Da li imate preko 18 godina?

48. FEST – Skupljači emocija

Ovogodišnji festival otvara film "Otac" Srdana Golubovića, a zatvara performans "Muzički kritičar" Džona Malkoviča. Za Beogradskog pobednika konkuriše 20 filmova.

Autor:

Na Međunarodnom filmskom festivalu FEST-u, koji se održava od 28. februara do 8. marta, biće prikazano oko 100 filmova od kojih će se 20 takmičiti za nagrade na festivalu u novoformiranom takmičarskom programu koji objedinjuje domaće i strane filmove.

48. FEST će otvoriti film Otac Srdana Golubovića, koji će biti premijerno prikazan u okviru programa Panorama na predstojećem Berlinalu. Svečano zatvaranje biće održano u Kombank dvorani, a tom prilikom čuveni holivudski glumac Džon Malkovič izvešće muzičko-scenski performans pod nazivom Muzički kritičar.

Mira Banjac, Kosta Gavras i Džon Malkovič ovogodišnji su laureati nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Za Beogradskog pobednika i druge nagrade, ove godine u Glavnom programu takmiči se dvadeset filmova iz Srbije, Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Severne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije.

“Ono što zasigurno ne dominira u tim izuzetno jakim autorskim filmovima jeste optimizam, no i ukoliko ga je moguće osetiti, proizvod je neosnovanih nadanja i vere u to da na kraju uvek sve bude dobro… Junaci filmova Glavnog programa 48. Festa jesu ljudi najčešće čudnih i u manjoj meri čudesnih sudbina čija budućnost tek donekle zavisi od njih samih. Naviknuti na ograničenja koja im nameću najrazličitije društvene i porodične, tj. tradicionalne stege, junaci filmova dominantno su okrenuti uvođenju evolutivnih životnih promena radi ostvarenja krajnjeg cilja, koji najčešće ne biva dostignut”, izjavio je umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić.

U Glavnom programu biće prikazana ostvarenja Dama herc danske rediteljke Mej el-Tuki, Glas hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića, Gloria Mundi francuskog reditelja Robera Žila Gedigjana, Idealni kandidat Haife al-Mansur, prve žene reditelja u Saudijskoj Arabiji, Kamo sreće italijanske rediteljke i producentkinje Đinevre Elkan, Majka hrvatskog reditelja Jure Pavlovića, Medeni dečak Alme Harel, izraelsko-američke rediteljke, Mlečni zubi prvi igrani film nagrađivane pozorišne rediteljke Šenon Marfi, Monos Alehanda Landesa, kolumbijsko-ekvadorskog filmskog reditelja, Nas dve italijanskog reditelja Filipea Menegetija, Nevidljivi život brazilskog reditelja Karima Anjuza, Obojena ptica češkog reditelja Vaclava Marhoula, Otac Srdana Golubovića, Otpisan grčkog reditelja Zahariasa Mavroeidisa, Patrole bugarskog reditelja Stefana Komandareva, Polusestra slovenačkog reditelja Damjana Kozole, Samo 6,5 iranskog reditelja Saida RustajiaSumrak u bečkom haustoru Mladena Đorđevića, Umrećeš u dvadesetoj sudanskog reditelja Amdžada Abu Alale i Vrba makedonskog reditelja Milča Mančevskog.

O najboljima u Glavnom programu odlučuje petočlani međunarodni žiri koji čine slovenački glumac Sebastian Cavazza, koji je 2018. na FEST-u nagrađen kao najbolji glumac za ulogu u filmu Ederlezi rising, Nataša Ninković, srpska glumica, Dana Budisavljević, hrvatska rediteljka, autorka filma Dnevnik Diane Budisavljević, Klemens Šik, nemački glumac koji se proslavio ulogama u nemačkim i holivudskim filmovima i Nikola Ljuca, koji je nagrađen za najbolju režiju na FEST-u 2016. za film Vlažnost. Žiri će odlučivati o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi.

Ove godine uvodi se novi program – FEST Fokus, čije će se premijerne projekcije održavati u Dvorani kulturnog centra. FEST Fokus nastao je iz potrebe festivala da dodatno skrene pažnju na autorska ostvarenja koja svojim hrabrim izrazom i izborom teme to zaslužuju. Zbog toga ne čudi što će o najboljem filmu tog programa odlučivati i oni čije se stvaralaštvo opisuje na isti način, Momir Milošević i Dušan Zorić, kao i novinar i TV urednik Damir Šehanović. Tročlani žiri odlučivaće o dobitniku nagrade Nebojša Đukelić za najbolji film regiona. Pored zvaničnih nagrada, dodeljivaće se i nezvanične – Politikina nagrada Milutin Čolić, nagrada FIPRESCI žirija i FEDEORA žirija.

Festivalski program Gala nudi najnovije filmove Marijel Heler (Beogradski pobednik za najbolji film 2016) Divan dan u komšiluku, Romana Polanskog Optužujem, Atoma Egojana Počasni gost, Klinta Istvuda Ričard Džuel, Džima Džarmuša Mrtvi ne umiru, Vudija Alena Kišni dan u Njujorku, Terensa Malika Ukradeni život, Andreja Končalovskog Greh, Alehandra Amenabara Za vreme rata…

U Glavnom programu van konkurencije biće prikazani filmovi Gorana Paskaljevića Uprkos magli, braće Darden Mladi Ahmed, An Fontejn Bela kao sneg. U program van konkurencije tokom poslednjih dana ušao je i film Kristijana Pujua Malmkrog koji će biti prikazan na Berlinalu pre Festa.

Fest će biti u znaku legendarnog glumca Bekima Fehmijua, koji je preminuo pre deset godina, a u skladu s tim omažom je i ovogodišnji slogan „Skupljači emocija“.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Grolija punk says:

    Koliko primecujem, nece biti prikazan ni jedan Korejski film? Prosle godine je bio Veteran predstavnik Koreje.

Ostavite komentar:

Slični članci: