Da li imate preko 18 godina?

Banksy (opet) napada!

Dva nova murala najpoznatnijeg street artista osvanula su pored ulaza na Basquiatovu izložbu.

2
0

U hodniku kod londonskog Barbican Centra gde je otvorena izložba jednog od najvećih savremenih slikara Jean-Michel Basquiata – koji je počeo umetničku karijeru crtajući grafite po Njujorku ’80-ih – Bansky je oslikao dva murala u znak protesta protiv galerijske hipokrizije. 

Banksy je grafite, kako je objasnio na svom Instagram profilu nacrtao kao „nezvaničnu saradnju sa novom Basquiatovom izložbom“. Komentar je stavio pored slike na kojoj njujorškog umetnika preminulog 1988. od prekomerne doze heroina pretresa londonska policija. Na akciju se odvažio zbog, kako je rekao u opisu drugog grafita, koji predstavlja red posetilaca koji čekaju da kupe karte za karusel na kome su kabine umesto kruna, „hipokrizije Barbican centra veoma raspoloženog da briše grafite sa zidova svoje zgrade a organizuje veliku Basquiatovu izložbu“.

Početkom septembra Banksy je učestvovao na izložbi “Stop the Arms Fair” održanoj preko puta ulaza u najveći sajam naoružanja na svetu koji se održava svake godine u Londonu i na kome se okuplja više stotina proizvođača i trgovaca oružjem. Njegov rad “Civilian Drone Strike” prodat je za 205 hiljada funti a Benksy je sav novac od prodaje donirao dvema mirovnim NGO grupama : “Campaign Against Arms Trade” i Reprive. Rad predstavlja tri drona koji uništavaju dečiji crtež kuće dok devojčica i pas plaču pored.

Ova godina je bila veoma uzbudljiva za Banksy-a. Prvo je u Vitlajemu, na obodima grada gde se nalazi veliki zid koji razdvaja palestinski teritoriju na kojoj je Crkva Rođenja Hristovog od izrealske države, otvorio “The Walled Off” hotel u Caritas ulici sa “najgorim pogledom na svetu” koji puca na betonski zid kampa izrelske vojske. Zid se posle spušta putem koji vodi u i iz grada a “Walled Off Hotel” uistinu predstavlja jedinstveni primer kulturne i političke subverzije upakovane u liberalni poslovni model luksuznog hotela u kome se ništa ne razlikuje od bilo kog sličnog bilo gde na svetu sem onoga što mu krasi zidove i piano bara i samih soba i što ima galeriju pored svih standardnih hotelskih prostorija. Naravno, tu je već kultna skulptura majmuna nosača kofera ispred ulaza u hotel.

Pisac ovog teksta je prolazio pored hotela sredinom februara žureći na autobus kako bi se iz Vitlajema vratio u Jerusalim i mislio je da je po sredi neka EU institucija ili diplomatsko predstavništo, uveren da su zidovi u okruženju nepotrebno obezbeđenje, a ne turistička ponuda.

Godinama se sumnja da je Banksy, koji krije svoj identitet, u stvari Robert Del Naja, frontmen Massive Attacka. Ovo je sasvim slučajno otkrio saradnik i prijatelj benda Massive Attack, čuveni Goldie, gostujući u podcastu “Distraction Pieces” kada mu je izletelo da je Banksy zapravo “Rob” (skraćenica od Robert) dok je govorio o komercijalizaciji grafiti umetnosti. 

Ko god Bansky bio, on je simbol beskompromisnog političkog otpora kroz umetnost, otpora koji nije viđen još od rada Bertolda Brehta i performansa Jozefa Boysa. Dokle god radi to što radi, možemo ga samo bezrezervno podržavati.

*sve slike Instagram profil Banksy i oficijelni sajt umetnika