Da li imate preko 18 godina?

Filmovi iz Trećeg sveta, crni humor i osetljive teme: vodič kroz 22. FAF

Izdvojili smo 10 dobrih naslova među više od 80 filmova koje ćete gledati narednih dana na FAF-u.

Od 25. novembra do 3. decembra beogradska publika će se kroz šarolik program FAF-a susresti sa presekom savremenog svetskog autorskog filma: biće tu nekoliko programskih celina, različitih filmskih formi, zvučnih i nagrađivanih naslova, ali i brojnih debitanskih filmova koji tek započinju festivalski život.

Ako volite poetiku apsurda, uvrnut humor i brutalno satiričku obradu ozbiljnih tema, obavezno pogledajte Jazavičara, novu Solondzevu crnu komediju. Rediteljsko umeće Toda Solondza već je uveliko poznato zahvaljujući kontroverznom filmu Sreća, za kojim Jazavičar nimalo ne zaostaje u ironijskom naboju. Uz to ima zabavne parodijske reminiscencije na Linklejterov Bojhud i Nulu iz vladanja Žana Vigoa. Film prati više narativa sa različitim karakterima, koje spaja ljubimac jazavičar. Film, doduše, nije previše pitak za prosečnog gledaoca i treba imati želudac za njega.

wiener-dog

Još jedna provokativna crnohumorna priča koja surovo preispituje socijalne odnose na FAF-u je Album, debitanski film turskog reditelja Mehmeta Kana Mertoglua. Sredovečni par planira da usvoji dete i zbog bojazni od reakcije porodice i prijatelja pravi niz fotografija lažne trudnoće. Ovo pravo osveženje u turskoj kinematografiji na domaćem terenu je izazvalo pomešane reakcije, dok je u Kanu je osvojilo nagradu za nove talente France 4 Visionary Award i u Sarajevu nagrađeno Gran prijem.

Kaili Bluz je simboličan i jedinstven “road movie” sa vrlo malo dijaloga i melanholičnim dugim kadrovima.  Glavni junak traga za sestrićem i nekadašnjim ljubavnikom svoje poznanice i nailazi na mistični grad u kojem su prošlost, sadašnjost i budućnost u čudnoj simbiozi. Motiv vremena kao ključna tematska okosnica filma ovde ostvaruje neobičnu i snažno metaforičku interpretaciju. Ocenjen je kao najbolje režiran film u Tajpeiu, a i u Lokarnu, gde je nagrađen i kao najbolji debitanski igrani film. Na FAF-u je u sastavu programske celine Bande à part.

Ako će Seks i grad i Mustang negde ući u jednu rečenicu, to je upravo ovde, u opisu filma Između. Nagrađivano debitantsko ostvarenje Mejsalun Hamud jednako budi asocijacije na ova dva sadržaja: sočno i pomalo plitko prikazuje slobodan život mladih i urbanih prijateljica u velikom gradu i istovremeno govori o sukobu tradicionalnog i modernog u konzervativnom društvu. Između je svakako hrabra kritika staromodnih predrasuda i zastarelih socijalnih kalupa koja će naći brojne obožavatelje među beogradskom publikom.

inbetween_05

Prateći program Hrabri Balkan takođe zavređuje pažnju i pokriva razne forme – dugometražne, kratke igrane i dokumentarne filmove, među kojima će domaću premijeru imati film Vetar Tamare Drakulić, mlade srpske rediteljke.

vetar

Inspirisana kratkom pričom Bog vidi istinu, ali čeka Lava Tolstoja, Žena koja je otišla je ubedljiva studija o moralnim načelima i pravdi. Ovaj vizuelno neodoljiv crno-beli film problematizuje ekonomsko uređenje modernog filipinskog društva. Lav Diaz, autor prepoznatljiv po izuzetno sporom ritmu, minimalizmu i melanholičnoj kontemplaciji nauštrb naracije, na FAF-u će se predstaviti i Uspavankom za tužnu misteriju.

Domovina, dokumentarac o svakodnevici u Iraku pre i posle invazije američke vojske, surova je i neulepšana priča o tragediji rata. Abas Fahdel je u “homemade” maniru snimanja dokumentovao život članova sopstvene porodice, od kojih neki umiru do kraja filma. Ovo potresno svedočenje o despotskom Huseinovom režimu i ratnom stradanju je osvojilo nagradu Doc Alliance Selection u Lokarnu. Ako vas zanimaju angažovani dokumentarci o ratnim dešavanjima bez holivudskih efekata i senzacionalističkih detalja, vaš izbor je Domovina.

Sijeranevada daje duhovit i iskren portret rumunske srednje klase i komično prikazuje sukob različitih generacija.  Ovaj naslov čiji brojni dijalozi ostavljaju možda najsnažniji utisak na gledaoce delo je poznatog rumunskog reditelja Puijua, koje je u Čikagu dobilo nagradu za najbolji film i režiju.

Svi melanholici, ljubitelji prašnjavih predmeta iz detinjstva i potajni horderi poistovetiće se barem malo sa glavnom junakinjom filma Akvarijus. Ulogu Klare, vremešne žene koja vatreno čuva svoj predmetni svet – jedino što preostaje od uspomena, nosi zapažena glumica iz Brazila Sonja Braga. U Sidneju je Akvarijus ocenjen kao najbolji film, a na ovogodišnjem FAF-u je u sastavu takmičarskog programa.

Srca sa ožiljcima, još jedan film mračnog humora na našoj listi, potpisao je Radu Jude, reditelj poznate rumunske komedije Aferim. Kadriranje u ovom filmu snažno podseća na stil Roja Andersena, a fabula je inspirisana romanom Maksa Blečera, rumunskog pisca kojeg porede sa Kafkom.

22. Festival autorskog filma će se održati u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i njenom muzeju u Kosovskoj, zatim u bioskopu “Fontana”, UK Parobrod, UK Palilula, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu u Kolarčevoj zadužbini.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: