Da li imate preko 18 godina?

Biblioteka Slavoljuba Stankovića

Ova rubrika okuplja ljubitelje književnosti, a pišu je oni koji čitaju.

Autor: Ilustrator: Sergej Tucakov

Pre nekoliko godina jedan pisac dao mi je savet: „Pisanje se počinje – čitanjem!“ Danas je književna produkcija sve bogatija, a pravih čitalaca sve manje. Svima vama koji znate koliko prave reči vrede obratiće se poznati pisci i umetnici, oni koji pišu, a pre svega čitaju. Oni će govoriti knjigama i književnosti, o ličnim literarnim top listama, a mi ćemo na trenutak zaviriti u njihovu biblioteku, možda i saznati gde pronalaze inspiraciju.

Pisac koji je svako pisanje počeo čitanjem je Slavoljub Stanković. On je mentor, pisac i marketinški kreativac. Slavoljub noću čita, a danju stvara. O sopstvenom stvaralaštvu govori kao o spontanom, nužnom procesu jer piše onda kada ne može više da ćuti. Zato njegova dela nastaju kada se pojavi sadržaj koji mora biti ispričan. A završavaju kada iznenadi sebe.

I nas.

Slavoljuba ću ceniti, pre svego, zbog romana The Box. Osim toga što je pronašao odličan ugao iz kojeg je ispričao „ispričanu“ priču i pokazao da i teme, koje bismo radije zaboravili, mogu biti kreativno obrađene, The Box me je naučio čitanju i razmišljanju outside of the box. Drugi roman Split me je rastavio kada sam saznala da je sve to zapravo istinita priča, a treći Prvaci sveta me je vratio u gogoljevski kosmos. Apsurdno komičan splet priča vešto uvezan u roman, podsetio me je da smo svi mi, na ovim prostorima, nekakvi pobednici.

Slavoljubov svet je izvurnuta predstava stvarnosti, a stil komičan. Njegovi likovi su Niko i Stojko u traganju za sopstvenom svrhom, a filozofija da sve ima svoje pakovanje. Slavoljub mi je otkrio i jednu knjigu kojoj se često vraćam. I nekoliko kopirajtersko/filozofskih saveta. I sve je bio u pravu…

Ovo je njegova lista čitanja.

Mešavinar – Aleksandar Dobrijević (LOM)

Drugi roman docenta Filozofskog fakulteta, sadržajem duhovito pantagruelsko putovanje, lepo i jednostavno pripovedano štivo, uz upadljivu pratovsku želju da se bude beskoristan. Posebna poslastica biće saznanje čemu (danas) služe knjige. Topla preporuka.

Život u raju – Boris Miljković (B92)

Intima glavnog junaka ujedno je i istorija jedne države. I obrnuto. U tom obrtanju i okretanju svojevrsnog kaleidoskopa ispadaju uspomene na život koga više nema. A još smo živi, i duh naših dedova. Rasna književnost.

Devet – Slavimir Stojanović (Amonite)

Još jedna sveža knjiga, intimna ispovest koja se nudi kao ekskluzivna autobiografija poznatog dizajnera i centarfora. Neočekivana priča o devet krugova pakla tamo gde im mesto nije, u rajskom vrtu. Poseban ugođaj: 44 ilustracije eminentnih likovnih umetnika iz regiona.

Zašto volim Zagreb – Veselko Tenžera (Mozaik)

Reizdanje kultne knjige na njenu tridesetogodišnjicu, nešto poput Beograda za početnike. Možda zamišljeno i kao svojevrsni bedeker za lakše razumevanje i uživanje u Zagrebu, vremenom je postalo ili jedina knjiga koju mladi nose sa sobom odlazeći zauvek u svet ili pomen Zagrepčanima koji se, takođe zauvek, sele na Mirogoj.

Dostojno jest – grupa autora (Kontrast)

Zbirka nastala kao posledica humanitarne akcije i skretanja pažnje na terminalnu fazu bolesti u kojoj se u našoj zemlji prema bolesnicima ne odnosi više kao prema ljudima, iako su još živi. Susret umetnika i smrti, zbilja dostojno jest i za čitanje.

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Taoista says:

    Podseca na rubriku iz Plezir magazina. Odnosno isto je…

Ostavite komentar:

Slični članci: