Da li imate preko 18 godina?

Venecijansko Bijenale

Arhitektura za sve

Od 1980. godine, svake parne godine u specifičnom ambijentu Venecije održava se međunarodna smotra arhitekture. Ona je deo prestižne institucije Venecijanskog Bijenala koja ima tradiciju dužu od jednog veka.

Na Bijenalu arhitekture ove godine učestvuje 65 zemalja, među kojima je i Republika Srbija. Organizatori očekuju preko 200.000 posetilaca. Nije mi poznata situacija sa drugim državama iz Evrope i sveta, ali u našem društvu postoji nepisano pravilo da arhitektonsko Bijenale posećuju gotovo isključivo arhitekte.

Ako se podsetimo naslova prethodnih Bijenala (People meet in architecture, Common ground, Out There: Architecture Beyond Building) primetićemo kako ukazuju na to da arhitektura ne pripada arhitekti. U današnjem vremenu opšte homogenizacije bilo bi smešno pomisliti da je bijenale arhitekture nešto što je namenjeno ili privlačno samo onima koji se profesionalno njome bave.

Venecijansko bijenale nije isto što i sajam građevinarstva. Ne morate biti ljubitelj i poznavalac arhitekture niti veštine građenja da biste se dobro proveli na ovom događaju, baš kao što ne morate biti ljubitelj arhitekture da biste uživali u nekoj dobroj kući.

Na Bijenalu se sreću forme izlaganja koje istupaju iz očekivanih arhitektonskih metoda izražavanja i zalaze u sfere drugih umetnosti, prirodnih ili društvenih nauka, tehnologija itd. Veliki broj izlagača na arhitektonskom bijenalu nisu arhitekte.

Tema arhitektonskog bijenala nikada nisu objekti, projekti ili tehnologije, već su oni prisutni kao ilustracija položaja i uloge arhitekture i građenja u savremenom društvu. Iako se postavke nalaze unutar paviljona, čak i kada prelazite iz jednog u drugi, ili pravite pauzu, vi ste aktivan učesnik događaja. Po tome je ova smotra specifična i različita od drugih, sličnih. Na kraju posete bijenalu uvek ostaje samo jedna, celokupna slika svega. Sadržaji pojedinačnih paviljona bitni su samo izlagačima.

Venecija je grad-izložba. Posebno u vreme Bijenala, jer su postavke smeštene u prostorima rasutim svuda po gradu. Ne postoji preporučena putanja kretanja, postoji samo bezbroj tačaka koje ćete obići ili ne. Privilegija svakog posetioca je da sam sebi kroji izložbu. Osim ako ne idete u paru, teško da će postojati dvoje ljudi, koji su obišli isto Bijenale.

Smotra arhitekture u Veneciji ove godine trajaće od 7. juna do 23. novebra što je gotovo dvostruko duže nego prethodnih godina. Venecija je udaljena od Beograda 750km, a prenoćište u hotelu se može naći po ceni već od 20 evra.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: