Da li imate preko 18 godina?

Film “Vlažnost” otvara 44. FEST

Debitanski celovečernji film Nikole Ljuce premijerno pred beogradskom publikom 26. februara u Sava centru.

Autor:

44. Beogradski međunarodni filmski festival FEST, koji se održava od 26. februara do 6. marta naredne godine, otvoriće film “Vlažnost” beogradskog reditelja Nikole Ljuce. Ovo ostvarenje se na FEST-u prikazuje u okviru takmičarskog programa “Srpski film”.

Vlažnost, moderna priča sa primesama trilera, prati lik Petra, mladog menadžera čiji život dobija neočekivani obrt kada njegova žena iščezne, a on pokuša da njen nestanak sakrije od svih i nastavi sa normalnim životom. Dok danju pokušava da održi savršenu sliku koju je o sebi izgradio, noću ne može da spava; počinje da trči praznim ulicama i suočava se sa drugačijim licem grada, njegovim kontrastima i sukobima koje nikada do tada nije primećivao. U periodu od nedelju dana, Petrov život uvučen je u kovitlac događaja, njegovi strahovi i nesigurnost sve više izlaze na površinu i što se on više trudi da ih potisne, oni su sve jači.

Film “Vlažnost” je celovečernji debi Nikole Ljuce koji se istakao kratkim filmovima “Četvrtak”, “Narednik” i “Scene sa ženama” koji su prikazivani na mnogim međunarodnim i domaćim filmskim festivalima.

Ko-scenaristkinja filma je Staša Bajac, a u glavnim ulogama su Miloš Timotijević i Tamara Krcunović. Ostale uloge tumače Slaven Došlo, Katarina Marković, Vanja Ejdus, Maria Kraakman, Jasna Beri, Jelena Stupljanin, Borka Tomović, Biljana Keskenović, Vladimir Aleksić, Milan Marić, Feđa Stojanović, kao i holandski glumac srpskog porekla Dragan Bakema, kome je ovo prva uloga u domaćem filmu.

vlaznost

Miloš Timotijević

Ljuca je istakao da su na FEST-u 2001. godine prikazani filmovi “Ples u tami”, na otvaranju, i “Magnolija”, na zatvaranju, koji su prelomno uticali na to da počne da se bavi režijom.

“Oni su u meni izazvali onaj poseban trenutak koji čoveku da smisao, znao sam ko sam i šta želim od života. A to je bilo na FEST-u. Od tada je bilo još dosta filmova koji su me formirali, na tom istom FEST-u, u salama Sava centra i DKC-a. 2014. godine završavam snimanje svog prvog dugometražnog filma Vlažnost, baš ispred tog Sava centra, i shvatam da su me Lars Fon Trir i Pol Tomas Anderson posredno i doveli tu. Sad znam da će moj film otvoriti FEST, da ću ja sa svojom ekipom moći da se poklonim posetiocima i vernoj publici baš u Sava centru i da odatle započnemo život našeg filma. Osećaj sreće i zahvalnosti je dublji i kompleksniji nego što može da se opiše rečima”, rekao je Ljuca.

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić rekao je da se raduje susretu publike FEST-a sa potpuno novom energijom koju u domaću kinematografiju donosi film Vlažnost. “Nikola Ljuca je jedan od onih autora koji je uspeo da svojim dugometražnim debijem opravda i najzahtevnija očekivanja od svih nas koji pratimo njegovo dosadašnje stvaralaštvo”.

vl

Razvoj filma Nikole Ljuce započet je u februaru 2011. godine na manifestaciji “Berlinale Script Station”, platformi za razvoj scenarija Berlinskog filmskog festivala. Nakon Berlina, kao jedan od 12 iz čitavog sveta, projekat je podržao fond za razvoj “Hubert Bals” i uvršten je u program razvoja scenarija “Boost”. Film je dobio i podršku Eurimaža, fonda Saveta Evrope za podršku kinematografiji. Produkciju potpisuje Dart film iz Beograda, uz podršku kuće Cinnamon, a ceo projekat je koprodukcija Srbije i Holandije.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: