Da li imate preko 18 godina?

Filharmonijskih Pet elemenata: nova sezona na pomolu

Nova koncertna sezona Beogradske filharmonije otpočinje u petak, 29. septembra, a prvi koncert na kamernoj sceni pod nazivom “Pandemonijum” zakazan je za četvrtak 21. septembar.

Autor:

Predstavljamo novu koncertnu sezonu 2017/18, koja nosi naziv „Pet elemenata“ i sastoji se od 25 koncerata raspoređenih u pet tematskih ciklusa: Zemlja, Vazduh, Vatra, Voda i Peti. U novoj koncertnoj sezoni otkrivaćemo na koji način su elementi koji objašnjavaju strukturu u prirodi pretočeni u zvuk: kako muzikom zemlja može da se zagrli, vazduh da se čuje, vatra da se prizove, voda da protiče partiturama… A kada se ova četiri osnovna elementa dovedu u harmoniju, nastaje i onaj peti – nevidlјivi element koji prožima univerzum. Neretko je peti element bio u fokusu umetnika, a u sezoni 2017/18 Beogradske filharmonije dato mu je još jedno tumačenje, kroz muzičke ideje šefa-dirigenta, Gabrijela Felca.

Pored Felca i Danijela Rajskina, stalnog gostujućeg dirigenta od sezone 2017/18, publika će slušati naš orkestar u rukama dobro poznatih dirigenata kao što su Fabris Bolon, Kristijan Mandeal, Uroš Lajovic, Hauard Grifits, Mihail Jurovski, Eiđi Oue, Hans Graf, Džon Ekslrod.

Beogradska filharmonija nastavlja sa predstavljanjem gostujućih umetnika. Pored istaknutih kao što su Sergej Babajan, klavir; Radovan Vlatković, horna; Antje Vajthas, violina; predstavljamo i umetnike mlađe generacije – Narek Haknazarjan, violončelo; Aleksandar Gavriljuk, klavir; David Gerije, truba i horna; kao i laureate čuvenih takmičenja – Simone Rubino, perkusije, Lukaš Genijušas i Jol Eum Son, klavir. Na zadovoljstvo publike, ponovo ćemo imati priliku da čujemo zvezde klasične muzičke scene, violinistu Vadima Gluzmana i harfistu Gzavijea de Mestra, koji su ostavili jak utisak u prethodnim sezonama.

Značajan segment nove koncertne sezone čine mladi, a istaknuti srpski umetnici kao što su violinista Robert Lakatoš, i vokalne umetnice Višnja Popov i Evgenija Jeremić. Posebno smo ponosni kada se naši filharmoničari predstavljaju kao solisti, a u novoj sezoni tu priliku će imati oboistkinja Sanja Romić, hornista Nikola Ćirić, kontrabasista Filip Savić, violinistkinja Tijana Milošević, violončelisti Nemanja Stanković i Aleksandar Latković. Pored ovog, publika će ponovo imati priliku da orkestar Filharmonije čuje uz vokalno pojačanje, zajedno sa Akademskim horom Collegium musicum.

Ciklus kamerne muzike “Pandemonijum” u filharmonijskoj Sali

Posle zanimlјivih priča o velikim kompozitorima otkrivenim iz njihovih pisama, Beogradska filharmonija predstavlja pet novih programa pod neobičnim nazivom – Pandemonijum. Dela koja se nalaze u ovom ciklusu, inspirisana su intrigantnim tekstovima i izvode se zajedno sa njima. Tako će filharmonijsku kamernu scenu muzičari ponovo deliti sa glumcima.

Sala Beogradske filharmonije će u “Pandemonijumu” poprimiti atmosferu kabarea u kojem će se mešati razni stilovi XX veka od neoklasičnog, preko džeza, sinteze popa i folklornih prizvuka, do totalnog teatra koji objedinjuje igru, muziku i glumu. “Filharmonijski pandemonijum“ održavaće se četvrtkom u sali Beogradske filharmonije, sa početkom u 19 časova, a u njemu će se čuti srpske premijere dela kao što su Fasada Vilijama Voltona (21. septembar), Frankenštajn !! HK Grubera (19. oktobar), Putovanje u Italiju Đovanija Solime (30. novembar), zatim i svetska premijera Sokrata Ijana Vilsona (11. januar 2018.) Ciklus zatvara jedino delo koje je već poznato našoj publici, i danas revolucionarna, Priča o vojniku Igora Stravinskog (5. april 2018).

Zar svima nama nije potrebna veća svest o tome kako da još više zaštitimo ovu planetu za buduće generacije, da očuvamo i poštujemo lepotu prirode? Zar ne bi trebalo da se „utemelјeni“ suprostavimo digitalnom dobu neprekidne onlajn dostupnosti – sa svesnom percepcijom osećanja i vremena? Ja bih se lično, bez umetnosti – te „hrane za dušu“, bez onog čarobnog trenutka u kome lјudi predano i od srca nešto pružaju drugim lјudima – osećao u potpunosti „bez korena“. – šef-dirigent Gabrijel Felc

“Fasada” Vilijama Voltona otvara ciklus kamerne muzike “Pandemonijum” u četvrtak, 21. septembra, u Sali Beogradske filharmonije, od 19 časova. Solista Branislava Podrumac će zajedno sa filharmoničarima i dirigentom Brunom Merzeom, otkriti publici šta se krije iza “Fasade”, nastale na provokativne stihove pesnikinje Edit Sitvel.  Odvažna kombinacija akademskih, popularnih, kabaretskih i džez muzičkih idioma uz muzički humor kod slušalaca izaziva posebne utiske.  Stvaranje „Fasade“ predstavlјalo je pre društveni događaj i zabavu za Voltona i Sitvelovu, nego ozbilјan posao. Rezultat je vrcava i lucidna muzika idealna za početak „Pandemonijuma“ – ciklusa kamerne muzike koji okuplja autentična muzička dela XX veka, i muzičare zajedno sa zanimljivim naratorima na istoj sceni.

Kompozitor i pesnikinja su zajednički razvili ideju za zabavni komad „Fasadu“, u kome se stihovi recituju u toku muzičkog izvođenja. Kombinacija džeza, valcera, tanga, zajedno sa poezijom na granici smisla i skandala, stvara poseban muzički humor koji će filharmonijsku salu pretvoriti u kabare. U ulozi recitatora, sopran Branislava Podrumac će pokazati kako izgleda pevanje bez pevanja i pored muzičkog, prikazati izuzetno glumačko umeće.

“U stihovima Edit Sitvel nema mnogo smisla jer je ona više želela zvučno da uklopi tekst sa ritmom i muzikom u orkestru. Taj recitatorski deo ne može glumac da izvodi, nego to mora da bude školovan muzičar koji razume muziku i ume da je čita. Postavljenje na scenu ovako avangardnog, a u isto vreme zabavnog dela pomera muzičke granice” kaže Branislava Podrumac. 

HK Gruber

Na drugom koncertu će kao dirigent i solista nastupiti HK Gruber, jedan od najangažovanijih austrijskih savremenih kompozitora i izvođača. Nјegovo najpoznatije delo “Frankenštajn!! pan-demonijum za bariton-šansonijera i orkestar” nastalo je na dečje, pretežno komične stihove, ukloplјene u muziku koju čini sinteza pop i narodne muzike, neoklasicizma Stravinskog i bogate tradicije bečkog kabarea. Od premijere 1978. godine, pod upravom Sajmona Retla, ovo nesvakidašnje delo je izvedeno preko 1000 puta, a naša publika će ga čuti prvi put.

Nakon nekoliko sjajnih nastupa sa Beogradskom filharmonijom, naša izuzetna violončelistkinja Maja Bogdanović prvi put se pridružuje Gudačkom kvartetu Beogradske filharmonije u projektu “Putovanje u Italiju” Đovanija Solime. Delo je komponovano za glas, violončelo, gudački kvartet i elektroniku. Glumac Vladimir Aleksić, čiji se značajan deo glumačke karijere odvija u Italiji,  na originalnom jeziku će govoriti stihove Mikelanđela Buonarotija, Đordana Bruna i Frančeska Borominija koji prate ovo zanimlјivo ostvarenje.

Vlada Aleksić

Kompozicija Erika Satija za glas i klavir, “Sokrat”, nastala je 1917-1918. godine na Platonove tekstove. Skoro jedan vek kasnije, irski kompozitor Ijan Vilson je obradio delo za solo violinu, kamerni orkestar i naratore. Kao solistkinja na svetskoj premijeri ovog ostvarenja, nastupiće violinistkinja Beogradske filharmonije Dušica Mladenović.

Ciklus će zatvoriti jedino delo koje je već poznato našoj publici, a zbog svog značaja i vrednosti, neizostavni je deo ovog koncepta – intrigantna i danas revolucionarna, “Priča o vojniku” Igora Stravinskog. Ovo remek delo kamerne muzike jedan je od prvih primera interdisciplinarnog, totalnog teatra, koje je zamišlјeno da objedini igru, muziku i glumu. Komad obrađuje faustovsku temu – priču o vojniku, povratniku iz rata, koji je prodao svoju violinu/dušu đavolu u zamenu za bogatstvo.

Kompleti ulaznica , kao i ulaznice za pojedinačne koncerte, mogu se naći na biletarnici Beogradske filharmonije (Studentski trg 11), kao i onlajn. Ovde možete naći kompletan kalendar događaja. 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: