Da li imate preko 18 godina?

Dobitnici nagrada u Kanu i Veneciji na 51. FEST-u

Autor:

Dobitnici Gran prija, nagrade za režiju i nagrade žirija u Kanu, kao i osvajači Zlatnog lava i odličja za najbolju glumicu u Veneciji, biće na programu 51. FEST-a.

Devet ostvarenja uglednih autora poput Kler Deni, Čan-vuk Parka, Hirokazu Kore-ede, braće Darden, Ježija Skolimovskog, Feliksa van Groningena, Lore Poitras, Toda Filda i Humana Sejedija premijerno će biti prikazana pred domaćom publikom tokom trajanja festivala, od 24. februara do 5. marta.

Dobitnik Gran prija Kanskog festivala, “Zvezde u podne”(Stars at Noon) francuske rediteljke Kler Deni (Život među zvezdama, Neka svetlost uđe), snimljen po istoimenom romanu, prati romansu između američke novinarke (Margaret Kvoli) zatečene u Nikaragvi i misterioznog Engleza (Džo Alvin).

Nagrađivan južnokorejski autor Čan-vuk Park proglašen je za najboljeg reditelja 75. Kana za film “Dvostruka prevara” (Decision to Leave), ostvarenje koje je takođe na programu ovogodišnjeg FEST-a. Film je inspirisan serijalom švedskih krimi romana iz 60-ih  i 70-ih godina pod nazivom “Priča o zločinu”. Glavni lik romana je detektiv Martin Bek. Park se zapitao, šta bi bilo kada bi se Martin Bek zaljubio u osumnjičenu?

Čan-vuk Park predvodnik je renesanse korejskog filma i prepoznatljiv je po eksplozivnom vizuelnom stilu i dinamičnom pripovedanju. Njegov film “Sluškinja” prikazan je na FEST-u 2017. godine.

Film “Broker” Hirokazu Kore-ede dobio je u Kanu Nagradu ekumenskog žirija i nagradu za najboljeg glumca (Kang-ho Song). Japanski reditelj, koji je 2018. osvojio Zlatnu palmu za “Kradljivce”, otkrio je da ova dva filma idu ruku pod ruku, jer ih povezuje njegovo zanimanje za društvene marginalce. Glumačku podelu čine zvezde korejske kinematografije: pored Kang-ho Songa (Parazit), igraju Duna Pe (Domaćin), Dong-von Gang (Voz za Busan 2: Zona zombija) i bivša megazvezda korejskog popa Đi-un Li.

Na programu ovogodišnjeg FEST-a su i dva filma koja su, ravnopravno, osvojila Nagradu žirija filmskog festivala u Kanu: “EO” i “Osam planina” (The Eight Mountains). Poljski kandidat za Oskara, “EO” Ježija Skolimovskog inspirisan je filmom “Baltazar” Robera Bresona iz 1966. godine, koji prati život jednog magarca zbog čega i film nosi naziv “EO”. Kast je internacionalan, a jednu od glavnih uloga igra proslavljena francuska glumica Izabel Iper.

“Osam planina” je ekranizacija istoimenog romana u režiji belgijskih autora i životnih partnera, Feliksa van Groningena i Šarlote Vandermirš. Priča prati prijateljstvo dvojice dečaka kasnije odraslih ljudi kroz život. Glavne uloge igraju Luka Martineli i Alesandro Borgi. Reditelj Van Groningen se na međunarodnoj filmskoj sceni probio dramom “Prekinuti krug” (2012) koja je nominovanom za Oskara. Njegova ostvarenja, “Vrele noći Belgije” i “Divni dečak”, bila su na programu FEST-a 2016, odnosno 2019.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: