Da li imate preko 18 godina?

Film “Devojka” pobednik Festivala evropskog filma Palić 2018.

Na jubilarnom, 25. izdanju festivala, prikazano je stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina.

Autor:
0
0

Nagrada Zlatni toranj za najbolji film na 25. Festivalu evropskog filma Palić 2018 dodeljen je filmu “Devojka” u režiji Lukasa Donta, realizovanom u belgijsko-holandskoj koprodukciji.

“Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo u Takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa”, kaže se u obrazloženju žirija.

U Glavnom (takmičarskom) programu prikazano je 12 filmova. Žiri koji je odlučiovao u nagradama radio je u sastavu: rediteljka Ildiko Enjedi (Mađarska), predsednica, producentkinja i glumica Ieva Norvilien (Litvanija), glumac Ibrahim Koma (Francuska), reditelj Marinus Gruthof (Holandija), i glumica Nataša Ninković (Srbija), članovi.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljuje se Rasmusu Klosteru Brou za režiju danskog filma “Krtica”.
“Za nesvakidašnje postignuće reditelja na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montažu i vizuelni koncept. Izabrao je dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je komplikovan”, kaže se u obrazloženju.

Žiri je odlučio da Specijalno priznanje dodeli španskom filmu “Karmen i Lola” rediteljke Aranče Ečevarije. “Za hrabar prvi film; za iskren, nežan i autentičan prikaz kulture; za rad sa naturščicima; za sigurno vođenje ove riskantne i komplikovane avanture; za sve glumce, njihovu hrabrost i odličnu glumu”.

FIPRESCI nagrada za najbolji film pripala je francuskom filmu “U ratu” u režiji Stefana Brizea. “Za maestralan i očaravajući način na koji reditelj prenosi društvenu bitku u jedinstven sinematički doživljaj, kao i za neponovljivu glumu Vinsenta Lindona”, kaže se u obrazloženju žirija.

Žiri kritike – žiri FEDEORE (Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana) takmičarskog programa Paralele i sudari pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije jednoglasno je odlučio da nagrada za najbolji film pripada mađarskom filmu “Cvetna dolina” u režiji Lasla Čuja. “Snažna filmska priča debitantskog igranog ostvarenja koja prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu”, stoji u obrazloženju žirija.

Ostvarenje “Devojka”, dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film, dirnulo je publiku jubilarnog 25.Festivala evropskog filma Palić, koja mu je dala najviše svojih glasova i time imenovala za laureata Gorki list nagrade publike.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, koji se održao od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici prikazao je stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: