Da li imate preko 18 godina?

Domašaji i promašaji kroz istoriju

Izložba posvećena kulturnoj rаzmеni, sаrаdnji i mеđusоbnim uticајima SАD i Јugоslаviје/Srbiје.

Autor:
8
0

Izložba Usponi i padovi, domašaji i promašaji…i ono što smo zaboravili, koja se u Centru za kulturnu dekontaminaciju održava od 9. do 27. oktobra, posvećena je kompleksnosti i kontradikcijama političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa između SAD i Jugoslavije/Srbije, sagledanim kroz umetničku i kulturnu saradnju, razmene i uticaje.

U centru pažnje je sedam rаzličitih disciplinа ili kulturnih pоlја, posmatranih krоz istоriјskе studiје slučаја u domenu sаvrеmеnе umеtnоsti, stripa, pozorišta, muzike, urbanizma, filmа i poezije, kao i prezentacija na temu prvih uticајa аmеričke pоpulаrnе kulturе u rеgiоnu i u svetu. Izložba nastaje kao završna faza dugogodišnjeg istraživačkog projekta koji okuplja brojne stručnjake i praktičare, naučnike i umetnike iz zemlje i sveta. Raznoliki disciplinarni pristupi i diskusije pružaju podršku empirijskim istraživanjima i oživljavanju interesovanja kako za poznate, tako i za nove (tj. zaboravljene) priče koje su dokaz razmene i međusobnih umetničkih i kulturnih uticaja u vremenima uspona i padova zvanične saradnje. Istraživanje je tako usmereno i na neformalne mreže, andergraund pokrete i lične veze – stvarajući nove genealogije i priče o tim odnosima. Prva faza istraživanja prikazana je na internet stranici www.upsdownshighslows.com, gde se nalazi više informacija o studijama slučaja, kao i video snimci prezentacija i diskusija vođenih u periodu maj – jun 2020. godine.

U uslovima pandemije, izložba i prateći program će biti predstavljena procesno, na način koji omogućava sprovođenje i poštovanje svih zdravstvenih mera, kao i fizičku distancu u prostoru postavke. Sa početkom 9. oktobra u podne, izložba je otvorena radnim danima i subotom od 12 do 18 časova, u etapama predstavljanja materijala i eksponata segmenata izložbe. Od 23. oktobra, postavka je otvorena u celini, od 12 do 19 časova, uključujući i dane vikenda. Istraživači na projektu: Greg de Kjur Junior, Nika Grabar, Jelica Jovanović, Milena Dragićević Šešić, Nataša Vučurović Đukić, Marija Samardžić, Branislav Dimitrijević, Miloš Stošić, Srđan Kuzmanović, Ljubica Slavković, Dubravka Đurić, Radina Vučetić. Na istraživanja su odgovarali i sarađivali: Pavle Levi, Prota Škart, Silvija Jestrović, Aleksandar Zograf, Zoran Đukanović, Igor Todorović Zgro, Vladislav Bajac i Vladimir Arsenijević. Autori projekta i kustosi: Ana Miljanić i Branislav Dimitrijević, ko-autorka projekta i rukovoditeljka Ljubica Slavković, dizajn Jelena Pejović (I faza) / Metaklinika (II faza) i produkcija Centar za kulturnu dekontaminaciju, 2020 – 2021. Projekat je podržala Ambasada SAD u Srbiji.

SUBOTA 9.10 / 12:00
NEODREĐENA IZVESNOST I ODREĐENA NEIZVESNOST
Izložba grupe za sećanje na umetnost Roberta Smithsona

Kao nastavak istraživanja o okolnostima održavanja retrospektivne izložbe Roberta Smithsona održane u beogradskom Muzeju savremene umetnosti na jesen 1983, (Uticaji i ne-uticaji: Rekolekcije i refleksije izložbe Roberta Smithsona) okupljena je grupa koja se seća ove izložbe i za koju je Smithson jedna od najuticajnijih figura u savremenoj umetnosti. Iako je opseg Smithsonovog uticaja na ovdašnju scenu bio srazmerno mali, ova izložba pronalazi u njegovom radu i mišljenju – a pre svega u njegovov dijalektici “lokacije” i “ne-lokacije”, kao i u njegovom istraživanju entropije – mentalnu i materijalnu tačku oslonca i razlog za intervenciju u savremenosti. Izložba se sastoji kako iz fizičkih radova nastalih za ovu priliku, tako i iz prikupljene dokumentacije iz arhiva MSUb, a u njoj sudeluju: diSTRUKTURA, Darija Radaković, ŠKART, Slobodan Trajković, Branislav Dimitrijević i Ana Miljanić.

SREDA 13.10 / 18:00
SECRET AGENT „UNDERGROUND STRIP”
Razgovor, predstavljanje materijala istraživanja i umetnička prezentacija

Predstavićemo rezultate istraživanja strip-segmenta projekta (Kako se kalio Miki Maus: tragovima kontakta američkog i jugoslovenskog stripa), ono do čega smo došli i ono što smo potvrdili. U razgovoru učestvuju dva glavna aktera studije slučaja – strip-autori Saša Rakezić, alias Aleksandar Zograf i Danilo Milošev Wostok i autorka istraživanja, Marija Samardžić. Ovom prilikom ćete moći i da pogledate prezentaciju dokumentarnog materijala prikupljenog u toku istraživanja. U nastavku ćemo predstaviti i autora Jugoslava Vlahovića, a ovog puta se bavimo uskom nišom njegovog velikog umetničkog opusa – radom inspisanim američkim underground stripom, koji je bio deo njegovog mladalačkog traganja kada je isprobavao koja vrsta stvaralaštva odgovara njegovom izrazu. Početkom sedamdesetih je boravio u Americi, gde je putovao auto-stopom, sretao zanimljive ljude i upoznavao se sa savremenim tendencijama kao što je bio underground strip.

PETAK 15.10 / 18:00
UKRŠTANJA, UTICAJI I INSPIRACIJE: AMERIČKO-JUGOSLOVENSKI/SRPSKI KULTURNI ODNOSI U OBLASTI SCENSKIH UMETNOSTI
Vođenje i otkrivanje novih prostora postavke

Autorka istraživanja Milena Dragićević Šešić će voditi posetioce kroz izložbenu postavku sa akcentom na dugotrajne pozorišne veze američke i jugoslovenske/srpske avangardne scene. Predstaviće prateću postavku izložbe posvećenu devedesetim godinama prošlog veka, kao i dokumentaciju i razgovore sa jugoslovenskim/sprskim pozorišnim umetnicima i upravnicima koji su studirali ili radili u SAD, i uticaje srpske pozorišne prakse i umetnika na pozorišnu scenu u SAD nastale u saradnji sa istraživačicom Natašom Vučurović Dukić. Po prvi put, za ovu postavku, posetioci će moči da vide prostore Paviljona i pratećih objekata u kojima nije do sada izlagano u CZKD-u.

MORE THAN MUSIC: POGLEDI NA/KROZ BEOGRADSKI HARDKOR PANK (1990-2012)
promocija fanzina

Paralelno sa vođenjem kroz postavku i prateće materijale iz oblasti scenskih umetnosti, autori istraživanja (Miloš Stošić, Srđan Kuzmanović i Ljubica Slavković) predstavljaju izložbenu postavku iz oblasti muzike i prateći program – fanzin publikaciju, specijalno izdanje Out of the Darkness novosadskog fanzina, upriličenog za prilike izložbe i istraživanja.

SUBOTA 16.10 / 12:00

PROMIŠLJANJE AMERIČKO-JUGOSLOVENSKOG PROJEKTA, SA UVIDOM U LOKALNE PERSPEKTIVE Stručno vođena šetnja gradom

Tačno u podne će okupljenim posetiocima ko-autorka istraživanja iz oblasti urbanizma, Jelica Jovanović, predstaviti perspektive i zaključke u okviru postavke izložbe nastale u dijalogu sa autorkom Nikom Grabar. Nakon okupljanje i predstavljanja u CZKD-u kreće se u stručno vođenje – šetnju do Savskog amfiteatra (na engleskom jeziku).

PETAK 22.10 / 18:00 TREĆA (FILMSKA)
INTERNACIONALA U JUGOSLAVIJI
Filmske projekcije i razgovor

P. Adams Sitney, jedan od prvih pisaca o Novom američkom filmu i njegov zvanični predstavnik, pozvan je prvi put u Jugoslaviju leta 1967. godine. Tom prilikom, organizovao je improvizovanu filmsku projekciju u svojoj hotelskoj sobi u Puli, koja je, gledajući unazad, predstavljala prvi direktni kontakt između američke (SAD) i jugoslovenske filmske avangarde. Ova inicijalna kino-seansa predmet je istraživačkog projekta Grega de Kjura Juniora koji će voditi razgovor sa svedocima vremena i ekspertima, Božidarom Zečevićem i Mikijem Stojanovićem, nakon dve filmske projekcije: 23rd Psalm Branch (Stan Brakhage, 1966-67) Fuses (Carolee Schneemann, 1964-67)

SUBOTA 23.10 / 12:00 KUSTOSKO VOĐENJE KROZ IZLOŽBU
Kroz izložbu vode kustosi Ana Miljanić (direktorka CZKD) i Branislav Dimitrijević (istoričar umetnosti).

SREDA 27.10 / 18:00
AMERIČKA POEZIJA U POLJU JUGOSLOVENSKIH I POSTJUGOSLOVENSKIH PESNIČKIH KULTURA Prezentacija i performans

U kontekstu predstavljanja istraživanja iz oblasti poezije, istraživačica Dubravka Đurić će predstaviti, zajedno sa ko-urednicom Biljanom D. Obradović najnoviji broj Atlantic Review časopisa Proleće-Leto 2021. uz učešće pozvanih gostiju. Razgovor će se odvijati onlajn, sa prenosom u postavci izložbe. Nakon prezentacije i razgovora, biće izveden performans posvećen istraživanju i temama izložbe. Performans izvodi pesnikinja, performans umetnica i glumica Katalin Ladik, kao čin zatvaranje izložbe.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: