Da li imate preko 18 godina?

Dokumentarac Emira Kusturice o Hoseu Muhiki na 47. FEST-u

"Pepe, jedan uzvišeni život" je film o legendarnom urugvajskom predsedniku.

Autor:
0
0

Deset godina nakon portreta Maradone, Emir Kusturica se vraća dokumentarnom filmu da ovekoveči još jednu legendarnu figuru – bivšeg urugvajskog predsednika Hosea “Pepea” Muhiku u filmu “Pepe, jedan uzvišeni život”. 

Kusturica je izjavio da je pre mnogo godina čuo za predsednika koji vozi traktor, i da je odmah pomislio kako želi da snimi film o njemu. Snimanje je trajalo dve godine, od 2013. do 2015, kada se završio Muhikinmandat. Kroz seriju razgovora, Kusturica i Muhika diskutuju o smislu života kroz filozofsku, političku, estetsku i poetsku vizuru. Na nežan i topao način, Kusturica prikazuje Muhiku u svakodnevnim poslovima u bašti, kao i razgovorima o bitnim trenucima svoje prošlosti. Muhikina ideologija jednako se ogleda u njegovim političkim stavovima, kao i u njegovom skromnom načinu života.

“On je verovatno jedini političar na svetu koji nije korumpiran”, izjavio je Kusturica za čoveka poznatog kao “najsiromašniji predsednik na svetu”.

Muhika je svoju platu poklanjao u dobrotvorne svrhe i živeo u ubeđenju da kada ti većina pokloni vlast, moraš da živiš kao većina, a ne elita.

Počeo je kao gerilski borac, pljačkao je banke, borio se protiv fašista, i proveo je 13 godina u zatvoru gde se posvetio učenju. Bio je ministar poljoprivrede, zatim premijer, i na kraju 40. predsednik Urugvaja, verovatno i najvoljeniji predsednik jedne zemlje u savremenoj istoriji. “Bio sam šokiran kad sam video da ljudi plaču zato što se predsedniku završava mandat. Bila je tolika gužva da sam zamalo slomio nogu u pokušaju da napravim dobar snimak. Kao da su Rolingstonsi došli u grad… Postoji razlog zašto su Urugvaj zvali Švajcarska Južne Amerike. Kada padnete u depresiju zbog svega što se dešava u svetu, barem imate jedan primer uspešnog društva,” izjavio je Kusturica.

Film je premijerno prikazan van konkurencije na festivalu u Veneciji, a na 47. FEST-u će takođe biti prikazan van konkurencije u Glavnom programu.

47. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta, a celokupan program biće objavljen 28. januara.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: