Da li imate preko 18 godina?

Festival autorskog filma

TOP 10 MUST SEE

Kakva nedelja za film u Beogradu! Posle okupacije zaboravljenog bioskopa Zvezda, sledi nam jubilarno 20. izdanje Festivala autorskog filma. I pored sve manjih sredstava kojim festival raspolaže, kvalitet filmova koje imamo prilike da gledamo svakog novembra i dalje je izvrstan. Pored rasprostranjenosti po nekoliko gradskih sala (Dom Omladine, Fontana, DKC, DKSG, Kinoteka), autorski razvija i nove sporedne programe.

Od velikog broja ostvarenja, izabrali smo deset za koje smatramo da treba da se nađu na spisku filmova koje bi bez sumnje trebalo da pogledate.

Crni ugalj, tanak led / Yi’nan Diao

Smešten u severnoj Kini krajem dvedesetih, u ovom savremenom film noir-u bivši policajac udružuje se sa svojim nekadašnjim kolegom da razreši niz ubistava za koje sumnja da su povezanji sa slučajevima zbog kojih je svojevremeno suspendovan. Imajući u vidu da je film reditelju doneo Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu, krimi priča verovatno je samo okvir u koji je smeštena slika o kineskom društvu i glavnim likovima.

Crni ugalj tanak led je inače rediteljev prvi film nakon 2007, kada je snimio Noćni voz, dramu o zatvorskoj čuvarki, koji je svoju premijeru imao na Kanskom festivalu.

Party girl / Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger, Samuel Theis

Još jedan film koji je startovao na Kanu, pri čemu je osvojio nagradu za najbolji debitantski film, kao i nagradu za glumački ansambl. Svakako interesantan zbog autorske ekipe koja stoji iza njega – ovom trojcu nije prvi put da režiraju zajedno. Naime, iza sebe imaju nagradjivane kratke filmove, dok se u svom prvom dugometražnom bave životom šezdesetogodišnje konobarice. Ona je na dvojakoj granici – bar u kome radi nalazi se između Francuske i Nemačke, a ona sama na rubu koji deli samački život pun zabave i muškaraca i potencijalni smiraj i porodicu.

 

Umiri vodu / Naomi Kawase

Ova japanska rediteljka za svoj prvi dugometražni film Suzaku 1997. sa samo 28 godina osvojila je Camera D’Or i time postala najmlađi dobitnik ove prestižne nagrade u istoriji Kanskog festivala. Da nije samo wunderkind govori i Grand Prix na Kanu, koji je dobila za Žalosnu šumu, izvandredan film kog se publika autorskog možda seća sa izdanja iz 2008. godine. Naomi Kawase prošle godine bila je i jedna od članica žirija, a ove godine predstavlja se sa filmom o ljubavi dvoje tinejdžera koji se po prvi put suočavaju sa velikim životnim prekretnicama.

Zimski san / Nuri Bilge Ceylan

Posle tročasovnog tihog epika Bilo jednom u Anadoliji, najeminentniji turski reditelj vraća se na autorski novim ostvarenjem ovenčanim kanskom Zlatnom palmom. Zimski san bavi se odnosm dvoje bračnih supružnika, koje sneg zavejava u hotel koji vode. Emotivnu klaustrofobiju i pritisak ka suočavanju sa problemima pojačava i dolazak muževljeve sestre. Zainmljivo je napomenuti da je ovaj film i zvanični kandidat Turske sa Oskara.

Od onoga što je bilo / Lav Diaz

Iako se prikazuje u jednom od sporednih programa, poslednji film izvrsnog filipinskog reditelja nesumnjivo predstavlja jedan od najintrigantnijih i najzanimljivijih filmova ovogodišnjeg Festivala autorskog. Naime, ovaj šestočasovni film bavi se ranama koje je na društvo ostavio Markosov režim. Insert koji je istovremeno trejler za film potvrđuje pretpostavku da imamo prilike da gledamo zaista ozbiljan primer filmske avangarde.

Mommy / Xavier Dolan

Kao što smo u jednom od prethodnih tekstova zaključili – čini se da Xavier Dolan zauzima posebno mesto u srcima domaće publike mlađe generacije, koja ga prati od njegovog samog početka – debija J’ai tu ma mere. Tokom proteklih nekoliko godina, posle premijera na autorskom, fejsbukom su mesecima kružile sada već čuvene scene žurke uz Knife Pass This on iz Les Amoures Imagines i ulazak na žurku u Laurence Anyways uz We Fade to Gray. Dolanov poslednji film Tom at the Farm se nije pokazao kao fejsbuk hit, no možda će se Dolan u velikom stilu vratiti sa Mommy, koji od Kana hara skoro svim svetskim festivalima. Tema filma ne odstupa od Dolanovog uobičajenog spektra interesovanja – redefinicije moderne porodice, odnosa sina i majke, rodnih uloga.

Leviathan / Andrey Zvyagintsev

Još jedan dijamant Festivala autorskog filma je ruski redljitelj Andrey Zvyagintsev, poznat po nagrađivanim ostvarenjima Povratak Elena, koji je pre par godina ostao upamćen kao jedan od najboljih ostvarenja tog izdanja festivala. U svom novom filmu Zvyagintsev koristi jednostavanu priču o konfliktu porodice sa lokalnim vlastima u malom ruskom mestu da oslika tragediju o korupciji, ljudskoj prirodi i čoveku kao takvom. Leviathan je na Kanu osvojio nagradu za najbolji scenario, a na minhenskom festivalu nagradu za najbolji film, što govori u prilog tome da se Zvyagintsev kristališe kao jedan od najboljih evropskih reditelja koji je pronašao način da o tragediji ruske dušepripoveda savremenim filmskim jezikom, bez kiča i sentimentalnosti.

Neposlušni / Mina Đukić

Posle svetske premijere na Sandens festivalu, a onda i gerilske projekcije u osvojeno-okupirano-oslobođenom bioskopu Zvezda, Neposlušni su svakako jedan od centralnih događaja ovog festivala autorskog. Više o snimanju samog filma i rediteljki možete saznati iz intervjua koji smo letos sa njom uradili uoči premijere na Sandensu, a o upadu u Zvezdu i nezvaničnoj prvoj beogradskoj projekciji u tekstu od pre koji dan.

 Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju / Roy Andersson

Ovogodišnji dobitnik Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu. Smešten u savremenu švedsku, film je sačinjen od niza suludih scena, a kako reditelj kaže – poslednji je deo trilogije koja govori o tome šta znači biti ljudsko biće. Prilikom intervjua sa autorom filma Ničije dete, Vuk Ršumović čiji je prvenac trijumfovao na ovom festivalu upravo ovaj film je izdvojio kao ostvarenje koje mu je ostavilo najjači utisak.

A tribute to Aki Kaurismaki

Kome se dopadne Golub, svoju novootkrivenu naklonost prema sumanutim Skandinavcima može da zadovolji programu posvećenom ovom kultnom finskom reditelju.

Satnice i informacije o kartama možete potražiti na sajtu festivala, kao i na zvaničnom fejsbuk pejdžu.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: