Da li imate preko 18 godina?

“Ederlezi Rising” najbolji srpski film na 46. FEST-u

Trijumf debitantskog ostvarenja Lazara Bodrože u nacionalnoj selekciji ovogodišnjeg festivala.

Autor:
0
0

Nagrada “Beogradski pobednik” za najbolji film u nacionalnoj selekciji 46. FEST-a dodeljena je debitantskom filmu Lazara Bodrože “Ederlezi rising”. Bodroža je nagrađen za najbolju režiju, Džesika Stojadinović Stoya za najbolju žensku ulogu, a njen partner u filmu “Ederlezi Rising” Sebastian Cavazza za najbolju mušku ulogu.

U obrazloženju žirija nacionalne selekcije navodi se: “Ovo je žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskom filmu, precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja i po mišljenju žirija – najkompletniji film”. Nagradu je primio kreativni producent filma Aleksandar Protić koji je pre svega zahvalio Filmskom centru Srbije na podršci i prepoznavanju ovog poduhvata. “Ovo je pre svega priznanje za jednu veliku količinu ljubavi, energije, vremena i vere da je u Srbiji moguće napraviti ovakav film”, istakao je Protić.

Bodroža je po rečima žirija “pokazao sposobnost da konsekventno sprovede koncept futurističkog filma, a pri tome, uz vizuelni spektakl, gledaoca dovede do stvarne misterije odnosa žene i muškarca”. Bodroža je zahvalio svojoj porodici, kao i celoj ekipi filma i dodao da je najveća nagrada došla kada je film na FEST-u premijerno prikazan u punom Sava centru.

“Zahvaljujem porodici, supruzi Nadi Šargin ne samo na podršci, već što mi je pomogla da shvatim ta divna stvorenja glumce. Hvala ekipi, glumcima, direktoru fotografije Kosti Glušici, kompozitoru Nemanji Mosuroviću, montažerki Mileni Petrović, scenografu Aljoši Spajiću, kostimografu Senki Kljakić, producentu Aleksandru Protiću i scenaristi Dimitriju Vojnovu”, rekao je Bodroža.

Nagradu za najboljeg gumca primio je producent Džonatan Ingliš. “Sebastian Cavazza je minimalnim, ali snažnim glumačkim sredstvima otelotvorio ulogu arhietipskog muškarca Milutina i stvorio lik mističnog, ali prijemčivog antiheroja”, glasilo je obrazloženje žirija.

“Stoya je na savršeno kontrolisan način, minimalnim sredstvima, uspela da dočara lik Nimani prateći tačno viziju autora i nadgradila lik svojom preciznom glumačkom ekspresijom, ličnošću i harizmom”, pisalo je u obrazloženju, a Stoya je lično primila nagradu uz sledeće reči: “Dobiti ovakvo priznanje je predivno, a dobiti ovakvo priznanje u Beogradu za mene je vrhunac.”

Nagrada žirija otišla je u ruke Koste Ristića za njegov debitantski film “Banditi u potrazi za mamom”. Đorđe Milosavljević dobio je nagradu za najbolji scenario filma “Izgrednici” Dejana Zečevića. Kristijan Garip je za ulogu u filmu “Banditi u potrazi za mamom” osvojio nagradu za najbolji debi, a Specijalna nagrada dodeljena je Miladinu Čolakoviću za fotografiju filma “Izgrednici”.

Žirijem takmičarskog programa “Srpski film” predsedavao je reditelj Lordan Zafranović, a članovi su Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

U takmičarskom programu “Granice” nagradu za najbolji film dobio je nemački dokumentarac “Hitlerov Holivud” u režiji Rudigera Zuhslanda, a specijalnu nagradu meksički dokumentarac “Đavolja sloboda” Everarda Gonzalesa. Žiri je radio u sastavu Feti Dautović, Zoran Janković i Đorđe Bajić.

Žiri Politikine nagrade “Milutin Čolić”, u sastavu Goran Paskaljević, Dubravka Lakić i Bojan Vuletić, priznanje za najbolji film u nacionalnoj selekciji jednoglasnom odlukom dodelio je Kosti Ristiću za film “Banditi u potrazi za mamom”.

Žiri nagrade kritičara “Nebojša Đukelić” za najbolji film iz regiona činili su Gordana Restović, Dragan Jeličić i Nerina T. Kocjančić. Oni su nagradili film “Comic Sans” u režiji Nevia Marasovića, a specijalno priznanje dodelili su Janu Cvitkoviču za ostvarenje “Osnove ubijanja”.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: