnjeg festivala biće prikazana 22 filma od kojih se jedanaest takmiči za Gran pri festivala "Aleksandar Saša Petrović"

Autor:
0
0

Festival autorskog filma, koji se održava od 25. novembra do 3. decembra, objavio je program festivala u okviru kojeg će, u glavnom programu, biti prikazana ostvarenja koja imaju više nominacija za najbolji evropski film ove godine. Dobitnik nagrade Fipresci na ovogodišnjem Kanskom festivalu, film Toni Erdman, ima čak pet nominacija za evropskog Oskara (za najbolji film, za najbolju režiju, za najbolji scenario, za najbolju mušku i žensku ulogu).

Ostvarenje Toni Erdman govori o odnosu oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu, kroz humor i svežu autentičnost. Ovo je treće dugometražno ostvarenje 39-godišnje rediteljke, Maren Ade, predstavnice nemačkog “novog talasa” i prvi nemački film koji se takmičio za kansku Zlatnu palmu posle Snimanja u Palermu Vima Vendersa 2008. godine.

Sledeći po broju nominacija je aktuelni kanski pobednik Ja, Danijel Blejk, koji će 25. novembra svečano otvoriti 22. Festival autorskog filma. Ostvarenje Kena Louča nominovano je za najbolji film, a slavni britanski autor je među nominacijama za najboljeg reditelja. Film je nominovan za najbolji scenario (Pol Laverti) i najboljeg glumca (Dejv Džons). I Rumun Kristijan Munđijo nominovan je za najbolju režiju i za najbolji scenario za film Matura, a na programu ovogodišnjeg festivala premijerno će se naći 30. novembra u Domu omladine Beograda sa početkom u 19.30h.

Pored ovih ostvarenja glavni program ovogodišnjeg festivala uvršćeno je još devetnaest ostvarenja, od kojih se jedanaest takmiči za Gran pri festivala “Aleksandar Saša Petrović”. U okviru glavnog programa počasno će biti prikazan i film Dušana Makavejeva Sweet movie iz 1974.

“Festival autorskog filma od svog osnivanja predstavlja i promoviše novi, drugačiji, autentičan autorski izraz. Malo je u današnjoj svetskoj kinematografiji tako slobodnih, hrabrih, inovativnih, radikalnih, društveno kritičkih, duhovitih, filozofski, poetski i stilski modernih filmova kao što je Sweet movie. Razbijanje tabua, narativnih i vizuelnih, ogoljavanje malogradjanštine, zbunjivanje i šokiranje tog učmalog sveta, podsmevanje apsurdu totalitarizma, gluposti. To je beskompromisna poetika Dušana Makavejeva, ili kao što kaže jedna pesma grupe Partibrejkers Sloboda ili ništa”, ističe Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala.

Pored glavnog programa, festival je ove godine bogatiji sa još većim brojem pratećih programa, koji pored filmskih ubrajaja i predstave, edukativne programe i radionice.

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu “Fontana”, UK Parobrod, Domu kulture Studentski grad, Art bioskopu – Kolarčeva zadužbina i UK Palilula.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: