Da li imate preko 18 godina?

Crveni sneg pada na “žestoke”!

Upoznajte likove našeg romana u nastavcima!

6
1

Da li ste spremni da upoznate”žestoke”, ekipu koja je osamdesetih suvereno vladala noćnim životom Beograda? Njihove biografije će vam dobro doći dok svake subote budete čitali nova poglavlja krimića “Crveni sneg”, uzbudljivog romana u nastavcima o kome bruji čitav grad.

Valentina Koen, ikona jugoslovenskog i srpskog novog talasa, rođena je 20. novembra 1955. godine u Beogradu. Otac joj je bio Dušan Koen, zloglasni i moćni operativac Uprave državne bezbednosti, majka Slavica Koen, devojački Stefanović, pesnikinja u pokušaju. Valentina Koen je odrasla na Dedinju, u Užičkoj ulici. Klavir je počela da svira sa pet godina. Nakon što je maturirala u Muzičkoj školi „Stanković“, upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Umesto da krene na predavanja i predano vežba klavir, Valentina se prepušta noćnom životu prestonice. Godine 1980. objavljuje zapaženi debi album Valentina (1980), ekscentrični spoj novog talasa i diska. Na albumu  sarađuje sa Oliverom Popovićem Popom. Odličan su tandem. On je zadužen za muziku i produkciju, ona za tekstove i vokale. Pesme Karirana kravata i Noćni dodir postaju veliki hitovi u čitavog Jugoslaviji. Tokom 1981. godine, u bioskopima širom zemlje su sa uspehom prikazana dva filma u kojima je Valentina Koen odigrala manje, ali zapažene uloge (Kec u rukavuLjubopitljiva Julija). Za potrebe drugog filma, Valentina je otpevala naslovnu pesmu i zabeležila još jedan hit. Tokom 1982. godine, Valentinini problemi sa narkoticima postaju sve ozbiljniji. U proleće 1983. godine, 4. maja, mlada pevačica je pronađena mrtva u garsonjeri koju je iznajmljivala u centru Beograda. Imala je svega dvadeset i sedam godina. Njena prerana i tragična smrt je do dana današnjeg ostala obavijena velom misterije.

Životi devojaka i mladića iz Valentinine klike, u gradu poznatih pod imenom „žestoki“, deli se na period pre i posle njene smrti.  Before & after. 

Nevena-Lazić---Nena

Nevena Lazić – Nena

Nevena Lazić (Nena), Valentinina vršnjakinja i drugarica iz detinjstva, kasnije novinarka časopisa Super.

PRE: Nevenin otac, Gradimir Lazić, imao je tokom sedamdesetih važnu funkciju u Predsedništvu SFRJ. Nevena je poznavala „pola grada“ i uvek bila orna za noćne izlaske. Momke je menjala kao maramice, a među njenim „reckama“ našli su se neki od najpoželjnijih muzičara i glumaca tog vremena. Volela je da spava sa poznatima, a i oni su voleli da spavaju sa njom. A zašto ne bi? Nena je imala telo dostojno Plejbojeve duplerice.

POSLE: Gradimir Lazić je početkom 1984. godine, nakon sukoba sa Petrom Stambolićem, smenjen. Nevena je prisiljena da napusti Dedinje. To teško podnosi. Nakon izgnanstva, njena prijateljica Lana prekida kontakt sa njom. Nevena joj nikada neće oprostiti tu izdaju. Sredinom 1984. godine, Nevena Lazić počinje da piše za Super, časopis u kome je već radio njen prijatelj, fotograf Ivan Rančić.

Lana Srdić

Lana Srdić

Lana Nikolić, rođena Srdić, Valentinina najbolja drugarica, ćerka moćnog oca i, kasnije, supruga popularnog glumca.

PRE: Lana Srdić je jedna od tri kćerke Bogdana Srdića, zamenika direktora Avala filma. Valentina, Nevena i Lana su od malih nogu bile nerazdvojne. U gradu su bile poznate i kao „tri ruže sa Dedinja“. Za razliku od Nevene, Lana nije volela veze za jednu noć. Za razliku od Valentine, nikada nije koristila drogu. Na prvi pogled je bila najmanje žestoka od svih „žestokih“, ali to su tvrdili samo oni koju su je površno poznavali. Kada joj nešto ne bi bilo po volji, umela da plane i porazbija sve što joj se nađe pod rukom.

POSLE: Lana Srdić se krajem 1983. godine udala za Slobodana Nikolića, glumca u usponu i bivšeg Valentininog dečka. Brak je prvih šest meseci bio srećan, a onda su nastali problemi. Prvo sitni, a onda sve krupniji. U decembru 1986. godine, kada počinje naša priča, Lana i Boba su bili pred razvodom.

Bojana Božić

Bojana Božić

Bojana Božić (Boka), pevačica i dugogodišnja devojka Olivera Popovića Popa.

PRE: Bojana je postala deo „žestokih“ u leto 1980 godine, odmah nakon što su ona i Pop postali par. Sa Valentinom je od početka bila na distanaci. Zašto je Pop morao da sretne Valentinu pre nje? često se pitala. Sve te divne kompozicije koje je Pop napisao, pripale su Valenitni. To nije, smatrala je, bilo fer. Nimalo. Početkom osamdesetih, Bojana Božić je postala jedan od najtraženijih pratećih vokala na tadašnjoj muzičkoj sceni. Planirani solo album nikada nije snimila.

POSLE: Nedugo nakon Valentinine smrti, Bojana napušta Beograd i odlazi u London, Tamo, bezuspešno, pokušava da nastavi muzičku karijeru. Nakon niza razočarenja i ćorsokaka, odlučuje da prestane da se bavi muzikom.

Ivan Rančić, jedan od najpoznatijih jugoslovenskih fotografa osamdesetih, neumorni hroničar beogradskog noćnog života.

PRE: Ivan nije upamtio oca Veljka koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći svega nekoliko dana po prvom rođendanu svog jedinca. Bez majke ostaje u petnaestoj godini (Milena Rančić umire 1970. godine, izgubivši dugu bitku sa rakom). Brigu o Ivanu preuzima njegova baka Radmila Jovanov (1912-1977). Zahvaljujući svom prijatelju Oliveru Popoviću, Ivan krajem sedamdesetih upoznaje „tri ruže sa Dedinja“. Druže se intenzivno, a Ivan uskoro postaje Valentinin prijatelj i „rame za plakanje“. Ostali su nerazdvojni sve do njene smrti.

POSLE: Još tokom studija na Likovnoj akademiji, a naročito nakon diplomiranja, Ivan Rančić sarađuje sa poznatim jugoslovenskim časopisima. Fotografisao je sve jugoslovenske zdvezde osamdesetih. Za kultni časopis Super radi od prvog broja i bitno doprinosi stvaranju  njegovog vizuelnog identiteta.

Oliver-Popović---Pop

Oliver Popović – Pop

Oliver Popović (Pop), kompozitor i aranžer, jedan od najtalentovanijih autora jugoslovenskog novog talasa.

PRE: Popović je, kao i Ivan Rančić, rođen u siromašnoj radničkoj porodici. Kao srednjoškolac, počinje da svira u brojnim beogradskim bendovima. Ni u jednom se nije dugo zadržao. Popovićev kreativni vrhunac predstavlja saradnja sa Valentinom Koen. Objavili su jedan (ali vredan) zajednički album i preko noći postali poznati „od Vardara, pa do Triglava“. Rad na drugom albumu se, zbog kreativnog neslaganja sa Valentinom i još nekih problema, odužio. Nove pesme nikada nisu završili.

POSLE: Popović je važio za cenjenog i pouzdanog muzičara, sarađivao je sa mnogim popularnim jugoslovenskim bendovima i solistima. To mu nije bilo dovoljno. Želeo je više. Mnogo više. U septembru 1983. godine seli se u Veliku Britaniju, u London, u potrazi za svetskom slavom. Radi kao studijski muzičar i svira u pabovima. Očekivani proboj se nije dogodio.

Slobodan Nikolic---Boba

Slobodan Nikolic—Boba

Slobodan Nikolić (Boba), popularni televizijski, filmski i pozorišni glumac.

PRE: Glumu na Fakultet dramskih umetnosti upisuje iz trećeg pokušaja. Talenta mu je manjkalo, ali ga to nije sprečilo da napravi karijeru. Srećom po njega, bio je zgodniji od većine holivudskih glumaca. Zvali su ga „plavi Delon“ i „jugoslovenski Rajan O’Nil“. Njegovo lepo lice mu je otvorilo mnoga vrata. Karijeru je započeo u dva filma u kojima je glumio sa Valentinom Koen, svojom tadašnjom devojkom.

POSLE: Glumi na televiziji i u pozorištu. Ostvario je zapažene uloge serijama u Let vilin konjica (1983) i Crvena Marija (1985). Godine 1984. godine je, na tastovu preporuku, postao član glumačkog ansambla Ateljea 212. Pre odlaska na Crnu planinu bio je u završnim preogovorima oko učešća u seriji Bolji život. Trebalo je da glumi doktora Iva Lukšića.

 Pridruženi članovi

Zvezdana Požar

Zvezdana Požar

 Zvezdana Požar, kćerka pokojne sestre Dušana Koena i Valentinina prisna prijateljica.

PRE: Zvezdana je 1981. godine upisala Filozofski fakultet i preselila se iz rodnog Negotina u Beograd, u ujakovu vilu na Dedinju. Valentina i Zvezdana se brzo zbližavaju. Starija sestra je mlađu svuda vodila sa sobom, pa je bucmasti devojčurak brzo postao pridruženi član najžešće beogradske ekipe.

POSLE: Zvezdana je teško podnela Valentininu smrt. Doživela je nervni slom i napustila fakultet. Pošto se koliko-toliko oporavila, odlazi u Australiju, da živi sa ocem.

Pavle Pavlić

Pavle Pavlić, photo: Oliver Blohom

Pavle Pavlić, gradska faca i diler koji je Valentinu snabdevao drogom tokom poslednje dve godine njenog života.

PRE: Pavle je odrastao uz majku prostitutku i oca alkoholičara. Iz bede je pokušao da se iščupa na jedini način koji je znao. Počeo je da valja drogu – prvo marihuanu, a onda i heroin. Pretpostavlja se da je Valentinu upoznao 1981. godine, mada nije isključeno da su se znali i od ranije. Nikada nije potvrđeno da su Pavle i Valentina bili ljubavnici, mada su mnogi, ukljućujući i Bobu Nikolića, sumnjali da je tako. Ono što se pouzdano zna jeste da je pevačicu redovno snabdevao heroinom. U decembru 1982. godine, uhapšen je i nedugo zatim osuđen na pet godina robije.

POSLE: Pavle Pavlić je u Centralnom zatvoru proveo tri i po godine, deo kazne mu je bio oprošten zbog dobrog vladanja. Na slobodu, kako u njegovom dosijeu piše „potpuno rehabilitovan“, izlazi svega nekoliko meseci pre ponovnog okupljanja „žestokih“ na Crnoj planini u decembru 1986. godine.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Branislav DASIC says:

    Crna ili Crvena Marija ? Svaka čast Đole

Ostavite komentar:

Slični članci: