Da li imate preko 18 godina?

Film Kena Louča otvara FAF

22. Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 25. novembra do 3. decembra, a publiku očekuje više od 80 filmova

Autor:
0
0

Novi film Kena Louča “Ja, Danijel Blejk” svečano otvara 22. Festival autorskog filma 25. novembra u Domu omladine. Ovo ostvarenje, za koje je Louč dobio “Zlatnu palmu” na ovogodišnjem Kanskom festivalu, je socijalno angažovana priča o borbi malog čoveka sa sistemom, odnosno naporima stolara Danijela Blejka da nakon infarkta dobije naknadu.

Danijel Blejk radi kao stolar veći deo svog života u Njukaslu. Sada, po prvi put, treba mu pomoć od države. Putevi mu se ukrštaju sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece, Dejzi i Dilana. Kejtina jedina šansa da pobegne iz sobe hostela u Londonu je da prihvati stan u gradu koji ne poznaje, koji je udaljen skoro 500 km. Danijel i Kejti se nalaze u ničijoj zemlji, upleteni u “bodljikavu žicu” birokratrije savremene Velike Britanije.

Ken Louč (1936) je engleski filmski i televizijski reditelj. Poznat je po naturalističkom stilu i socijalno angažovanim delima, kao i po socijalističkim životnim idealima. Na Kanskom festivalu 2016. godine, sa filmom “Ja, Danijel Blejk’” osvojio je drugu Zlatnu palmu (nakon filma “Vetar koji njiše ječam” nagrađenog 2006). Louč je i jedan od začetnika žanra dokumentarne drame, nastale kombinovanjem italijanskog neorealizma i francuskog novog talasa. Poznat kao politički aktivista i levičar, režirao je filmove koji su osvojili brojne nominacije i nagrade na prestižnim svetskim festivalima. Pored Kanskog, osvajao je priznanja na Berlinskom i Venecijanskom festivalu, a dobitnik je i britanske nagrade BAFTA.

loucc

U glavnom programu ovogodišnjeg festivala biće prikazano 21 ostvarenje od kojih se 11 takmiči za Gran pri festivala “Aleksandar Saša Petrović”. Do 3. decembra biće prikazan raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koji su miljenici publike, kao i filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. Detaljan program biće poznat naredne nedelje.

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, bioskopu “Fontana”, UK Parobrod, UK Palilula, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu – Kolarčeva zadužbina.

Ovogodišnji vizual radili su Braća burazeri i inspirisan je filmovima i poetikom Kena Louča.

braca-burazeri

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: