Da li imate preko 18 godina?

Film “A Sun”: Priča o ljubavi, ponosu, inatu i oprostu

Film “A Sun” je pravo malo remek-delo koje nam stiže iz Tajvana. Režirao ga je Chung Mong-hong, tajvanski reditelj i scenarista, koji se etablirao kao inovativni filmski stvaralac, a reč je o emotivnoj i šokantnoj drami u kojoj pratimo nesrećnu sudbinu jedne četvoročlane porodice. “A Sun” je premijerno prikazan na festivalu u Torontu, u septembru 2019. godine.

Već u uvodnoj sceni doživećemo pravi šok kada dva maskirana mladića upadnu u restoran i čoveku odseku ruku, koja će završiti u vrućoj supi, te će u restoranu nastati pravi haos. U sledećoj sceni nalazimo se u sudnici, gde obojica odgovaraju na pitanja. Iako mladić po imenu A-Ho nije bio taj koji je čoveku mačetom odsekao ruku, nego je to učinio njegov prijatelj, svejedno će A-Ho biti osuđen na tri godine maloletničkog zatvora. Njegov otac, koji je instruktor u auto-školi, ne samo da će ga se odreći, nego će čak i odbiti da na sudu svedoči u njegovu korist, te će tražiti od sudije da ga što oštrije kazni. Stari A-Wen je odavno digao ruke od svog mlađeg sina zbog njegovog ponašanja, delikvencije, upadanja u pogrešno društvo, te su on i njegova žena sve nade položili u starijeg sina, uzornog studenta A-Haoa. Međutim, njegovoj majci Qin ipak nije lako zbog svega što se događa, pa ga posećuje u zatvoru.

Ovaj naizgled slab i sitan mladić će nastaviti i u zatvoru da upada u probleme, makar na početku. Čim stigne, u njegovu ćeliju će mu banuti mlada banda, koja nije došla nimalo prijateljski, nego sa ciljem da napravi sranje, ali će on uspeti da reši problem. U zatvoru će imati vremena da razmisli o svojim greškama, i shvatiće da ono što je radio i kakav je bio ranije nije nikako ispravno.

Kada izađe na slobodu, A-Ho će zaista želeti da se promeni, da pokuša da ispravi greške koje je ranije napravio, da pronađe posao, i da konačno počne da živi normalan život, ali i da se pomiri sa svojim ocem. Razlog više da se promeni je taj što je njegova devojka na svet donela dete, pa želi da bude i dobar otac. Međutim, problem je sledeći: njegov prijatelj Radish, koji je takođe bio u zatvoru, isto je izašao na slobodu i hoće da A-Ho obavi jedan prljavi posao za njega. Radish nije na ekranu veći deo filma, ali kada se pojavi izuzetno je dominantan, ubedljiv i opasan.

Iako će A-Ho taj posao u startu odbiti jer ne želi da se vraća na staro, do kraja će ipak pristati, odnosno Radish će ga ubediti laganim uznemiravanjem, a u celu priču će se uplesti i njegov otac. Film je pun iznenađenja i sjajno Chung gradi priču koja na trenutke pliva u vodama prosečne porodične melodrame, da bi se već scenu ili dve kasnije pretvorila u žestoki krimi film na tragu Scorsesea, pa opet nazad.

“A Sun” je, dakle, izuzetno filmsko delo, kompleksna priča o ljubavi, ponosu, inatu i oprostu, a Chung je ne samo majstorski napisao scenario sa svojim saradnikom Changom Yao-shengom, nego je fantastičan posao odradio i režijski, ali i snimateljski jer upravo on je direktor fotografije, te je “A Sun” i vizuelno impresivan. Kao šlag na tortu, tu su i odlični glumci. Chung svakom članu porodice posvećuje pažnju i daje dovoljno vremena da zablista.

Kada se podvuče crta, “A Sun” je film koji dolazi od pravog majstora, snimljen skoro perfektno. Chung Mong-hong zahteva od publike potpunu posvećenost, film traje čak dva i po sata, ali zato nagrađuje.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: