Da li imate preko 18 godina?

Festival francuskog filma od 28. maja do 1.juna

Osam filmova najnovije francuske produkcije u Kombank dvorani.

Autor:

Od 28. maja do 1. juna u Kombank Dvorani održaće se novoosnovani Festival francuskog filma na kom će u okviru glavnog program biti prikazano osam najnovijih francuskih filmskih ostvarenja, kao i retrospektiva svih filmova nedavno preminule rediteljke Anjes Varde.

Gost Festivala biće francuski reditelj Erik Laven čiji će film Bez filtera (Chamboultout/ No filter) otvoriti ovu kulturno-filmsku manifestaciju u prestonici.

Domaća publika imaće prilike da vidi i dva filma koja će biti prikazana na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, a to su Laka devojka (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski i film Sibil (Sibyl) rediteljke Žistin Triet koji će zatvoriti ovaj filmski događaj 1. juna od 19:30h.

Među ostalim filmovima naći će se Jaovo putovanje (Yao) reditelja Filipa Godoa, Varda By Agnes rediteljke Anjes Varde, Kazanova, poslednja ljubav (Casanova, Last Love) reditelja Benoa Žakoa, Osećam se dobro (I Feel Good) reditelja Benoa Delepina i Gustava Kervena, 15 minuta rata (L’intervention/15 Minutes Of War) reditelja Freda Grivoa.

SALA 1, 28.5. od 20h – OTVARANJE uz prisustvo reditelja Erika Lavena

CHAMBOULTOUT / BEZ FILTERA
Režija:  Eric Lavaine
Uloge: Alexandra Lamy, José Garcia, Michaël  Youn, Anne Marivi
Trajanje: 100’

Beatris zajedno sa svojom porodicom proslavlja objavljivanje svoje knjige: ona priča o nesreći koja je zadesila njenog muža Frederika. Iako je postao slep on je uvek zabavan i zavodljiv, potpuno nepredvidiv. Međutim ova knjiga postaje interesantna i grupi prijateljam jer iako je Beatris izmenila imena, svaki njihov prijatelj pokušava da se pronađe u opisanim likovima.

SALA 6, 29.5. od 19.30h

JAO / JAOVO PUTOVANJE
Režija: Philippe Godeau
Uloge: Omar Sy, Lionel Louis Basse, Fatoumata Diawara
Trajanje: 103’

Jao, mladi dečak koji voli knjige i sanja o avanturi, beži iz svog sela u severni Senegal kako bi upoznao svog heroja, poznatog fracuskog glumca koji je u poseti svojoj rodnoj zemlji. Dirnut dečakovom posvećenošću, glumac odlučuje da ga prati nazad kući. Dok dele avanturističko putovanje nazad u dečakovo selo, glumac shvata da se vraća svojim korenima…

 

SALA 6, 29.5. od 22h

DERNIER AMOUR / KAZANOVA, POSLEDNJA LJUBAV
Režija : Benoît Jacquot
Uloge : Vincent Lindon, Stacy Martin, Valeria Golino
Trajanje: 98’

Kazanova, poznat po svojim ljubavnim aferama i kockanju, proteran je iz Pariza i protiv svoje volje dolazi u grad gde nikoga ne zna, London. U nekoliko prilika sreće mladu prostitutku Marijanu De Šarpilon, koja ga je očarala do mere da počne zanemarivati sve ostale žene. Ona ga provocira, ali nikada do kraja, dajući mu do znanja “Imaćeš me samo ako prestaneš da me želiš”.

SALA 6, 30.5. od 19.30h

VARDA BY AGNES
Režija: Agnès Varda
Uloge: Agnès Varda, Sandrine Bonnaire, Hervé Chandès
Tranjanje: 115’

Nepredvidiv dokumentarac fascinantnog pripovedača, ovaj film Anjes Varde baca svetlo na njen neobičan opus i iskustvo kao rediteljke kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući uvid u ono što je ona nazivala cinécriture. Autorka se u formi monologa obraća publici iz rediteljske stolice, slobodno birajući segmente iz svoje karijere.

SALA 6, 30.5. od 22h

I FEEL GOOD / OSEĆAM SE DOBRO
Režija: Benoît Delépine Gustave Kervern
Uloge: Jean Dujardin, Yolande Moreau, Joseph Dahan
Trajanje: 103’

Žak, zakleti oportunista je opsednut pronalaženjem projekta koji će ga učiniti bogatim. Nakon interesantnog istraživanja, odlučuje se da pokrene biznis u oblasti jeftine i brze plastične hirurgije.

SALA 6, 31.5. od 19.30h

UNE FILLE FACILE / AN EASY GIRL / LAKA DEVOJKA
Reditelj : Rebecca Zlotowski
Uloge : Zahia Dehar, Teddy Lussi-Modeste
Trajanje: 93’

Naima je šesneastogdišnjakinja koja živi u Kanu i odlučuje da za leto koje predstoji otkrije šta želi da radi u životu. Dolazak njene rođake Sofije, koja je otvorenog pogleda na svet, menja njen plan i zajedno provode leto koje nikad neće zaboraviti.

SALA 6, 31.5. od 22h

L’INTERVENTION / 15 MINUTA RATA
Režija: Fred Grivois
Uloge: Alban Lenoir, Olga Kurylenko, Michaël Abiteboul
Trajanje: 98’

U februaru 1976. godine u Džibutiju, školski autobus je otet na Somalijskoj granici. GIGN, nacionalnu žardanmeriju, šalju na zadatak, koja nakon 30 sati napetosti organizuje operaciju spašavanja.

SALA 1, 1.6. od 19.30h – ZATVARANJE FESTIVALA

SIBYL / SIBIL
Režija : Justine Triet
Uloge: Virginie Efira, Adèle Exarchopoulos, Gaspard Ulliel
Trajanje: 100’

Psihoterapeutkinja Sibil vraća se svojoj prvoj strasti – pisanju. Njena nova pacijentkinja Margo, uznemirena perspektivna glumica, postaje veoma primamljiv izvor inspiracije. Fascinirana gotovo do opsesije, Sibil postaje sve više uključena u glumičin buran život oživljavajući uspomene koje je sučeljavaju sa njenom prošlošću.

Ulaznice za Festival francuskog filma mogu se kupiti na blagajni Kombank Dvorane od petka 10. maja. Cene ulaznica su 400 dinara po projekciji u okviru glavnog programa, a za filmove Anjes Varde cena će biti simboličnih 100 dinara.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: