Da li imate preko 18 godina?

FEST: 88 filmova na jubilarnom izdanju festivala

U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 20 filmova, dok najatraktivniji program Gala donosi 32 filmska ostvarenja.

Autor:
0
0

Jubilarni 50. Međunarodni filmski festival – FEST biće održan od 25. februara do 6. marta u 12 bioskopskih sala, u kojima će biti održana 421 projekcija 88 filmova, u okviru šest programskih celina, najavili su organizatori.

FEST će biti otvoren domaćom premijerom filma Strahinja Banović Stefana Arsenijevića, koji je tokom 2021. osvojio brojne nagrade na svetskim festivalima, 25. februara, a zatvaranje će biti obeleženo koncertom Simfonijskog orkestra RTS koji će izvoditi muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su Ratovi zvezda, Indijana Džons, Supermen, Hari Poter i drugih koje je komponovao jedan od najvećih kompozitora filmske muzike našeg doba, Džon Vilijams.

Strahinja Banović

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da se ovogodišnje izdanje festivala održava u složenim okolnostima zbog pandemije i rekonstrukcije Sava centra, zbog čega je u povećan broj projekcija jer FEST ne može da računa na salu od 3.600 mesta za gala projekcije, i naglasio da je ovogodišnji program respektabilan i ozbiljan. Karl je nagovestio i promene.

“Mislim da 51. FEST ne treba da liči na prethodnih 50. Treba da bude novi početak u svakom pogledu. Od kalendara gde se možda nameće kraj septembra kao zahvalniji period, jer su Kan, Venecija i Toronto tek završeni, a jesenja holivudska predoskar sezona je mnogo bliže, pa je popunjavanje revijalnog programa lakše”, istakao je Karl.

U Glavnom takmičarskom programu za nagradu Beogradski pobednik nadmetaće se 20 filmova iz Australije, Crne Gore, Francuske, Austrije, Grčke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunije, Rusije, Severne Makedonije, SAD, Slovenije i Srbije.

“Među rediteljima i rediteljkama čiji se filmovi takmiče na FEST-u su i oni koji nam se ponovo vraćaju, ali i oni čije ćemo filmove gledati prvi put”, naglasio je umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić.

Pantelić je naveo da su stari znalci Dušan Milić čiji je film Mrak jedan od sedam premijernih srpskih filmova na 50. FEST-u, zatim Kventin Dupije sa filmom Neverovatno, ali istinito, koji će premijeru imati na Berlinalu, Šon Bejker (Crvena raketa), Džastin Kurzel (Nitran), Damiano i Fabio D’Inoćenco (Latinska Amerika), Sonja Tarokić (Zbornica), Aleksej German junior (Kućni pritvor), Paolo Đenoveze (Superheroji) i Gaspar Noe (Vorteks).

“Među kandidatima za nagrade su i film Miloša Pušića sa filmom Heroji radničke klase, koji pred beogradsku publiku stiže posle premijere na Berlinalu. U takmičarskom programu su i novi film Petera Brunera Luciferkao i veliko iznenađenje prošlogodišnje produkcije film Bez tragova Jana Matuzinskog”, rekao je Pantelić.

Tu su, prema Pantelićevim rečima, i filmovi Linija Ursule Mejer, Prasica Tijana Zinaić, Optužba Ivana Atala, u kojem igraju Matje Kasovic i Šarlot Gejnzbur. Za Beogradskog pobednika takmičiće se i debitanti Ivan Bakrač – (Posle zime), Dimitris Kanelopulos (Stado ovaca), Antonet Bula (Moja noć), Alina Grigore (Plavi mesec) i Dina Duma (Sestre).

Žirijem koji će odlučivati o nagradama u glavnom takmičarskom programu će predsedavati glumac i producent Miloš Biković, a članovi su glumac Toni Gojanović (Hrvatska), direktor Filmskog arhiva Mađarske Đerđi Raduli, grčki reditelj i scenarista Argiris Papadimitropulos i glumica Tamara Dragičević (Srbija).

Van konkurencije u Glavnom programu, uz Strahinju Banovića, biće prikazani i film Odri Divan Događaj, koji je osvojio je nagradu Zlatni lav u Veneciji, Darija Arđenta Iza crnih naočara i dokumentarni film Gorana Radovanovića Čekajući Handkea.

Drugi takmičarski program Fest fokus prikazaće 13 filmova, uključujući i one srpskih autora Gorana Nikolića Heroji, Ane Lazarević Gejm i Miloša Stojanovića Komunistički raj.

Gala program ove godine ima 32 filma, među kojima je i kanski pobednik, film Titan, rediteljke Žulije Dukorno, kao i novi filmovi Pedra Almodovara Paralelne majke, Pola Šredera Kockar, Nanija Moretija Tri sprataFransoa Ozona Sve je prošlo dobro, Pola Tomasa Andresona Pica od sladića, Keneta Brane Belfast, Šon Pena Dan zastave

Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišenjeg festivala koji glasi Novi hrabri svet igra je rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio Hrabri novi svet.

Ulaznice za FEST u prodaji su od 4. februara na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju, kao i online putem sajta tickets.rs.  Program 50. FEST-a može se preuzeti sa sajta fest.rs.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: