Da li imate preko 18 godina?

Filmovi koji otvoreno i kritički govore o vremenu u kome živimo

Ovogodišnje, 28. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici.

Autor:

U Glavnoj takmičarskuoj selekciji ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić biće prikazano 12 filmova, među kojima su „Dnevnik iz Gvantanama” britanskog reditelja Kevina Mekdonalda sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster, “Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića koji na Paliću ima svetsku premijeru, kao i filmovi prikazani na festivalima u Kanu i Berlin.

Nečista krv – greh predaka

Što se tiče filmova prikazanih na prestižnim festivalima u selekciji su “Prirodna svetlost” Deneša Nađa, koji je ove godine dobio Srebrnog medveda na Berlinalu za najbolju režiju, “Čuvar brata svojega” turskog reditelja Ferita Karahana i “Kopilot” nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed iz selekcije “Panorama” ovogodišnjeg Berlinala, kao i tri filma koji su ove godine uvršteni u glavni takmičarski program Kanskog filmskog festivala: “Frens” Bruna Dumona, “Gripa Petrovljevih” Kirila Serbrenikova i “Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira koji ovim filmom zaokružuje “Oslo trilogiju”.

Publika će videti i filmove “Plavi cvijet” hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, “Čisto ljudski” makedonskog reditelja Igora Ivanova, “Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog iz Poljske i “Vojvoda” britanskog reditelja Rodžera Mičela.

Glumac Aleksandar Berček i nemački reditelj Kristijan Pecold dobitnici su nagrade „Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Novouvedena festivalska nagrada „Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji biti uručena slovenačkoj glumici Mileni Zupančič.

Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, koji će biti održan od 17. do 23. jula, ističe da se palićki festival u potpunosti vratio svojim korenima kao susretište autora, filmova, publike i kritike, na kome se prikazuju filmovi koji otvoreno kritički govore o vremenu u kome živimo.

„Mi imamo festival koji smo želeli uvek, festival iz najboljih festivalskih vremena. Ideja nam je bila da vidimo kako izgleda filmska Evropa autorski, sa svim svojim problemima sa kojima se muči i čitav svet”, naglašava  Zelenović.

Gripa Petrovljevih

Selektor Nenad Dukić kaže da Palić uprkos i dalje složenim okolnostima zbog pandemije ima jak i kvalitetan program.

„Imamo 12 filmova koji su po mom suud relevami i oslikavaju najbolje što je evropska kinemtografija dala u prethodnih godinu dana”, ističe Dukić.

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari” biće prikazani filmovi “Dečak” ruskog reditelja Vitalija Akimova, litvanski film “Đavo nema mira” u režiji Zefira Morelsa i Albana Mersijea, “U ogledalu” letonske reditelje Laile Pakalnine, “Furija” Petra Ristovskog, “Prolećna pesma” Natalije Avramović, “Suton” mađarskog reditelja Balinta Biroa, “Jaruga” mađarskog reditelja Krasnahorkaia Balaža, “Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića, “Noćna smena” Reinisa Kalvinša iz Letonije, “Časovi nemačkog” bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova, “Unutrašnje ostrvo” Ru Hasanova iz Azerbejdžana, “Šta vidimo kad pogledamo u nebo” gruzijskog reditelja Aleksandra Koberidžea, “Branka” mađarskog reditelja K. Kovača Akoša, “Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić, “Tabija” Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji, “Duhovi” turske rediteljke Azre Deniz Okjaj, i “Parket” ruskog reditelja Aleksandra Mindadzea.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić organizaciji Otvoreni univerzitet Subotice. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Više informacija o programu i filmovima možete pogledati na sajtu festivala.