Da li imate preko 18 godina?

Film “Welcome” – imigrant koji ne odustaje od svojih snova

0
0

Francuski reditelj i scenarista Philippe Lioret snimio je zaista izvanredan film. U pitanju je socijalna drama pod nazivom “Welcome”, iz 2009. godine, a Lioret se u svom filmu bavi temom ilegalnih imigranata koji žive u Francuskoj, i njihovim namerama da dopru do Engleske.

Mnogo puta smo čuli kada neko kaže: „Ljubav ne poznaje granice i da, što su veće prepreke, to je ljubav jača i ljudi se još više bore za nju“. Naš protagonista filma je mladić koji će zbog ljubavi pokušati da uradi nešto neverovatno, ali postavlja se pitanje: čak i ako u tome uspe, da li ta ljubav ima budućnost? O čemu se tu tačno radi, saznaćemo odmah.

U priči pratimo momka po imenu Bilal (Firat Ayverdi), čiji je san da na bilo koji način pređe kanal Lamanš i da se dokopa Engleske, kako bi se ponovo spojio sa svojom devojkom Minom (Derya Ayverdi), u koju je ludo zaljubljen. U međuvremenu, Minin otac se oštro protivi Bilalovim planovima jer želi da uda svoju ćerku za njenog rođaka koji ima restoran. No, Bilal ne odustaje i njegov cilj je jasan, on tamo mora stići, čak i ako postoji velika šansa da će se negde na sredini kanala utopiti. Nakon što bude uhvaćen sa drugim imigrantima i vraćen u Francusku, Bilal pronalazi privremeno utočište kod Simona (sjajan glumac Vincent Lindon), trenera plivanja kojeg će upoznati i izgraditi prijateljstvo, a potom će i da ide kod Simona na časove plivanja, nameravajući da se što bolje pripremi kako bi mogao da prepliva Lamanš.

Naravno, stvari će se vrlo brzo ponovo zakomplikovati, policija će u jednom trenutku banuti kod Simona u kuću, shvatiti da on mulja nešto, i zbog toga ga odvesti na ispitivanje u stanicu. Simonu je očigledno jedna muka u životu malo, pored zategnutog odnosa sa ženom Marion (Audrey Dana) sa kojom se čas razvodi, čas spaja, sada je na vrat natovario i Bilala koji umesto da bude zahvalan na svemu, počinje da se ponaša drsko i nezahvalno. Ipak, njegova sreća je što je Simon dobar čovek koji pokušava da mu pomogne i sve to trpi, pa će nakon puštanja iz stanice nastaviti da radi po starom, odnosno da mu pomaže. Kako bude vreme odmicalo, a policija sve više steže obruč oko njih dvojice, Bilal odlučuje da pokuša još jednom i kreće u poslednji napad da prepliva Lamanš, ovog puta dosta bolje pripremljen. Hoće li hrabar i zaljubljen momak, koji je za ljubav spreman učiniti sve, uspeti u tome ili će se utopiti u ledenom Lamanšu?

Lioret nam daje dobro posloženu filmsku priču, u kojoj uspeva da prikaže sve ono kroz šta imigranti prolaze, ali i da se dublje udubi u dva glavna lika i prikaže svaki segment njihovog života. Jasno je od početka da je ono što Simon radi strogo zabranjeno i da će svako ko radi istu stvar biti kažnjen zatvorom. Pa opet, zasluge pripadaju i odličnim glumcima, pre svega iskusnom francuskom glumcu Vincentu Lindonu, koji je kroz svoju karijeru odigrao sve i svašta, pa se od njega ništa manje nije ni očekivalo, dok drugu grupu čine uglavnom neprofesionalci. Pored Lioretove vrhunske režije i scenarija (koji je napisao zajedno sa svoja dva saradnika, Emmanuelom Courcolom i Olivierom Adamom), te ubedljivih glumaca, pohvalu zaslužuje i direktor fotografije Laurent Dailland, čiji rad postaje najimpresivniji noću. Sve je to Lioret fino posložio i spakovao u skoro 2h trajanja, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da mu aplaudiramo.

Film se može pohvaliti i da je osvajao nagrade, najvrednija je svakako ona na festivalu u Berlinu, a priznanja su stizala i na festivalima u Varšavi, Torinu, Sofiji, Hihonu… Sve u svemu, “Welcome” je kvalitetan film koji ostavlja snažan utisak, a svojim poslednjim kadrovima razbija gledaoca na komade.