Da li imate preko 18 godina?

5 najvećih stranih reditelja na američkoj televiziji

Koji od vaših omiljenih art reditelja rade i spremaju američke serije?

1
0

Dok gledamo letnju reprizu „Srećnih ljudi“ i s novootkrivenim uzbuđenjem pratimo sve zaplete sa Necom i njegovim psom Simom čekajući premijere novih serija na Javnom servisu koje bi trebalo da zaliče na američku produkciju evo kratke liste svetski poznatih reditelja i njihovih prošlih, aktuelnih i budućih televizijskih projekata na ovom kontinentu.

Televizija je odavno postala mesto kinematografskog eksperimenta. Veliki troškovi distribucije filmova, producentski uplivi u sadržaj kako bi se on što bolje prodao kao i pad posete klasičnim bioskopima s jedne strane, a s druge velika želja kablovskih operatera za što originalnijim i ekskluzivnijim dramskim programom kao i pojava streaming servisa s velikim brojem preplatnika utabala je put velikih reditelja na televiziju. Ono što je bilo nezamislimo pre samo 20-ak godina postalo je sasvim uobičajna realnost – televizije daju kreativnu slobodu autorima da eksperimentišu, a oni proizvode straight to TV sadržaja koji se stilski i produkciono nimalo ne razlikuju od njihovih filmova. Upravo potpuna kreativna sloboda navodi velike autore od kojih su neki dobitnici najprestižnijih filmskih nagrada da pređu na „mali ekran“. Ovo su neki od najznačajnih sa aktuelnim TV serijama.

ALEJANDRO GONZALEZ IÑÁRRITU
Alejandro_González_Iñárritu_with_a_camera_in_production_Cropped

Alejandro Gonzalez Inarritu na snimanju 2008, foto : Wikipedia, Focus Features i – Erik – pod Creative Commons 3.0 licencom

Dobitnik Oskara za filmove „Povratnik“ i „Birdman“ zasigurno je najveće filmsko ime koje razvija TV seriju. Od kada je završio „Povratnika“ Inarritu radi na dramskoj seriji od 10 epizoda “The One Percent” naručenoj od strane streaming servisa Starz. Prinicip rada mu je isti kao i na filmu – na seriji radi i verni saradnik i jedan od najboljih direktora fotografije u poslu Emmanuel Lubezki, a reditelj  snima hronološki po scenariju što je vraški skupo (isti princip rada ima i Kusta pa eto odgovora što mu svako snimanje traje u proseku dve godine) i odlaže ovu porodičnu dramu o paru farmera (Greg Kinnear i Hilary Swank ) kojima magični sticaj okolnosti spasi imanje od finasijske propasti na neodređeno vreme. Po Holivudu kruži priča da se Starz ohladio od produkcije zbog velikih troškova pa producentska kuća MCR nudi projekat i drugim televizijskim interesentima u Americi. Šta god da se desilo Inarritu će sigurno izgurati projekat koji se, po dostupnim podacima, ni po čemu ne razlikuje od njegovih filmova.

DANNY BOYLE

 

??????????

Foto : Wikipedia, autor Romina

Još jedan dobitnik Oskara i jedan od najvećih savremenih britanskih reditelja Danny Boyle počinje snimanje svoje serije „The Trust“ za severnoameričku TV mrežu FX ovog meseca, a premijera se očekuje u januaru 2018. FX, koji u svojoj produkciji već ima fantastične i krimi serije „Fargo“, „Taboo“ i „The Americans“ nastale u saradnji sa velikim filmskim imenima (braća Coen i Tom Hardy) producira krimi seriju o misterioznom slučaju otmice naslednika naftne imperije, John Paul Getty-a III, u Rimu 1973. Mladi Harris Dickinson igra naslednika, dedu i u tom trenutku najbogatijeg čoveka na svetu John Paul Getty-a legendarni Donald Sutherland, a Hilary Swank majku Gail Getty jedinu zainteresovanu za otkup naslednika ekscentrične porodice kome ističe vreme. Scenario je pisao Simon Beaufoy, autor „Milionera iz blata“ koji je Boyle-u doneo Oskara a seriju jedva čekamo.

PAOLO SORRENTINO
Paolo_Sorrentino_Cannes_2017_2

Paolo Sorrentino, foto : Georges Biard

Autor, po mnogim kritičarima, najbolje serije ove sezone, „Mladi papa“, pokrenuo je novi talas velikih filmskih autora na televizijama (prethodni je, još pre 27 godina, započeo David Lynch sa kultnim „Twin Peaks-om“). Posle mnogo natezanja oko kontroverznog sadržaja i specifičnog vizuelnog rediteljskog stila „Mladog papu“ su producirali američki HBO,  britanski Sky Atlantic (koji distribuira i novu sezonu Twin Peaks-a u Engleskoj i Irskoj) i francuski Canal Plus. Serija je postala najgledanija HBO produkcija u 2017.  Nova sezona pod imenom „Novi papa“ će se definitivno pojaviti, a detalji oko nastavka televizijskog remek-dela su još uvek obavijeni velom tajni.  Ova lista nema pozicije, ali ako neko zaslužuje prvu, i po stilu i po rezultatu i po umetničkim dostignućima to je svakako Sorrentino.

YORGOS LANTHIMOS

yorgos-lanthimos-cropped

Ne postoji artističkiji filmski reditelj na američkoj televiziji od Yorgosa Lanthimosa u ovom trenutku. Autor kultnih, uvrnutih, mračnih i sveopšte od strane skoro svih filmofila omiljenih „Očnjaka“, „Alpa“ i „Jastoga“ i jedan od najvećih i najuspešnijih reditelja „novog grčkog talasa“ radi na dva američka televizijska projekata : režirao je pilot epizodu crne  AMC-ove komične serije „On Becoming a God in Central Florida“ u produkciji George Clooney-a i Kirsten Dunst koja tumači i glavnu ulogu u priči o siromašnoj radnici akva parka u Orlandu koja pravi prevarantsku piramidalnu šemu kako bi se obogatila i sprema seriju za Amazon sa glavnim protagonistom „Jastoga“,  Colin Farrell-om, o čuvenoj „Iran Kontra“ aferi Reganove administracije iz ’80-tih kada su Amerikanci isporučili oružje Iranu (tada pod sankcijama UN-a) kako bi izdejstvovali oslobađanje 8  talaca koje je držao libanski Hezbolaha, a delom iranskog novca finansirali antikomunističke kontraške pobunjenike u Nikaragvi. Sve epizode Amazonove serije za sada bezimene serije režira Lanthimos, a da li će odlazak na televiziju značiti i komercijalizaciju njegovog jedinstvenog vizuelnog i narativnog stila ostaje da se vidi već sa premijerom AMC-ovog pilota.

JANE CAMPION
Jane_Campion_Cannes_2014_2

Jane Campion, foto Georges Biard

Oskarovka iz 1993 (sa filmom „Klavir), novozeladnska rediteljka Jane Campion je toliko zavolela televiziju da joj se vratila nakon  4 godine : 2013. je u produkciji engleskog BBC-a 2, novozelandskog BBC i AMC-ovog kanala Sundace TV nastalog u saradnji sa najvećim američkim festivalom nezavisnog filma, Sundance, nastaje krimi serija „Top of the Lake“ nominovana u svim ključnim Emmy kategorijama 2013. (dobila nagradu za najbolju fotografiju). Ogroman uspeh serije i gotovo kultni status naveo je producente da opet ožive priču o novozeladnskoj detektivki  Griffin (Elizabeth Moss) u drugoj sezoni „Top of the Lake : China girl“ koja ovoga puta rešava misteroizni nestanak kineske devojčice u rodnom Sidneju da bi uletela ponovo, baš kao i u prvoj inkarnaciji serije iz 2013., u izopačeni, seksalno devijatni i mračni svet australijsko-novozelandske malograđanštine i mizoginije.  Prve dve epizode su imale premijeru kao film na ovogodišnjem Kanskom festivalu (van konkurencije da ne pomislite opet na neki „okja“ skandal) a prikazan je i kompletna serija od 7 epizoda, čija TV premijera je u septembru, na specijalnim projekcijama. Sve u svemu, iako je jedina žena na ovoj listi Campion dokazuje da se bavi krimi žanrom (inače smatranim za specijalnost muških reditelja) na impresivan način te nema bolje ličnosti da zatvori ovu listu.

*naslovne fotografije : “The Young Pope” HBO promo, “Top of the Lake : China Girl” Sundance TV promo