Da li imate preko 18 godina?

Anja Suša se vraća na Bitef sa predstavom #Jeanne

Autor:
Rediteljka Anja Suša, nekadašnja selektorka Bitefa, ovog oktobra vraća se na festival i to sa predstavom #Jeanne, rađenom prema zapaženom tekstu poznate hrvatske spisateljice Ivane Sajko.

Nastala u produkciji Švedskog gostujućeg pozorišta Riksteatern i Kraljevskog dramskog pozorišta Dramaten, ova predstava biće izvedena 9. oktobra u Pozorištu na Terazijama, sa početkom u 20 časova. U pitanju je savremena verzija bajke o Jovanki Orleanki, koja se bavi otporom prema društvenoj i sistemskoj nepravdi.

Kroz priču o mladoj devojci, buntovnici, koja rešava da pređe jezero što deli dva sveta, dve klase,  autorke seciraju probleme društvene nejednakosti i klasnih razlika, kao i pitanja ekološke katastrofe i klimatskih promena. Pobunivši se protiv socijalne nepravde, mlada Žan biva nasilno zaustavljena u pokušaju da prevaziđe razlike između dva sveta, sa dve strane jezera, čime to isto jezero postaje mesto i simbolične i stvarne smrti te devojke.

„Klimatska drama #Jeanne je poput melanholičnog odjeka nekog idealističkog doba. Ali istovremeno – u posve jedinstvenoj režiji Anje Suše – ona predstavlja avanturističku, drastičnu i apsurdnu distopiju“, naveo je u svojoj kritici švedski dnevni list Svenska Dagbladet.

Anja Suša višestruko je nagrađivana pozorišna rediteljka, aktivna u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Poljskoj, Švedskoj i Danskoj. Obavljala je i ulogu selektorke Bitefa od 2006. do 2016. godine, a u periodu od 2002. do 2011. godine bila je direktorka i umetnička direktorka Malog pozorišta „Duško Radović“ u Beogradu. Od 2019. godine radi kao profesorka pozorišne režije na Univerzitetu umetnosti u Stokholmu, a u Švedskoj je sa velikim uspehom režirala više od deset predstava.

Predstava #Jeanne rađena je prema drami Crna kutija za kraj svijeta Ivane Sajko, hrvatske književnice, dramaturškinje i pozorišne rediteljke koja već duže vreme živi i radi u Berlinu. Stvara u oblasti književnosti, performansa, teorije i muzike. Njeni dramski tekstovi objavljivani su na mnogim jezicima, i izvođeni širom sveta, dok su neki od njih, kao što je Žena-bomba, stekli međunarodni uspeh.

Drama Crna kutija za kraj svijeta našla se među šest dela nagrađenih na konkursu Ministarstva kulture Hrvatske „Marin Držić“ za 2021. godinu. U obrazloženju se navodi kako komad bespoštedno identifikuje i secira društvene nejednakosti i klasne razlike između dva sveta koja su nikla sa različitih strana jezera.

Ovogodišnje izdanje Bitefa, 57. po redu, biće održano od 3. do 10. oktobra. Pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“ publika festivala biće u prilici da u glavnom programu pogleda devet  predstava koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

*fotografije: Markus Garder

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: