Da li imate preko 18 godina?

BeFem: Kroz talase feminizma

Sedmi po redu festival feminističke kulture i akcije

Autor:
3
0

Prvi vikend u decembru, a zove se BeFem. Kompanjonke se sedmi put okupljaju u Beogradu spremne da menjaju sebe i svet. Naoštrenih umova, razigranih tela, neoivičenih vidika diskutovaćemo, promišljati i slaviti feminizam.

Motivi ovogodišnjeg BeFem-a oslikani su talasima – onima iza nas i onima koji nam predstoje. Raspakovaćemo nasleđe prošlih, da bismo bile spremnije za predstojeće borbe. Krenućemo introspektivno: ko, gde, kada i kako ima pravo na feminizam, a završiti… ko će to znati!
Razgovore vodimo s fudbalerkama, kozarkama, plesnim divama, političarkama, teoretičarkama, vamp ženama, umetnicama i svim drugim identitetima koje sa sobom ponesete.
Sve zajedno se beskompromisno i revolucionarno borimo protiv neravnopravnosti. Nema stabilnog tla i zato ponesite surf daske kojima ćemo seći talase patrijarhata i svih mu nuspojava, kapitalističke eksploatacije rada i tela, fašizacije političkih i drugih društvenih praksi.

Aktuealizujemo debate o izbegličkoj krizi, diskriminaciji u svetu rada, surogat majčinstvu, delovanju feminističkih političkih partija. Jačamo regionalne, internacionalne i međugeneracijske strategije povezivanja. Slušamo se. Smejemo se. Talasamo!
5. i 6. decembar, KC Grad, Beograd.

befem

Izdvajamo iz programa:

Želiš biti srećna? KUPI KOZU!

Panel o promeni stvarnosti i odlasku iz grada u ruralno područje. Novi modeli urbanih kozarki koje su vlasnice farmi, salaša i poljoprivrednih gazdinstava. Tradicionalne delatnosti po principima „ženske ekonomije” i podrška malim farmama koje neguju kvalitetniji život. Na koje prepreke su nailazile i da li žena može biti srećna ako svoj život uskladi sa prirodom i kupi kozu?

Govore: Marija Savić, D. Sarzinski, Hela Liverić. Moderatorka: Blaženka Beronja.
Subota, 5. decembar, 15:00

EFEMERNE KONFESIJE – songovi o dekadenciji, raskoši i alkoholu

Tajnovito poznata i slatko otrovna, seksi zatvorena i elegantno revolucionarna, Markiza De Sada u decembru otkriva jednu od svojih najvećih tajni upravo u Beogradu, gradu kome se željno, ali i tajno vraća. Markiza je ove godine odlučila da baš BeFemu otkrije i pokaže, na svetlu lampiona i reflektujućih talasa ispromoviše mladu, opasnu i za paradu, svoju pulenku, kompanjonku i štićenicu. Veliki scensko-vokalni spektakl – dve dive, dva mikrofona i ostalo će biti istorija.

Markiza De Sada

Markiza De Sada

Subota, 5. decembar, 23:30

Participativni recital nove narodne muzike: Slobodna ću biti ponovo

Marija Ratković i Olga Dimitrijević vode vas kroz tematske celine feminističkog folka. Recitovaćemo i diskutovati poeziju, falširati, a zatim otvoriti šampanjac i otkačiti se do daske. Nova narodna muzika odgovara na sva pitanja koja patrijarhat postavlja pred savremenog čoveka. Posebno ako je žena. Kako preboleti raskid u malom gradu, kako se suočiti sa neodobravanjem i osudom okoline i povratiti slobodu i dostojanstvo, kako prihvatiti sebe, ali i druge, koji su mehanizmi pojavljivanja i rešavanja krize buržoaskog braka i koje su strategije i politike ženske solidarnosti i samoosnaživanja. Kroz jednosatni performans zajedno sa publikom otkrivamo šta je emancipujuće u tužnim ljubavnim pesmama, mini suknjama i duboko izrezanim haljinama, jednostavnim harmonijama, turskom melosu i predvidljivim, ali srceparajućim rimama.

Nedelja, 6. decembar. 21:00

befem

Prateći program: Biblioteka igračaka

Tokom ovogodišnjeg BeFem-a organizujemo akciju prikupljanja igračaka i slikovnica za Biblioteku igračaka za romsku decu. Ponesite igračku, knjigu, drvene bojice ili neku drugu sitnicu. Prikupljene stvari ćemo proslediti romskim ženskim organizacijama ili inicijativama sa teritorije Beograda.

Ceo program možete pogledati ovde.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: