Da li imate preko 18 godina?

Budućnost srpske komedije

Selektor 1. Međunarodnog festivala filmske komedije Dimitrije Vojnov o novim strujanjima u domaćoj komediji.

Autor:
8
0

Prvi festival filmske komedije donosi čak tri studentske selekcije. U večernjim terminima Art bioskopa „Kolarac“ za studente rezervisana su tri termina – po jedan za kratke filmove i sitkome studenata Fakulteta dramskih umetnosti i treći za polaznike Akademije umetnosti i SAE Instituta. Posetioci festivala imaće priliku da se upoznaju sa novim strujanjima u srpskoj komediji i pogledom mladih autora na smeh u bioskopu.

„Smatram da će ovaj program biti podjednako zanimljiv i običnoj publici i profesionalcima koji su pošli u lov na talente“, kaže selektor festivala Dimitrije Vojnov. „Sa Fakulteta dramskih umetnosti dolaze reditelji sa vrlo raznovrsnim poetikama – od Gorana Nikolića koji se bavi klasičnom mladalačkom komedijom, preko Katarine Koljević čiji film donosi finu crnohumornu stilizaciju do Vladimira Tagića čiji rad sa finom glazurom arta i apsurda evocira uspomenu na rane radove Miloša Radovića, sa kojima je svojevremeno imao uspeha u Kanu“, naglašava Vojnov, ali dodaje i da je zabrinut zbog sve manjeg interesovanja za žanr komedije među mlađim autorima kome je svedočio radeći u komisiji Filmskog centra Srbije za sufinansiranje studentskih filmova.

„Čini mi se da za komediju ima dovoljno prostora na našem tržištu, barem na televiziji, u svetu serija i reklama, ali studenti je iznenađujuće retko biraju za svoje autorske projekte“, kaže Vojnov i najavljuje da će to pitanje biti razmatrano na okruglom stolu u okviru festivala koji će otvoriti temu položaja komedije u našoj kinematografiji. Na okruglom stolu očekuje učešće ljudi iz Filmskog centra Srbije, sa fakulteta, iskusne autore ovog žanra ali i predstavnike distributera.

„Na drugim fakultetima takođe vidim talente koji obećavaju“, navodi Vojnov i navodi pozitivan primer filma „Usud“ Sare Marković za koju smatra da zaslužuje da se okuša u profesionalnoj kinematografiji što pre, dok za njenog kolegu sa Akademije umetnosti Stefana Krasića zaključuje da ima vrlo osobenu rediteljsku poetiku.

Studenti produkcije sa Fakulteta dramskih umetnosti već devet godina proizvode po jedan pilot za sitkom svake godine i tradicionalno ga prikazuju na svojoj proslavi Dana producenata. Festival filmske komedije će prikazati selekciju nekoliko najuspešnijih sitkoma nastalih u okviru ovog projekta. „Ovom prilikom pozivam urednike serijskog programa sa naših televizija da dođu na projekciju, možda će ovde videti nešto što će razviti u profesionalnu seriju“, predlaže Vojnov. On u proizvodnji pilota prepoznaje profesionalni standard koji se na našoj televiziji izgubio, a same pilote smatra vrlo atraktivnim za gledanje zbog zanimljivih idejnih rešenja i odličnih glumačkih podela koje su se odazvale studentskom pozivu.

„Studenti će pored vatrenog krštenja pred publikom imati i priliku za usavršavanje“, zaključuje naš sagovornik, „hrvatski reditelj Ivan-Goran Vitez i naš iskusni dramaturg Branko Dimitrijević održaće dva masterklasa o režiranju i pisanju komedije. Od Viteza naročito očekujemo da nas upozna sa praksama u Hrvatskoj gde je televizijska komedija vrlo razvijena i oslonjena na mlađe autore, i nije opterećena imperativom emitovanja u prajm-tajmu. Televizija je bila odskočna daska za Vitezov provokativni smisao za humor koji je svoj vrhunac dostigao u filmu „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i takođe će biti prikazan u regionalnom programu festivala.“

Vojnov podseća da se trenutno na srpskim televizijama emituju tri premijerne komedije od kojih su dve nastale po licenci.

To je znak da postoji izvesna kriza scenarija, i misli da je to dobar razlog za masterklas sa iskusnim dramaturgom Brankom Dimitrijevićem koji je radio u SKCu i na beogradskoj televiziji u vreme kada su bili svetionik programske avangarde a potom se akademski usavršavao u Americi baš na polju sitkoma.

Masterklasovi su zakazani za 28. i 29. maj, studentske selekcije su na programu od 26. do 28. maja.

26. maj – FDU komedije

1. Rakete, Vladimir Mančić
2. Puls, Damir Romanov
3. Dečak zaljubljeni, Goran Nikolić
4. Izlaz u slučaju opasnosti, Vladimir Tagić
5. Dijamant za Baja Kaliforniju, Kosta Ristić
6. Za one što na licu nose bore, Katarina Koljević

27. maj – FDU sitkomi

1. Prinudno sletanje
2. Made in Srbija
3. Mitići – DNK (Da Nije Komšijin?)
4. Hoću kusur, neću žvaku
5. Par i nepar

28. maj – Akademija umetnosti + SAE Institut

1. Pobednik ostaje pobednik, Mimi Vlaović (SAE)
2. Srodne duše, Stanislav Simić (AU)
3. Po suncu hoda, Stefan Krasić (AU)
4. Usud, Sara Marković (AU)

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: