Da li imate preko 18 godina?

Berlinski pobednik zatvara 25. Festival evropskog filma (FEF) Palić

U glavnom festivalskom programu 12 ostvarenja koja govore o važnim temama Evrope danas.

Autor:
0
0

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma (FEF) Palić otvoriće 14. jula italijanski film „Srećan kao Lazaro“ Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu, a na zatvaranju 20. jula biće prikazan kontroverzni rumunski film „Ne dodiruj me“ Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu.

Ne dodiruj me

Selektor Nenad Dukić istakao je da je Glavni program, koji obuhvata dva filma na otvaranju i zatvaranju van konkurencije i 12 filmova u takmičarskom delu, reprezentativan kada je reč o evropskoj kinematogafiji u prvoj polovini ove godine i da ga karakterišu raznovrsnost i angažman. „Raznovrsnost se odnosi na rediteljske postupke, odabir tema i prisustvo različitih kinematografija – velikih poput francuske i nemačke, ali i manjih, sve do onih gotovo nepostojećih ili nama nepoznatih“, rekao je Dukić.

Dukić je naglasio da je osnovni kriterijum pri selekciji bila sinematička vrednost, a ispostavilo se da je većina odabranih filmova takođe i angažovana i to na ozbiljan način. „Evropski autori očito osećaju odgovornost i potrebu da govore o važnim temama Evrope danas, od migrantske krize, preko socijalne krize i to ne samo u zemljama tranzicije nego i u onim razvijenim, do krize vrednosti u sistemu liberalnog kapitalizma“, izjavio je on.

Takmičarski program počinje nemačkim filmom „Styx“ Volfganga Fišera. Pominjući posebno belgijski film „Devojka“ Lukasa Donta, dobitnika Zlatne kamere u Kanu i beloruski „Kristal“ Darije Zuk, koji je premijeru imao u Karlovim Varima, Dukić je izrazio zadovoljstvo što će na FEF-u biti prikazano čak pet filmova sa liste od deset nominovanih za evropsku Luks nagradu, koja je objavljena na kraju festivala u Karlovim Varima.

Kristal

Festivalski žiri glavnog takmičarskog programa čine mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković. Na Paliću će raditi i FIPRESCI žiri u sastavu Nina Sputnitsakaja (Rusija), Masimo Leki (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Direktor FEF-a Radoslav Zelenović izjavio je da je pripremljen kvalitetan i zanimljiv festival i izrazio nadu da će ostati upamćen kao dobar susret sa onim što je najznačajnije u evropskoj kinematografiji u ovom trenutku. „Imamo više od sto filmova u 12 selekcija. Glavni program objavljujemo tek sada jer smo čekali da se završi festival u Karlovim Varima, što nam je donelo i neke sasvim sveže filmove. Inače je 90 odsto programa ranije zaključeno, a predfestivalski programi su već u toku. Očekujemo i stotinak gostiju. Trudili smo se, kao i do sada, da gotovo svaki film predstavi neko od članova ekipe“, rekao je Zelenović.

Zelenović je najavio da će dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“ Rade Šerbedžija i Brajan Koks biti 15. jula na Paliću. Šerbedžija će održati i koncert u Subotici, dok će Koks, pored konferencije za medije, imati razgovor sa publikom. Izložba posvećena Mileni Dravić biće otvorena 17. jula, a tu su i filmske radionice i drugi prateći sadržaji.

 

Programski direktor FEF-a Miroslav Mogorović osvrnuo se na ranije objavljeni takmičarski program Paralele i sudari, koji je selektovao Nil Jang u saradnji s njim, kao i na Mladi duh Evrope.

Novitet je da će u Paralelama i sudarima među 12 filmova dva biti dokumentarna. Mogorović je izdvojio rumunski film „Mrtva nacija“ Radua Žudea, višestruko nagrađivani gruzijski „Strašna majka“ Ane Urusadze, kao i mađarski „Cvetna dolina“ Lasla Čuja, upravo nagrađen u Karlovim Varima. Srpski predstavnik u ovom programu biće „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića.

Banditi u potrazi za mamom

Nagrade će dodeliti FEDEORA žiri u sastavu Kjara Spanjoli Gabardi (Italija), Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska).

„U progamu Mladi duh Evrope želeli smo da se fokusiramo na autore mlade i po godinama, ne samo po duhu, da prikažemo ono što je novo, snažno i vibrantno u evropskom filmu. Imamo odličnu selekciju kratkometražnih filmova, a neki od njih prikazivaće se i uoči projekcija u programu Paralele i sudari“, najavio je Mogorović.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.

Ove godine ponovo će biti organizovanog prevoza za Palić iz Beograda i Novog Sada za sve zaintersovane posetioce, od 15. do 20. jula.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: