Da li imate preko 18 godina?

CURIOSA – Radoznalost u nitima Emilije Radojičić

Curiosa je izložba Emilije Radojičić koja će biti otvorena u Galeriji Novembar 23.01. i trajaće do 29.02.2020.

Autor:

Nova izložba Emilije Radojičić, vizuelne umetnice, biće otvorena u Galeriji Novembar u četvrtak 23. januara, od 18h. 

“…Radoznalost predstavlja izvor energije koje nas podstiče da istražujemo svet oko sebe. Kao novorođeno dete koje posmatra, i osluškuje svet i prirodu oko sebe otkrivajući linije, oblike, šare i geometriju koje ga dalje inspirišu i oblikuju njegov svet. Na sličan način, Emilija Radojičić koristi radoznalost kao početnu tačku za razvijanje koncepta izložbe koju vidimo, predstavljajući nam sopstvene unutrašnje pejzaže, kao i iskorak u svet trodimenzionalnih crteža i instalacija u prostoru.

Naziv izložbe “Curiosa” ne predstavlja nužno samo radoznalost kao umetničku pokretačku snagu za dalje istraživanje u podsvesno i samospoznaju; već govori o kolektivnom nesvesnom koje se nalazi ispod vela pojmljivog. Radoznalost se u ovom kontekstu može porediti sa Filozofijom – čije osnove počivaju na želji da otkrijemo ono što prevazilazi naše trenutno razumevanje sveta. Poput „kunstkammera“ (prim. prev – kabinet čudesa)  u kojima se vešto prepliću nauka i umetnost, drevno i moderno, realnost i fikcija, ova izložba vešto pliva između znanja i intuicije. Izložba Curiosa predstavlja sveobuhvatno participatorno iskustvo relacione estetike čiji puls možemo osetiti samo ako se u potpunosti prepustimo čulima…”

Iz teksta o izložbi, pisala Nikoleta Marković

Koji ti je novi izazov donela ova izložba (u smislu teme, materijala..)?

Ovo je bila najzahtevnija postavka izložbe do sad. Prvi put sam pravila skulpturu velikih razmera i instalaciju, a oba rada su ‘site-specific’.

Bitno je izaći iz zone komfora, tako nastaju najbolji radovi.

Koje osećanje je dominantno u radovima koje ćeš predstaviti publici?

Verujem u isceliteljsku moć umetnosti, zračila ona svetlom ili mrakom. Kaže Louise Bourgeois: “Art is a way of recognising onself”. Svako je dobrodošao da nađe sebe u mojim radovima.

Šta za tebe predstavlja vez, i uopšte, na koji način biraš materijale sa kojima radiš?

Oduvek sam crtala, a niti su vremenom postale nove linije, možda opipljivije i trodimenzionalnije. I svoje skulpture vidim kao crteže u prostoru.

Kada bi tvoja izložba bila obrok, šta bi bila?

Neka šarena, sveža salata.

Foto: Marijana Janković

Emilija Radojičić rođena je 1989. u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Kroz skoro ritualno posvećivanje procesu crtanja i stvaranja, umetnica ispituje osećanja, vibracije, prirodne pojave i fenomene kroz koje se čovek reflektuje u cilju pronalaženja mogućih pozitivnih, često apstraktnih rešenja za svoja stanja. Izražavajući se kroz raznolike umetničke medije kao što su crtež, tkana slika, skulptura, video ali i kroz složene prostorne instalacije, Emilija je do sada realizovala brojne samostalne i grupne izložbe, audio-vizuelne performanse i kolaboracije. 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: