Da li imate preko 18 godina?

Bitef-Prolog: Na ivici budućnosti

U Bitef Teatru i na Skveru Mire Trailović od 12. do 14. septembra će se održati program koji najavljuje naredna dva izdanja Bitef festivala, planirana za sledeću godinu.

Autor:
2
0

U Beogradu će se od 12. do 14. septembra, pod sloganom Na ivici budućnosti, održati Bitef-Prolog koji će najaviti 54. i 55. izdanje Bitef festivala.

Tokom tri dana raznovrsan pozorišni program, stručne i javne tribine, performansi, kao i susreti sa umetnicima, dešavaće se u Bitef teatru i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović. Ceo događaj će se realizovati uz strogu primenu higijensko-epidemioloških mera, obavezno nošenje maski i poštovanje fizičke distance između posetilaca.

Pozorišni program će se zasnivati na istraživanju pojmova transhumanizma i posthumanizma na tematskom i preispitivanjem živog scenskog prisustva na estetskom planu, odnosno dehumanizacijom izvođača u koreografskom smislu, kao i upotrebom robota, dronova i avatara u pozorišnim predstavama. Na Bitef-Prologu, publika će moći da pogleda dve predstave vodećih evropskih pozorišta i umetnika.  Štefan Kegi i Rimini protokol će se ponovo naći na Bitefu, sa produkcijom Dolina Jeze, nastalom u koprodukciji sa Kameršpileom iz Minhena. Ova predstava-predavanje za centralnog junaka ima humanoidnog robota, repliku pisca Tomasa Melea, koji usled bipolarnog poremećaj ličnosti ima strah od javnog nastupa, te ga replika zamenjuje.  Zbog ograničenog broja sedišta u sali Bitef teatra, Dolina jezeće imati četiri izvođenja, 12. i 13. septembra, biće prenošena ne ekranu na Skveru Mire Trailović i imaće emitovanje na drugom programu Radio televizije Srbije.

Dolazak u Beograd je potvrdio i čuveni Teatar Vidi iz Lozane, publici Bitefa poznat po gostovanjima predstava Hajnera Gebelsa Eraritjaritjakai Štifterove stvari, ali i produkcije Zaostavština, komadi bez ljudi, pobedničke na 52. izdanju Bitefa od pre dve godine. Ovoga puta, Teatar Vidi dolazi na Bitef sa predstavom Biti Arijela F.  Radi se o pozorišnom eksperimentu vizuelnog umetnika iz Ženeve Saimona Sena koji pokušava da dokaže kako živi i virtuelni svet ne moraju uvek da budu suprotstavljeni jedan drugom.  On na internetu kupuje digitalnu repliku ženskog tela, da bi se potom zainteresovao za pravu osobu čije digitalno telo poseduje i počeo da je istražuje, analizirajući psihološke, rodne, pravne i drugim aspekte ovog fenomena. Predstava je na programu u Bitef teatru, 14. septembra.

U okviru debatnog programa, održaće se međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije pod nazivom Na ivici nove pozorišne sezone. Tribinu će voditi Jelena Knežević i Aleksandar Brkić, a u razgovoru sa stručnjacima iz oblasti kulturne politike i menadžmenta u kulturi iz zemlje i inostranstva pokušaće da dobiju odgovor na pitanje koje su to mere koje kreatori kulturne politike treba da primene u narednom periodu kako bi se omogućilo funkcionisanje kulture u novonastalim okolnostima vezanim za epidemiju koronavisa, ali i da predstave primere dobre prakse i anticipiraju moguće modele funkcionisanja u vremenima koja nas očekuju.

U okviru Bitef-Prologa će se realizovati još jedno izdanje Filozofskog teatra, programa vezanog za Bitef festival i teatar, u okviru koga će Maja Pelević voditi razgovor sa Svetlanom Slapšak. Bogat debatni i tribinski program Bitef – Prologa biće zaokružen i predavanjem Erike Fišer Lihte, jedne od vodećih svetskih teatrološkinja i profesorke teatrologije na berlinskom Fraj univerzitetu. Razgovor sa Fišer Lihte na temu zašto ne postoji digitalno već samo živo pozorište, vodiće umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.

Ulaznice za predstave Bitef-Prologa se mogu nabaviti na sajtu, rezervisati putem mejla blagajna@bitef.rs ili na broj telefona +381 89 899 24 00. Cena pojedinačne ulaznice za svaku od dve predstave je 2000 dinara, dok su za onlajn rezervacije određeni popusti od 10 do 20 posto.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: