Da li imate preko 18 godina?

Film “Mrak” srpski kandidat za nagradu Oskar

Autor:

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije odlučila da film Dušana Milića Mrak bude kandidat Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

“Film Mrak prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku”, navela je selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar.

Komisija je radila u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), a članovi su reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski.

Na osnovu odredbi Uputstva o izboru srpskog kandidata za 95. dodelu nagrade Oskar Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, FCS uputio je 12. avgusta ove godine javni poziv domaćim filmskim producentima da prijave svoje filmove.

Ove godine bilo je prijavljeno pet filmova: Sveta Petka – Krst u pustinji Hadži-Aleksandra Đurovića, Leto kada sam naučila da letim Radivoja Andrića, Mrak Dušana Milića, Heroji radničke klase Miloša Pušića i Strahinja Banović Stefana Arsenijevića. Pre glasanja, komisija je utvrdila da film Strahinja Banović ne ispunjava uslove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku jer je dijalog filma pretežno na engleskom jeziku (69,77%). Tajnim glasanjem komisije film Mrak dobio je 11 bodova, Heroji radničke klase sedam, Leto kada sam naučila da letim dva i Sveta Petka – Krst u pustinji jedan.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: