Da li imate preko 18 godina?

Film “Heli” – šokantna meksička krimi-drama

0
0

Film “Heli” počinje jednom od najbrutalnijih uvodnih scena ikada. Na metalnom podu u zadnjem delu pikapa vidimo dva mladića koji leže krvavi – možda u nesvesti, možda mrtvi. Kada se auto zaustavi, grupa kriminalaca će jednog od njih dvojice obesiti da visi sa mosta. Automobili prolaze ispod mosta, telo čoveka se ljulja odozgo, a vozači gotovo da ne reaguju jer je to nešto na šta su ljudi navikli da se ovde događa. Ko su dve žrtve i šta se dogodilo, saznaćemo postepeno tokom filma. Meksikanac Amat Escalante, kojem je “Heli” treći dugometražni film po redu koji režira, smestio je priču u Meksiko, zemlju koju vrlo dobro poznaje. Escalante je dobio nagradu za najboljeg reditelja na festivalu u Kanu, dok je film osvojio pregršt nagrada na festivalima.

Dakle, iz uvodne scene će nam već postati jasno da je mesto u kojem se odvija radnja izuzetno opasno, u pitanju je grad Guanajuato, koji se nalazi u centralnom Meksiku, a sve ono što će se dogoditi ljudima u filmu je zaista zastrašujuće i događa se mnogima u Meksiku, u stvarnom životu. Oni koji uspeju da prežive takve traume i užase moraju nekako da nastave da žive jer život ide dalje.

U tom mestu sa svojom porodicom živi i mladić po imenu Heli (Armando Espitia), koji radi u obližnjoj fabrici automobila, gde je zaposlen i njegov otac koji takođe živi u istom domaćinstvu, a u istoj kući žive i Helijeva žena Sabrina, njihovo tek rođeno dete i njegova dvanaestogodišnja sestra Estela. Žive oni skromno, svesni da nikada neće imati mnogo, odnosno prihvatili su takav život i ne očekuju ništa bolje.

Estela je u ljubavnoj vezi sa Betom, policijskim kadetom, koji je par godina stariji od nje, a brzo ćemo shvatiti da nije nimalo pametan. Štaviše, izuzetno je glup momak. On insistira da se njih dvoje venčaju i pobegnu zajedno, a da bi došao do novca, maznuće dva paketa kokaina koje je policija zaplenila. Nakon što Heli otkrije planove svoje sestre i pronađe drogu koju je Beto sakrio u njihovoj kući, pokušaće da uništi dokaze. Nažalost, prekasno, jer će maskirani muškarci s oružjem iste noći upasti u njihovu kuću i sve ih pokupiti. Beto i Heli su odvedeni na zabačeno i izolovano mesto, a Beto je divljački mučen u dugotrajnoj sceni koju gleda tri dečaka koja jedva skreću pogled sa svojih video-igara. U međuvremenu, Estele nema, niko ne zna da li je živa. Oni koji prežive na kraju, rekosmo, moraju nekako da nastave da žive, a preživeće samo oni koji budu imali sreće. Shvatićemo da su ovde policija i kriminalci povezani, te da ljudima u pojedinim područjima ne preostaje ništa drugo nego čekati kada će postati žrtve manijaka. Film “Heli” je brutalan prikaz društva koje je potpuno propalo, a u to se savršeno uklapa i ogroman pust pejzaž koji direktor fotografije Lorenzo Hagerman impresivno hvata. Glumačku ekipu filma čine uglavnom debitanti, posebno se izdvaja Armando Espitia, čiji nastup je izuzetno tih, ali veoma zapažen. Iako je Escalante rođen u Španiji, veći deo života je proveo u Meksiku, tako da imamo priču iz prve ruke, dobro režiranu i napisanu.

Sve u svemu, “Heli” je ozbiljan film, na svim nivoima. Međutim, shvatite jednu stvar: to što sam ja impresioniran, ne znači da će svi biti. Ja sam u filmu prepoznao nešto veliko, nešto o čemu ću dugo da razmišljam, i nešto što će mi ostati urezano u pamćenje.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: