Da li imate preko 18 godina?

“FAME is dead – long live FAME” u Novom Bioskopu Zvezda

Angelo Milano, spiritus movens umetničkog festivala FAME i studija CROMIE iz Grotalje, dolazi u Beograd.

Autor:
0
0

U četvrtak 5. jula sa početkom u 21 h, u Novom Bioskopu Zvezda biće prikazan dokumentarni film “FAME”, kao i nekoliko kratkometražnih ostvarenja Angela Milana, spiritusa movensa umetničkog festivala FAME i studija CROMIE iz Grotalje, koji iz ovog malog gradića na jugu Italije nastavlja da utiče na globalnu umetničku scenu jedinstvenim saradnjama sa nekim od najznačajnijih umetnika današnjice. Projekcije će pratiti i razgovor sa Angelom Milanom.

Od 2008. do 2012, Grotalja, mali gradić u okolini Pulje na jugu Italije, postao je jedan od glavnih međunarodnih centara takozvane “ulične umetnosti”. Vrhunski umetnici iz čitavog sveta (među njima i Blu, Momo, Conor Harrington, EricailCane, Escif, Vhils i mnogi drugi), izvršili su svojevrsnu “invaziju” na ovaj usnuli grad svojim umetničkim delima, često provokativnim, i redizajnirali lokalnu geografiju, ali i društvene odnose. Iza svega je stajala vizija mladog Angela Milana, koji je pozvao umetnike iz celog sveta u svom rodnom gradu uzmu učešće u jednistvenom festivalskom formatu, koji je u narednim godinama kopiran od strane brojnih drugih organizacija. A ideja je bila krajnje jednostavna: hrana, gostoprimstvo, materijal i podrška punim – u zamenu za umetničko delo na jednom gradskom zidu.

Bez traženja dozvola ili odobravanja od strane lokalnih političara, samofinansiran i anarhičan, baš kao i prava umetnost, rođen je FAME Festival koji uskoro postaje jedan od najvećih svetskih festivala (ulične) umetnosti, a radovi kreirani tokom festivala postaju globalnom prepoznatljive reference za njihove autore. Iz godine u godinu, Angelo je primao po jednog gostujuće umetnika na period od par dana do par nedelja, tokom koga bi bio potpuno posvećen kreiranju impozantnih umetničkih dela kao i situacija i interakcija sa lokalnim stanovništvom. Celom ugođaju značajan doprinos davala je i domaća pasta koju je gostima pripremala Angelova mama, ili niz njegovih zanimljivih prijatelja koji bi se pridružili akciji.

Lista umetnika koji su učestvovali na FAME-u, ili radili sa Angelom u okviru njegovog studija Cromie (u kome radi na sito-grafikama, keramici, instalacijama i drugim umetničkim objektima), čita se kao “who-is-who” savremene, uglavnom van-institucionalne umetničke scene: JR, Blu, Os Gemeos, Swoon, Akay & Brad Downey, Boris Hoppek, Momo, Escif, Vhils, Nug, Paul Kremer, Lucy McLauchlan, Interesni Kazki, Erica Il Cane, Dalek, 108, Cyop & Kaf, Jan Kalab, Sam 3, Sickboy, Slinkachu, Moneyless, Aryz, Dem, Ethos i drugi.

Kada je festival postao toliko uspešan da lokalna vlada postaje obavezna da ga podrži i da se u festival uključi, Angelo je odlučio da ga prekine nakon pet intenzivnih izdanja koja su svetu pružila neka od najznačajnijih dela savremena, žive umetnosti početka 21. veka. I nakon festivala, Angelo nastavlja sa projektima, koji ga ponekada vode na daleka mesta kao što su Kuba ili Jamajka, kao i produkcijom specijalnih edicija sito-printova i keramike. Od pre dve godine organizuje izložbe u sopstvenom prostoru – Studio Cromie Gallery – u bivšoj fabrici tradicionalne keramike po kojoj je Grotalja istorijski poznata, a u međuvremenu je stigao i da lansira brend Roba di Sangue, koji predstavlja majice i odeću izrađenu od materijala čije je paterne dizajnirao i štampao Angelo lično, sa karakterističnim printovima koji pokrivaju celu površinu finalnog proizvoda.

Festivala više nema, ali je Angelova sklonost fenomenalnoj (video) dokumentaciji svega što se na njemu i oko njega dešavalo, prošle godine je pretočena u dugometražni dokumentarni film FAME, koji je režirao zajedno sa profesionalnim rediteljem Giacomom Abbruzzeseom. Film je rađen u koprodukciji Italije (Dugong Produzioni) i Francuske (La Luna Productions).

Na besplatnom prikazivanju ovog filma u trajanju od 58 min. u Beogradu – koje će biti održano u četvrtka, 5. jula sa početkom u 21 h u Novom Bioskopu Zvezda – biće prikazano i nekoliko kratkometražnih ostvarenja iza kojih stoji Angelo Milano, a koje je snimao tokom suludih zajedničkih projekata sa umetnicima kao što su Momo ili italijanski trio Canemorto. Projekcije će pratiti razgovor sa Angelom Milanom koji povodom ovog prikazivanja filma dolazi u Beograd.

Kao uvertiru za ovaj specijalan program, pogledajte jedan od videa koji su simljeni na nekim od izdanja festivala, i upoznajte se sa specifičnim, produktivnim ludilom iz koga su rođeni nesvakidašnji umetnički projekti.

I verujte Angelu kada kaže – art can really get you free sometimes.

www.studiocromie.org 

www.robadisangue.com

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: