Da li imate preko 18 godina?

Ekskluzivno međunarodno predstavljanje filma “Obraz” na festivalu u Talinu

Autor:

Srpska manjinska koprodukcija, ostvarenje Obraz reditelja Nikole Vukčevića, kao jedno od samo pet iz celog sveta, biće predstavljen u posebnoj selekciji filmova u proizvodnji Work in progress International na prestižnom festivalu u Talinu. Obraz će biti predstavljen na Tallinn Black Nights Film Festival 17. novembra.

Film nastaje pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore i Filmskog centra Srbije u većinskoj produkciji Galileo production Montenegro, Cinnamon films Beograd i niza manjih partnera, a ove godine je već predstavljen na Kanskom filmskom festivalu, na Marche de Films.

Radnja filma se dešava u periodu Drugog svetskog rata na granici Crne Gore, tokom kojeg – u 36 sati radnje filma – jedno progonjeno pravoslavno dete, pokušavajući da spasi svoj život od združenog napada fašističkih jedinica SS Skenderbeg i SS Handžar, nalazi utočište u kući neznanca, Albanca Nura Doke. Gospodar kuće, Nur, suočiće se sa moralnom dilemom: ili da preda dete progoniteljima (i time pogazi lična uverenja i svojevrsni kodeks po kome živi) ili da reskira živote cele porodice štiteći nepoznato dete druge vere i nacije.

Progonitelji će, kroz činjenicu da je Nur Doka predstavnik naroda jedne od navedenih jedinica, pokušati da uspostave poseban odnos sa njime, a kroz priču o moralnim vrednostima, obećanju, ljubavi i odrastanju, ovaj film će preispitati cenu pojedinačne ljudske žrtve, nadilazeći teme vere i nacije, sa glavnim pitanjem: na koji način će Nur odgovoriti svom izazovu?

Povodom predstavljanja filma na festivalu u Talinu, reditelj Nikola Vukčević je istakao: “Dug je bio put da ispričamo ovu priču, ali neke stvari su ostale nepromenjene. U svetu u kome zaraćene strane danas bespoštedno teže međusobnom uništenju, ovaj film snažno ističe humanost kao najveći trijumf nad nasiljem i istrebljenjem. Kroz priču jednog neustrašivog pojedinca koji će se suprotstaviti svom narodu, zbog višeg cilja, ovo ostvarenje postaje inspiracija za promenu. U vremenu rata, biti čovek postaje naša najvažnija misija”.

Ekipa filma je internacionalna – film nastaje po scenariju Ane Vujadinović (Iskra, Planeta) i Meline Pota Koljević (koscenarista na filmovima Krugovi, Klopka). Uloge u filmu tumače Edon Rizvanoli, Nikola Ristanovski, Igor Benčina, Alban Ujkaj, Selman Jusifi, Xhejlane Terbunja, Aco Radulović, Ana Vučković, Zef Bato Dedivanović, Branimir Popović, i deca Elez Adžović, Vuk Bulajić, Hana Pavlović, Merisa Adžović, koji su uloge dobili na višemesečnom kastingu i pripremama. Direktor fotografije je Đordje Stojiljković, scenograf Stanislav Nikičević, kostimograf Lidija Jovanović, masker Nataša Sevčnikar, dok je za muziku zadužen Dušan Maksimovski; Glavnu muzičku temu filma su otpevale sestre Maša i Milica Vujadinović; montažer filma je Olga Toni (sa kojom je Vukčević uspešno saradjivao na filmu Pogled sa Ajfelovog tornja), autori vizuelnih efekata su Đuro Mihaljević i Đordje Stojiljković, designer zvuka je Igor Vujović. Scenario, inspirisan motivima antologijske istoimene priče akademika CANU Zuvdije Hodžića, razvijan je na prestižnim medjunarodnim radionicama AlabSCRIPT i MIDPOINT Montenegro Int.

Ovaj film se razvijao od 2016. godine i u najvećem delu je sniman tokom pandemije COVID.  Na konkrursu Filmskog centra Srbije u novembru 2020. ovaj projekat je bio prvoplasirani, medju četrdesetak drugih projekata iz jugoistočne Evrope.

Lajkuj:

Tagovi:

Ostavite komentar:

Slični članci: