Da li imate preko 18 godina?

Direr u Beogradu

Izložba grafika čuvenog Direra i njegovih savremenika u Muzeju grada Beograda

Autor:

Muzej grada Beograda će ove jeseni biti domaćin internacionalne izložbe Albreht Direr i njegovi savremenici – Trijumfalna povorka cara Maximilijana I, Istočnoslovačkog muzeja iz Košica. Izložba će biti svečano otvorena 4. septembra u Konaku kneginje Ljubice.

Publika će imati priliku da se upozna sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse, nemačkog umetnika Albrehta Direra, ali i sa delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike, Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Luke Kranaha Starijeg, Markantonija Raimondija i drugih, navodi se u saopštenju Muzeja grada Beograda.

nosorog

Izložbu čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine. Prva celina sačinjena je od 20 dela Albrehta Direra i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika. Drugi deo predstavlja 44 grafička lista čuvene kompozicije Trijumfalna povorka cara Maximilijana I.

Autor izložbe, Ivan Havlice, pažljivim odabirom radova koji se čuvaju u kolekciji Istočnoslovačkog muzeja u Košicama, uspeo je da oživi “duh vremena” i prikaže odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe. “Kao pravi predstavnici humanizma i renesanse, Direr i njegovi savremenici dobro su poznavali antičku umetnost i biblijske spise, nalazeći inspiraciju u večnoj temi ljudske borbe između dobra i zla.”, navodi autor postavke.

povorka

Među izloženim radovima posebno mesto zauzimaju Direrova dela Nosorog i Vitez, smrt i đavo. “Od listova iz ciklusa Apokalipsa sv. Jovana, Život device Marije i Velika Pasija izdvaja se Sv. Mihailo u borbi sa aždajom. Centralno mesto Trijumfalne povorke predstavljaju Trijumfalne kočije, kao presudan događaj za Maksimilijanov život i njegovu politiku: venčanje sa ćerkom Šarla Smelog, naslednicom Burgundije.”, navodi kustoskinja Muzeja grada Beograda Danijela Vanušić.

Izložba će u Beogradu biti otvorena do kraja oktobra, posle čega se seli u Galeriju Matice srpske u Novom Sadu i trajaće do kraja godine.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: