Da li imate preko 18 godina?

Belgrade goes Weird

Otvaranje street art izložbe

U ulici Kraljevića Marka 8 u Savamaloj, u prostoru Osmice (KM8) u sredu uvečete otvorena je izložba nekolicine umetnika iz kolektiva The Weird. Pričamo sa Vladimirom Palibrkom ispred kolektiva Elektrika koji je jedan od organizatora celog događaja.

Kako je došlo do ove izložbe?

Ovaj događaj nismo želeli da nazovemo klasičnom izložbom, upotrebili smo reč showcase, dakle to je neka vrsta predstavljanja jednog dela street art kolektiva koji se zove the Weird. Oni broje 10 članova od kojih je 5 trenutno u Srbiji, drugih 5 imaju samostalne izložbe u drugim zemljama tako da nisu mogli da budu ovde sa nama. Veći deo ekipe iz kolektiva dolazi iz Berlina, a deo članova je iz Austrije. Nama iz Elektrike se svideo njihov rad I tako smo došli na ideju da organizujemo njihovo gostovanje. Njima je u principu primarno interesovanje bilo da urade što više grafita dok su ovde, ali smo ipak mislili da bi bilo dobro da se vežemo za neki manje istaknut I poznat prostor u gradu ne bi li ga tako osnažili, te smo odabrali prostor Osmice (KM8). Ekipa The Weird bi, osim ovog murala koji je urađen na fasadi Osmice trebalo da uradi i mural u Pančevu, dok se u samoj galeriji mogu videti njihovi radovi na papiru, nastali ekskluzivno za ovu priliku.

Reci nam nešto o Elektrici, kolektivu čiji si deo.

Elektrika je zvanično registrovana kao udruženje za razvoj kulture, i bavimo se uglavnom radom na promociji stripa, grafičke umetnosti, street art-a, eksperimentalne muzike, a pomalo se bavimo i izdavaštvom. I večeras smo zapravo na glavni program nadovezali još par stvari. U prostoriji pored same izložbe trenutno nastupaju dva muzičara. To su Fat Kid Beny iz Beograda i Le Chien De Sinope. Le Chien je pariski noise muzičar koji u isto vreme ima jedan alias kao elektro dj – Important Motherfucker, tako da ćemo ga večeras videti u oba izdanja.

3

Zašto baš ovaj prostor? I da li ste imali finansijske pomoći sa neke strane?

Do prostora smo došli zahvaljujući saradnji sa Urban Incubator-om. Oni su kolektiv koji je između ostalih aktivan u ovom prostoru. Bavili smo se malo fundraisingom, da. Tehničku i finansijsku pomoć dobili smo od Austrijskog kulturnog foruma Beograd, grada Pančeva, a dobili smo i grant od Ministarstva Kulture, što znači da je neka nova era nastupila čim ministarstvo finansira street art…

I koliko će čitav showcase ostati u ovom prostoru?

Radovi će ostati nedelju dana, dakle do 8og jula, a mural će ostati koliko preživi.

15

Lajkuj:

Komentari:

  1. Cvetak says:

    Ova novinarka je molto simpatico!

Ostavite komentar:

Slični članci: