Da li imate preko 18 godina?

9. Međunardona grafička radionica BEOGRADSKI SUSRETI

Tokom trajanja radionice, u četvrtak 6. septembra, biće otvorena izložba 14 umetnika.

Autor:
0
0

U ponedeljak 2. septembra u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, okupilo se 14 umetnika, učesnika 9. Međunarodne grafičke radionice Beogradski susreti. Tokom 10 dana 8 umetnika iz Hrvatske, Igor Čabraja, Vedran Perkov, Matija Debeljuh, Igor Eškinja, Vojin Hraste, Alem Korkut, Mario Čaušić, Goran Škofić, zajedno sa 6 domaćih autora, Svetlanom Volic, Ninom Todorović, Vladimirom Nikolićem, Petrom Mirkovićem, Mariom Kolarićem i Nikolom Pešićem, uz pomoć umetnika majstora štampe u radionicama Centra za grafiku izvodiće po jednu grafiku, kao deo zajedničke mape grafika.

Centar za grafiku  i vizuelna istraživanja Akademija, tokom svog rada, u kontinuitetu fokusiran je na očuvanju i popularizaciji medija grafike, ali istovremeno upućuje i prati razvoj i nastale promene u ovom mediju. Temeljne transformacije u vizuelnim umetnostima omogućile su da grafika osvoji prostor za sebe i postane deo umetničkih istraživanja.

Eksperimentisanje, kombinovanje digitalne slike, videa,  fotografije…, sa tradicionalnim grafičkim tehnikama ukazali su na korisnost grafičke discipline, a raznovrsni savremeni materijali, savremene tehnologije i inovacije unutar procesa njenog izvođenja učinile su je dostupnom i izvodljivom svim zainteresovanim umetnicima, bez obzira na primarni medij kojim se bave.

Medij grafike, takođe, otvora brojne mogućnosti u procesu nastajanja umetničkih projekata, kao i njihove prezentacije u savremenoj umetnosti.

Najpre kao autonomno umetničko delo, grafika se može koristiti kao predložak, svedočanstvo o izvedenoj akciji, performansu, raznovrsnih prostornih ili multimedijalnih instalacija, a može se koristiti kao sastavni deo veće instalacije, kao segment koji dopunjuje ili podvlači vidljivost prvobitne ideje, te doprinosi razumevanju čitavog umetničkog projekta.

Upravo su ove vrednosti medija uslovile selekciju autora za saziv 9. Međunarodne grafičke radionice. Beogradski susreti, ovog septembra okupili su umetnike iz Srbije i Hrvatske, različitih medijskih opredeljenja, od skulpture, videa, instalacije, koncepta do grafike, koji će tokom deset dana intenzivnog izlaganja preciznosti i disciplini, a prevashodno poštovanju procesa na čemu grafika insistira, preneti svoja vizuelna promišljanja iz primarnog medija odgovarajućim grafičkim tehnikama na zadati format papira.

Tokom trajanja Beogradskih susreta, umetnici – učesnici Radionice predstaviće se domaćoj javnosti, radovima izvedenim u svojim primarnim medijima, zajedničkom izložbom u galeriji Centra za grafiku.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: