Da li imate preko 18 godina?

Filmovi koji će vas oduvati ! (Expect the unexpected)

Top 15 filmova sa neverovatnim zapletom i još neverovatnijim raspletom.

Ako sada, u ovom trenutku, mislite da ne postoji plot twist kakav niste videli na velikom platnu, varate se! Naravno, pod uslovom da vam je jedan od dole navedenih filmova promakao u dosadašnjem bavljenju sedmom umetnošću. Svaki od ovih specifičnih filmova na svoj način iznenađuje gledaoca, i tamo negde, u nekom trenutku, kada pomisli da je sve video, film zadaje svoj trijumfalni udarac, i odlazi korak dalje u raspamećivanju.

15. Death proof, Quentin Tarantino, 2007.

dp

Za razliku od većine Tarantinovih filmova, ovaj počinje random sekvencama sve do pojavljivanja glavnih aktera koji nam na početku ne otkrivaju gotovo ništa. Iako je mala verovatnoća da ovaj fim već niste pogledali, ipak, ukoliko je to slučaj, moraćete da sačekate da gotovo trećina filma prođe, kako biste imali neku sliku o tome kakav plot treba da nastupi. Sledi dinamičniji deo filma gde nastupa plot twist, i kao grand finale totalno neočekivani finiš. Pustite da vas “Jungle Julia” osvoji, i uživajte u ovom trileru.

14. Nymphomaniac (Vol1, Vol2), Lars von Trier, 2013.

OK, ne možemo reći da film sa ovakvim nazivom, nema i nešto što je potpuno očekivano- živopisno prikazan seksualni život jedne nimfomanke. Ono što će sigurno biti iznenađenje, jeste ono o čemu ta nimfomanka razmišlja, onda kada se ne bavi svojim hobijem. Kakav je zapravo život osobe za koju se smatra da je bludnica, kakve zaokrete sudbina jedne žene može da ima, i kako definisati sam pojam – nimfoman, saznaćete na kraju filma koji se sastoji iz dva dela. Topla preporuka za sve one koji očekuju da ovde nema ničeg osim jeftine pornografije, ili za one koji misle da režiser šokantnim scenama pokušava da privuče publiku.

13. Jeune & jolie, Francois Ozon, 2013.

Jeune & jolie, Francois Ozon, 2013.

Izabel je mlada i lepa, i nakon što izgubi nevinost, njen život kreće neobičnim tokom. To je sve što treba da znate o ovoj drami pre nego što je pogledate. Dovoljno je reći da će vas sazrevanje ove mlade i lepe devojke, odvesti na neobično putovanje koje će se završiti mnogim neodgovorenim pitanjima i enigmama oformljenim u naizgled najjednostavnijem mogućem zapletu. Uvidećete kompleksnost filma kada shvatite da su prošli dani nakon što ste ga pogledali, a da ste i dalje pod utiskom.

12. Mommy, Xavier Dolan, 2014.

Mommy, Xavier Dolan, 2014.

“Mamica” je priča, kao što pretpostavljate, o bezuslovnoj majčinskoj ljubavi, smeštena u kadrove krajnje nepredvidivog filma. Ovde skoro svaka scena nudi neko novo iznenađenje, pa će Mommy svakako opravdati svoje mesto na listi. Ukoliko predate svoju pažnju ovom filmu, pored zapleta smeštenog u 2 sata i desetak minuta, iznenadiće vas i velika završnica smeštena u poslednjih deset minuta. Gluma je vanserijska, fotografija odlična, podela uloga na nivou, i sigurno nećete zažaliti kada se film završi.

11. Mon roi, Maiwenn, 2015.

mon roi

Toni i Žoržo započinju svoju romansu na krajnje običan način, a onda počinje lavina neočekivanih zaokreta, koja se lomi niz brdo gotovo nemogućih situacija, baš kao što se dogodilo i Toni dok je skijala. Film obiluje sjajnim kadrovima i neizbežno je zaljubiti se u njega, čak i pored krajnje neprivlačnih protagonista. Sam kraj filma je podjednako šokantan kao i mnoge scene u njemu.

10. Stoker, Chan-wook Park, 2013.

stoker

Chan-wook Park, koji je režirao Oldboy (još jedan krajnje nepredvidiv film), već nas je navikao da ne pokušavamo da uklavirimo šta nas očekuje u projektu na koji se on okomi. Ne postoji način da se opiše koliko je ovaj casting bio pun pogodak i koliko su sami glumci doprineli tome da ovo bude jedan od filmova koje ćete dugo pamtiti. Sa druge strane, ne sme se zapostaviti ni fotografija koja pleni svojom ekscentričnošću kao ni priča koja u dubini krije nešto sasvim uobičajeno, ispričano na poseban način.

9. The lovely bones, Peter Jackson, 2009.

the lovely bones

Ovaj film će vas vrlo brzo uvesti u priču i otkriti gotovo čitav plot, pa ćete se zapitati koji je to neočekivani element, i po čemu se on razlikuje od većine trećerazrednih trilera na tržištu. Suzi je devojčica koja biva oteta i koja sama (kao narator filma) upozorava gledaoce da je mrtva. Međutim paralelna priča koju nam Suzi pripoveda je krajnje nepredvidiva i iznenađuje svakom sekvencom koja film odvodi u nekim drugim pravcima u odnosu na prvobitni plot.

8. Another Earth, Mike Cahill, 2011.

Another Earth, Mike Cahill, 2011.

Iako naizgled već viđeno, ovaj sci fi film sa širokim spektrom osvrta na život, krije mnogo misterija, od kojih je samo jedna- ona o svemiru. Ne treba otkrivati previše, ne bi li doživljaj tokom gledanja filma bio potpun. Ne bi bilo loše osvrnuti se na sjajnu tehniku kojom je film odrađen, na odsustvo suvišnih dijaloga, broj aktera svedenih na minimum, i uopšteno govoreći na jednostavnost koja čini da kompleksnost same radnje dostigne viši nivo.

7. Miss Violence, Alexandros Avranas, 2013.

Miss Violence, Alexandros Avranas, 2013.

“Gospođica nasilje”je trijumfovala na festivalu u Veneciji 2013. godine, kada je film krenuo ka bioskopskim salama širom sveta. Iako se iz naslova može naslutiti ponešto o radnji filma, zapravo ne možete ni pretpostaviti kakve vas sve dubioze očekuju u ovoj sumornoj drami. Iako možda pretežak za neki širi auditorijum, Miss Violence je našao svoje mesto pod suncem u očima filmskih kritičara i dokazao poentu kojoj prethodi niz nepredvidivih momenata.

6. We need to talk about Kevin, Lynne Ramsay, 2011.

weneedtotalkaboutkevin2

Evo još jednog filma koji zahteva vašu pažnju dok radnja ne odmakne i ne otvori put izvanrednom zapletu koji će vas ostaviti bez daha, sve u cilju da vas pripremi na potpuno neočekivanu završnicu, posle koje ćete ostati bez teksta. Besprekorna montaža i dobro odigrane uloge, samo su neki od elemenata koji će vas očarati i smestiti ovaj naslov na listu vaših omiljenih filmova.

5. El orfanato, J.A. Bayona, 2007.

el orfanato

Za ovaj film je bitno napomenuti da ne može biti svrstan u okvire određenog žanra. On kreće kao drama, razvija se u nešto što izgleda kao horor, a završava se na potpuno drugčijoj stanici i otkriva zbog čega je vredelo odvojiti dva sata. Kada budete gledali El orfanato, slobodno očekujte neočekivano.

4. Compliance, Craig Zobel, 2012.

compliance

Compliance svakako ne spada u najkvalitetnije filmove koji su snimljeni, ali neočekivani zaplet i još neočekivaniji rasplet su njegovi najveći aduti. Film je reklamiran kao priča zasnovana na istinitim događajima, što vrlo često prouzrokuje kontra-efekat kod publike, ali budite uvereni da to ovde nije slučaj. Jednog petka Beki dolazi na svoj posao u lokalnom diner-u, razgovara sa svojim kolegama koje odlično poznaje, sreće se sa dobro poznatim mušterijama… kada se desi nešto što će potpuno poremetiti njen život.

3. Stockholm, Pennsylvania, Nicole Beckwith, 2015.

Stockholm, Pennsylvania, Nicole Beckwith, 2015.

Još jedan primer filma gde na početku sve izgleda krajnje predvidivo: scenario razvučen i usporen i već se razmišljate koliko još dugo će vam držati pažnju. Međutim, ukoliko istrpite neke od kadrova praznog hoda, koji zapravo postoje sa razlogom kako bi kasnije doprineli dramaturgiji cele priče, ovaj film će vas raspametiti. “Home is where the heart is”!

 2. La piel que habito, Pedro Almodovar, 2011.

La piel que habito, Pedro Almodovar, 2011.

Ako niste vatreni Almodovarov fan veća je verovatnoća da će vam se ovaj film dopasti, budući da nije reč o nečemu na šta smo navikli od ovog režisera. Zahvaljujući nehronološkom rasporedu sekvenca, biće potrebno vreme dok ne shvatite sam zaplet filma, a na kraju vas čeka rasplet kakav niste ni sanjali. Ni najveći detektivi među vama neće imati ideju o tome u kom smeru će se razmotati veo misterije nad ovim filmom.

1. The Railway man, Jonathan Teplitzky, 2013.

The Railway man, Jonathan Teplitzky, 2013.

Ovo je jednostavno rečeno must see, koji ne treba komentarisati dok ga ne pogledate i ne shvatite kako je ovaj film jedno veliko remek-delo!

Lajkuj:

Komentari:

 1. Iske says:

  The Railway man, potpunio promašaj u kinematografiji, ali mišljenja su subjektivna. Moja preporuka je da se taj „nazovi” film zaobilazi u veeeelikom luku…

 2. Jovan says:

  Ne bi baš trebali svi da budu filmski kritičari tj. da prave liste.

 3. Jelena says:

  Ovoliku gomilu gluposti skoro nisam cula. Ako neko zeli da pogleda neki film od ovih neka ukuca naslov na googlu pa neka vidi o cemu se radi i kakav je film jer ako ovo ovde procitate necete imati zelju ni za jednim

 4. Nenad says:

  licno odgledao 5/15 filmova, promaseni su bili svi. izbegavajte sve

Ostavite komentar:

Slični članci: