Da li imate preko 18 godina?

Devet filmova konkuriše za Zlatni toranj na Paliću

Autor:

Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić čine filmovi Crveno nebo Kristijana Pecolda, Seneka Roberta Švenkea, Zarobljen Vasilisa Kacupisa, Tri hiljade numerisanih delova Adama Časija, Zemlja kratkih rečenica Hele Jof, Preeksponirano Eleonore Veninove, Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju Margarete Fon Trote, Klub Nula Džesike Hausner, Stari hrast Kena Louča, Savršeni dani Vima Vendersa i Madam di Bari rediteljke Majven.

Filmovi Margarete Fon Trote i Vima Vendersa biće prikazani van konkurencije, a ostali će se takmičiti za nagrade „Zlatni toranj“ na 30. jubilarnom festivalu koji se održava od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, a žiri čine Tito Rodrigez, direktor Festivala evropskog filma u Sevilji;  Nana Janelidze – scenaristkinja i rediteljka; Milorad Milinković – scenarista i reditelj; Eran Kolirin – scenarista i reditelj; i Daniela Veber, scenaristkinja, rediteljka, publicistkinja i članica organizacionog tima Berlinala.

“Zarobljen” – kadar iz filma

U takmičarskoj selekciji programa Paralele i Sudari biće prikazani filmovi Voli polako Marije Kavtaradze, Ugljenik Jona Borsa, Živi svetac Tinatin Kajrišvili, Hladan poput mermera Asifa Rustamova, Embrion-larva-leptir Kirosa Papavasiloua, Voliš li me? Tonje Nojabrove, Hleb i so Damjana Kocura, Svakodnevne greške Kristine Grosan, Moć Maćaša Priklera i Sestre Linde Olte.

Selektorka programa Paralele i sudari je Julija Sinkevič, a žiri ovog programa čine producentkinja Ivana Marinić Kragić, i glumica i rediteljka Boni Vilijams.

FIPRESCI žiri, žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara, 30. Festivala evropskog filma Palić čine Renod Baronian, Mike Nafs i Alehandra Treljes.

Na festivalu će biti dodeljene i nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) za najbolje filmove u pomenutim kategorijama po mišljenju kritičara srpske sekcije FIPRESCI.

Na konferenciji za novinare povodom održavanja festivala objavljeni su dobitnici ovogodišnjih nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji – glumac Bogdan Diklić u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Andreas Drezen u kategoriji inostranih stvaralaca. Ovogodišnji dobitnik Regionalne Lifke je glumac Nikola Ristanovski iz Severne Makedonije. Na konferenciji za medije predstavljen je i program dve takmičarske selekcije – Glavnog takmičarskog programa i takmičarskog programa Paralele i sudari.

Glumac Bogdan Diklić (Bjelovar, 1953) ostvario je više od 150 uloga na filmu i televiziji. Proslavio se ulogama u nizu jugoslovenskih filmova, ali i filmova zemalja nastalih raspadom SFRJ. Na filmu je debitovao 1976. u filmovima Devojački most i Vojnikova ljubav, a nastavio ulogama u Mirisu poljskog cveća Srđana Karanovića i Nacionalna klasa (1979) Gorana Markovića, i igrao u skoro svim Markovićevim filmovima. Njegove kreacije gledali smo u ostvarenjima Majstori, majstori (1980), Variola vera (1982), Maratonci trče počasni krug (1982), Čudo neviđeno (1984), Oktoberfest (1987), Sabirni centar (1989), Tri karte za Holivud (1993), Lajanje na zvezde (1998), Bure baruta (1999), Mali svet (2003)… Na televiziji je glumio u serijama Grlom u jagode (1976), Brisani prostor (1985), Balkan ekspres (1989), Otvorena vrata (1995)… Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za pozorišne i filmske uloge, a 2009. Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo mu je nagradu “Pavle Vuisić” za ukupan doprinos filmskoj umetnosti.

Andreas Drezen je rođen 1963. u Istočnoj Nemačkoj. Potiče iz pozorišne porodice i prve amaterske filmove je snimao još 1979. Godine 1984/85. radio je kao tonski inženjer u pozorištu u Šverinu pre nego što je završio pripravnički staž na DEFA studiju za igrane filmove i radio kao asistent režije Ginteru Rajšu. Od 1986. do 1991. studirao je režiju na Akademiji za film i televiziju Konrad Volf u Potsdam-Babelsbergu. Od 1992. godine radi kao slobodni autor i reditelj. Njegov debitantski film Tiha zemlja (1992), tragikomedija o događajima u Istočnoj Nemačkoj u vreme raspada Sovjetskog Saveza, doneo mu je i Hesen filmsku nagradu kao i Nagradu nemačke kritike. Usledio je niz njegovih nagrađivanih filmova, od kojih je poslednji Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša (2022) premijerno prikazan u takmičarskom programu Berlinala kao i u Glavnom takmičarskom programu FEF Palić. Član je Akademije umetnosti, Akademije filmskih umetnosti i nauka, Evropske filmske akademije i član osnivač Nemačke filmske akademije.

Nikola Ristanovski rođen je 1969. U Ostravi (Čehoslovačka). Od 1978. živi u Severnoj Makedoniji. Godine 1993. diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju u klasi profesora Vladimira Milčina. Igrao je na većini bitnih scena u regionu i ostvario mnoge zapažene uloge. Od 1993. prvak je Makedonskog narodnog teatra a trenutno je prvak i Narodnog pozorišta u Beogradu. Igrao je u više od pedeset filmova i serija u regionu i ostvario mnoštvo zapaženih uloga kao što su Hadži Zamfir (Zona Zamfirova), Viktor Kolar (Jedini izlaz), Dr Viktor (Na terapiji), Trendafilov (Oslobođenje Skoplja) i druge. Ristanovski je najnagrađivaniji makedonski glumac, sa velikim brojem nagrada dobijenih i za predstave proizvedene van zemlje, među kojima su Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje, (Ahmed Nurudin – Derviš i smrt, 2009.), Glumac godine u Makedoniji (2006.), Zlatni lovorov venac (Don Žuan, MESS Sarajevo, 2006), i druge.

Španska multimedijalna umetnica Marija Kanjas dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit” koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

*naslovna fotografija: kadar iz filma Crveno nebo

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: