Da li imate preko 18 godina?

Recikliranje starih heroja

Šta nam donosi američka strip industrija u poslednje vreme? Reciklaža i oživljavanje starih heroja koji su zahvatili filmski scenario preuzimaju i strip scenu.

0
0

Marvel se već godinama trudi da svako bioskopsko ostvarenje o svojim super herojima proprati i odgovarajućim brojem stripova koji su povezani na svaki mogući način sa filmom koji treba da izađe ili koji je već odradio svoje u bioskopu. Čovek, bukvalno, ne može da stigne sve da pročita, pa se često okreće nečemu što je u prošlosti pokazalo kvalitet. Tako je i izbor ovih stripova određen pre svega naslovima iz univerzuma koji su osigurali poštovanje publike i kritike, ali tu su i dva-tri iznenađenja koja su se pojavila niotkuda. Poslednja tri meseca, ipak, pokazuju da je bolje otvoriti neki novi strip na neviđeno, nego li verovati sentimentalnosti.

HOWARD THE DUCK
Chip Zdarsky, Joe Quinones, Rico Renzi

Howard je nastao 1973. godine kao satirični lik pisca Steve Gerber-a i crtača Val Mazerik-a. 1986. godine pojavljuje se i film, ali o njemu bolje da se ne priča. Kao što samo ime stripa kaže, on je patak; detektiv je po zanimanju, a prijatelji i klijentela su mu svi mogući sumnjivi tipovi i super heroji. U prvom, novom broju (izašlo je do sad tri broja) Howard više ne izgleda kao prljava verzija Paje Patka, već je obučen poput detektiva iz noir filmova što ga još više distancira od ljudi koje sreće u 21. veku. Prva tri broja ne uspevaju da donesu previše dubine nanovo otkrivenom liku. Centar priče je na akciji i po kojoj pop kulturnoj referenci, tek onako usput. Čini se da je glavni cilj autora napraviti što luđa dešavanja, sa gomilom od ranije poznatih likova, kako bi se ceo univerzum još više ispreplitao, a to ide na uštrb bilo kakvom ponovnom iščitavanju, tako da je stara slava ovde ostala samo to.

STAR WARS
Jason Aaron, John Cassaday, Laura Martin

Nadam se da će J. J. Abrams uspeti da ono što je uradio sa Star Trek franšizom učini i sa Star Wars serijalom. Do decembra, kad će se pojaviti Epizoda VII, ostaje nam da čitamo stripove i knjige i maštamo koje je likove i na koji način upotrebio u nastavku. Strip koji poslednjih meseci dominira na svim listama jeste Star Wars (Marvel). Prva epizoda nas vodi na Tatooine, planetu sa koje je Luke Skywalker, na kojoj besni rat. Cela ekipa iz Millennium Falcon-a je tu (Luke, Han Solo, Chubaka i Leia, kao i droidi R2D2 i C3PO), a ubrzo se pojavljuje i Darth Vader. Kroz pet brojeva (a brojaće ih ukupno sedam) dominira želja da se, pre svega, skrene pažnja na to koliko su likovi u stvari jaki i ko je ko u Star Wars univerzumu. Tako imamo mnogo jačeg i svirepijeg Vader-a koji seče i drobi ceo jedan AT-AT, Luke je još više nesiguran u svoju upotrebu sile, Han i Chewie su obavezni comic relief, a i sporedni likovi kao što je Boba Fett dolaze do izražaja kao neprijatelji vredni pažnje. Priča prati niz misija koje družina mora da pozavršava između dve epizode i ne služi previše da se – u filmovima već izgrađeni – odnosi produbljuju ili preispituju. Leia je takođe mogla da bude više prisutna, ali verovatno nisu hteli da se mešaju u posao isto tako novom izdanju i sestri bliznakinji iz Marvela – Princess Leia.

PRINCESS LEIA
Mark Waid, Terry Dodson, Rachel Dodson, Jordie Bellaire

Priča ovog stripa počinje odmah posle Epizode IV, Alderaan je uništen i rat je u toku. Princeza Leia je nesrećna zbog devastacije svoje rodne planete i ne može da prežali to što je još kao klinkica ocu obećala da će Alderaan održavati u životu. Nezadovoljna je odlukom da ostane skrivena u pobunjeničkoj bazi i traži način da ostane verna svojim osećanjima. U tome joj pomaže pilotkinja Evaan. Leia, uz pomoć Evaan, uspeva da pobegne i da se u potragu za svim preživelim stanovnicima Alderaan-a, raštrkanim po galaksiji. Leia je ovde mnogo zanimljiviji lik nego što je bila u filmovima. Flešbekovi iz najranijih dana i bliže prošlosti govore o tome ko je ona, kako je rasla u svojoj hraniteljskoj porodici, koju je smatrala pravom, i odakle joj umešnost u borbi i promišljanju – Leia je, dakle, heroina, žena od akcije. To što joj je glavna saputnica isto tako spretna i visprena ratnica odlično se uklapa u strip i još više pojačava njihov odnos koji se gradi kroz želju da pomognu svom svetu.

IVAR, TIMEWALKER
Fred Van Lente, Clayton Henry, Brian Reber

Valiant Comics je još 1993. godine započeo priču o braći Armstrong i večitom ratniku (Eternal Warrior). Originalna ideja je bila da bude dvojica braće, ali su ipak najavili i postojanje trećeg, najstarijeg – Ivara. Upravo on je dobio šansu da se nanovo bori za opstanak univerzuma u okršaju protiv petodimenzionalnih bića Prometheans-a. Ivar traži pomoć naučnice Neela Sethi, žene koja je prva izumela putovanje kroz vreme. Nju, naravno, traže i Prometheans-i. Ivar ulazi u njen život minutima pre nego što će i otkriti način putovanja kroz vreme, i sekundama pre nego što će petodimenzionaši pokušati da je preotmu. Na taj način, sačuvao je tajnu u Neela-inom mozgu i njihova avantura sa konstantnim skokovima kroz prostor i vreme je otpočela. Na kraju prvog broja, saznajemo da Prometheans-e predvodi verzija same Neela Sethi, što najavljuje ludačko poigravanje sa multiverzumima, vremenom i likovima koji će se preplitati i pojavljivati kao ova ili ona kombinacija sebe iz različitih prostorno-vremenskih postojanja.

Ivar,-Timewalker--

RUNLOVEKILL
Jon Tsuei, Eric Canete, Leonardo Olea

Izdavačka kuća Image nas uvodi u kiberpank budućnost a la Veliki Brat, u gradu Prygat-u, u kojem sve vrvi od sovjetskih obeležja. Heroina je Oshiro Rain, bivša pripadnica Origami elitnih jedinica koja je, već dve godine, u begu od svojih nekadašnjih poslodavaca. Ona je spasila ljude koje nije trebalo i zbog toga se našla u bolnici, na ispitivanju, odakle je pobegla i izgubila se u megalopolisu Prygat-u, postajući zavisna od raznih poroka, zaboravljajući se u izlascima po lokalnim klubovima. Kad Rain pokuša bekstvo iz grada, najzad shvate gde se krila i kreću na nju sa svim što imaju, ali život u gradu nije je ostavio bez prijatelja: taksista Deyliad i robot Tin daće sve od sebe da joj pomognu. Čovek može samo da gricka nokte u iščekivanju preostalih šest brojeva.

DESCENDER
Jeff Lemire, Dustin Nguyen, Steve Wands

Još jedno naučnofantastično fantastično ostvarenje stiže iz Image-a. Miroljubiva, gotovo utopistička planeta Niyrat – iz devetoplanetarnog sistema zvanog United Galactic Concil – biva napadnuta od strane Harvester-a, jednog od devet gigantskih robota koji kruže galaksijom. Niko tačno ne zna ko su Harvester-i, niti šta hoće, čak ni genijalni doktor Jin Quon. Posle napada, narod postaje skeptičan prema robotima i Niyrat ubrzo postaje planeta uništena ratom protiv svih robotskih modela. Jin Quon pokušava da pronikne u tajnu Harvester-a, ali mu ne uspeva. Ipak, po njega dolaze iz Concil-a i kažu mu da su shvatili kako su njegovi roboti koji su služili kao dečiji kompanjoni i čuvari u stvari sastavljeni na isti način kao i Harvester-i i kako su pronašli samo jednog preživelog robotića – Tim-21. Quon i Telsa (UGC-ova oficirka) moraju da nađu Tima i pokušaju da spasu sistem od konačne propasti. Tim se u to vreme budi iz desetogodišnjeg sna i vrlo brzo shvata da ima moć koja mu pomaže u povezivanju sa pobijenim robotima, ali nije siguran šta sa tom moći može da učini. Kraj se očekuje, i to željno, tek u avgustu.

Descender-001

GIANT DAYS
John Allison, Lissa Treiman, Whitney Cogar

Boom! Studios predstavlja nam se novim stripom o tri drugarice koje zajedno idu na fakultet – Daisy Wooton, Esther De Groot, Susan Ptolemey. Sve tri su veoma različiti, posebno i pažljivo razvijeni karakteri; svaka sa svojim karakterističnim dijalogom ispunjenim humorom i prijateljskim čikanjem. Njih tri muče problemi standardni za tinejdžere koji treba ubrzo da postanu ljudi: momci, fakultet, seksualnost, šta dalje u životu… Odlični dijalozi prožeti humorom i živošću držaće svakoga u iščekivanju preostala četiri broja ovog stripa.

WEBCOMICS je forma koja je odavno živa i zdrava i ne prestaje da iznenađuje količinom kvalitetnih stripova koju proizvodi. Mogućnost lake i brze komunikacije autora i čitalačke publike sigurno da utiče pozitivno na to šta nam nude. Kreativac je u direktnoj vezi sa svojim obožavaocima i nasumičnim čitaocima, i može vrlo brzo da shvati u kom bi smeru trebalo da se kreće njegovo delo, ako želi da zadrži svoje fanove.

Ovde pobrojavam tri webcomicsa koji su davno stekli svoju popularnost, ali i dalje nastavljaju da svake nedelje osveže milione browsera.

Webcomic koji postoji još od kraja 2011. godine potpisuje Yale Stewart i nosi naziv JL8 (Justice League Elementary School). U njemu se pojavljuju Batman, Superman, Green Lantern, Wonder Woman, Power Girl, The Flash… Prva tabla prikazuje Batman-a koji se duri jer neće da ide u školu, pošto izgleda glupo u svojoj masci, a dobri Alfred ga ubeđuje da će sve biti u redu. Ceo strip je u tom fazonu: parodira i koketira sa onim što obožavaoci već znaju o superherojima, tako stvarajući komiku i osećaj da gledate u kartonsku kutiju punu mačića. Yale Stewart je nagrađen IGN-ovom nagradom Best Webcomic (2012) što dodatno govori o kvalitetu njegovog stripa.

drivefull

www.sheldoncomics.com

Dave Kellett (nominovan za Eisner Award 2011.) kreator je koji potpisuje dva vrlo uspešna webcomicsa – Sheldon i Drive. Sheldon je pokrenut pre skoro petnaest godina i, kako se čini, nema nameru da napusti internet. Sheldon je desetogodišnji dečak-genijalac, koji je, uz pomoć prvog programa koji je napravio, postao milijarder. Glavna snaga stripa i ono odakle proizilazi cela komika jesu likovi: Sheldonov deda, Arthur – patak koji priča, Flaco – gušter kojeg je greškom Arthur priznao za svog sina, Oso – pag koji je hiper-aktivan, Dante – najbolji prijatelj umetnik i Emily – klinka opsednuta Šekspirom i pozorištem. Tona i po štreberskih referenci i Sheldon-ov opušten pogled na svet, kao i rušenje četvrtog zida ono su što mu daje sve više čitalaca.

Shaenon K. Garrity potpisuje Monster Of The Week webcomic koji svakog petka donese sažetu epizodu X-Files-a, ispričanu na drugačiji, ironičan način, poigravajući se žanrom, samim kultom koju serija i njeni protagonisti imaju, kao i, u stvari, sa samim pričanjem priče – Monster Of The Week ukazuje na antagonistu koji se pojavi u jednoj epizodi i odmah umre ili nestane. Tako se i u Shaenon-inom stripu sve završi pre nego li počne, ali je baš zbog toga tako dobro (plus, X-Files!).

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: