Da li imate preko 18 godina?

Ananas je prisutan

Zamislite da dođete u (friško renovirani) Muzej savremene umetnosti na Ušću, ostavite ananas na izložbi iz zafrkancije i voće postane eksponat? Upravo se to desilo u Škotskoj pre nekoliko dana.

Ruairi Gray, student Univerziteta „Robert Gordon“, pokušao je da se sprda sa drugarom alergičnim na južna voća donevši mu ananas u sobu. Pošto je drugar reagovao burno baš kao neko ko je stvarno alergičan na južno voće, Gray je, prolazivši pored školske galerije, pomislio šta bi se desilo ako ostavi ananas u galeriji. Sutradan ga je sačekalo prijatno iznenađenje.

Mnoge vesti sa interneta koje postanu viralne se mogu s pravom svrstati u kategoriju budalaština, ali Grayova eskapada sa ananasom je iznenadila i samog prankstera: ananas je dan pošto ga je Gray, verovatno u stanju promenjenog moždanog agregatnog stanja, ostavio u galeriji osvanuo u staklenoj kutiji. Ne baš inteligentna šala ostaje zauvek zabeležena kao delo savremene umetnosti!

Svojim radom Gray je, na bizaran način, uspeo da ispuni ideal Jozefa Bojsa, jednog od najvećih performativnih umetnika 20. veka, ideal u kome svako može postati umetnik ukoliko ceo život posmatra kao umetnost. Evo ideje za poziv selektora bijenalnog Oktobarskog salona za sledeće izdanje.

Gray je, u izjavi Daily Mail-u, rekao da je oživljavanje ananasa kao galerijskog eksponata najsmešnija stvar koja mu se desila tokom studija i da je njegov mentor zvao dekana umetničkog odseka univerziteta da ga pita da li je priča istinita pošto nije mogao da veruje šta se desilo. Slučaj ananas, takođe, ima i jedan gotovo trilerski momenat: kustos izložbe tvrdi da nema nikakve veze sa ovaploćenjem ananasa kao eksponata i da je kutija u koju je smešten ananas poprilično teška, te je u kompletnu akciju trebalo uložiti ne samo smisla za šegu već i popriličnu količinu snage i umešnosti pošto je ananas spakovan i izložen kao pravi eksponat.

Apsolutno je besmisleno ulagati energiju u rešenje ove zagnetke pa se time nećemo baviti, ali jedno je sigurno – Ruairi Gray je od mladića koji je na Twitter kačio fotografije sa ključevima od „mečke“ i brda popijenih konzervi piva postao umetnik i internet zvezda. Dobio je hiljade pratilaca, ljudi retvituju njegovo remek-delo, a svojim radom je, na bizaran način, uspeo da ispuni ideal Jozefa Bojsa, jednog od najvećih performativnih umetnika 20. veka, ideal u kome svako može postati umetnik ukoliko život posmatra kao umetnost. Evo ideje za poziv selektorima bijenalnog Oktobarskog salona za sledeće izdanje: kada se prisetimo čega smo se sve nagledali u novim izložbenim prostorima koje je Salon promovisao ananas bi se savršeno uklopio u, na primer, devastiranu zgradu budućeg Muzeja grada Beograda kao metafora želje za oživljavanjem institucionalnih galerijskih prostora. Ukoliko se, ipak, to ne desi ne bi trebalo da brinemo. Bar ismevanje moderne umetnosti nikad ne izlazi iz mode.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: