Da li imate preko 18 godina?

3. Festival muzičkog filma – Paralel Vision

Tokom pet festivalskih dana na programu su dokumentarac o Bitlsima, film o životu Hendriksa, kao i dokumentarci o Glastonberiju i pesmi You'll Never Walk Alone!

Autor:
0
0

Festival muzičkog filma i ove jeseni, treću godinu za redom donosi jedinstvenu selekciju igranih i dokumentarnih muzičkih filmova svetske produkcije. Paralel Vision počinje u sredu, 31. oktobra i traje do nedelje, 4. novembra. Svi filmovi biće prikazani u sali toplog i ušuškanog Art Bioskopa Kolarac, jednog od retkih utočišta umetničkog i nezavisnog filma.

Uigrani tandem koji čine distributerska kuća Visionary Thinking i Paralel festival, i ovoga puta beogradskoj publici nude najbolja ostvarenja sedme umetnosti koja se bave muzikom. Tokom pet festivalskih dana na programu su dokumentarac o legendarnim Bitlsima (The Beatles), igrani film o životu Hendriksa (Jimy Hendrix), dokumentarce o Glastonberi festivalu, ženskom rok bendu L7, pesmi You’ll Never Walk Alone)…

Program Paralel Vision III

Sreda, 31.10. u 18.30 // Izgubljeni u magli (Lost in Vagueness)

Ovo je jedinstvena priča o legendarnoj bekstejdž after party instituciji zvanoj Lost Vagueness jednako legendarnog Glastonberija, najvećeg muzičkog, pa i kulturnog uošte, festivala na svetu. Svake godine ovaj festival okupi 200.000 posetilaca i još blizu dvadeset miliona gledalaca na BBC-u.Film se bavi usponom i padom neobičnog festivalskog kabarea koji se odvija posle nastupa, gde u leglu bahanalija i razvrata svake vrste na povrđinu isplivava tamna strana kreativnosti i lične traume koje iza nje stoje. Uticaj Lost Vagueness danas je vidljiv u festivalskoj kulturi svih krajeva sveta. Živi nastupi i intervjui s takvim imenima kao što su Fatboy Slim, Suggs (Madness) i Kate Tempest, saundtrak s preko pedeset različitih izvođača, samo su jedan deo ovog dokumentarnog spektakla.

 Sreda, 31.10. u 20.30 // Džimi – Sve je uz mene (Jimi: All Is by My Side)

Godine 1966. nepoznati gitarista Džejms Hendriks odlazi iz Njujorka u London, menja ime u „Džimi“ i započinje svoj pohod na svet rok muzike. I kao Džimi Hendriks postaje najveći i najzanimljiviji rok muzičar šezdesetih. Andre Bendžamin iz OutKast-a igra Džimija Hendriksa u ovom sjajnom biopiku oskarovca Džona Ridlija (scenario za Dvanaestgodina ropstva). Film je smešten u 1966-7, prati Hendriksa od vremenakada je bio rezervni gitarista u njujorškom klubu do perioda uspona na londonskoj muzičkoj sceni i trijumfa na festivalu u Montereju, i intiman je portret senzitivnog mladog muzičara koji je na pragu da postane rok legenda. Priča je zasnovana na intervjuima i arhivskom materijalu, i otkriva nam šta stoji iza mita o Džimiju Hendriksu.

Četvrtak, 1.11. u 18.30 // Sačma (Buckshot)

Savršenu kantri ili vestern pesmu možete napisati samo ako ste je doživeli. Sačma je crna komedija koja prati Čarlija Stilmana, neuspešnog kantri muzičara iz Nju Džerzija. Čarli sledi korake svog oca, i na putu je za Nešvil kako bi postao kantri zvezda. Problematična očeva prošlost mu kvari planove, i jedini posao koji dobija je da na poslednji koncert odveze Bakšot Tomasa, ostarelu honki-tonk legendu. Tokom putovanja, njih dvojica kuju čvrsto prijateljstvo, koje će obojici zauvek promeniti život.

Četvrtak, 1.11. u 20.30 // Pravimo se da smo mrtve – Priča o L7 (L7: Pretend We’re Dead)

Putovanje u realnom vremenu kroz uspon, pad i iskupljenje žestokih pionirki feminizma i američkog grandž panka.

Pre nego što se pokret Riot Grrrl proširio na američke koledže ranih devedesetih, i pre no što je Grunge bio pročišćen u Sijetlu, četiri mlade žene započele su putovanje koje će značajno uticatina oba pokreta i koji će definisati muzički žanr generacije. Ovo je priča o L7. U Los Anđelesu 1985, između hair metal bendova i Sunset Strippers-a, pojavile su se ove žestoke feministkinje i svojom osobenom hemijom stvorile su zapaljivu smešu panka i metala. L7 je naprosto oslobodio prototip zvuka kojim će grandž revolucija uskoro munjevito osvojiti svet.

Sniman video kamerama samih članica benda, film nas vodi magičnim svetom muzike devedesetih i nudi pogled izbiza na uspon, pad i iskupljenje ovih žestokih pionirki pokreta osnaživanja žena.

Petak, 2.11. u 18.30 // Crno, plavo i belo – Priča o bluzu (Monochrome: Black, White & Blue)

Ovo je priča o putovanju ispričana uz pomoć pesama o životu, priča o bluzu i priča o surovom američkom jugu,koja pokušava da odgonetne „koliko daleko se uopšte stiglo?”

Od američkog juga, do Detroita i Njujorka, ovaj zadivljujući dokumentarac prati evoluciju bluza kroz ključne momente američke istorije. Nije postojala nikakva muzika pod imenom „bluz“ kada su njegovi tvorci iskoračili u novi muzički ekspresionizam, kao sredstvo oslobađanja bola i opresije od kojih ih je muzika momentalno oslobodila. Reditelj nije stranac u svetu muzike, već etablirani veteran muzičke i medijske industrije. Pre rada na muzičkim dokumentarcima, bio je menadžer velikim muzičkim imenima i grupama. Potom se potpuno posvetio filmu i televiziji. Autor je dokumentaraca o Guns N ‘Roses, Kurtu Kobejnu i Džimiju Hendriksu, između ostalih. Posle svetskog uspeha filma o B. B. Kingu, Bruver se, sa suprugom i ujedno izvršnom producentkinjom Laurom Rojko, posvetio hronici tristagodišnjeg rasta bluza na američkom jugu, prateći ga kroz ropstvo, pokret za građanska prava sve do ranog rokenrola. Rezultat je ovaj film, dostupan i kao trodelna antologijska TV serija.

Petak, 2.11. u 20.30 // Duša severa (Northern Soul)

Muzika je bila Motown. Strast je britanska. Ovo je film o jednoj mladosti i njenoj kulturi života, o sedamdesetim godinama prošlog veka i pokretu koji je uticao ne samo na jednu generaciju, već i na niz onih koje su sledile.

Ovo je autentična, inspirativna priča o dva prijatelja kojima se 1974. otvaraju novi horizonti kada otkriju soul muziku američkih crnaca. Nezadovoljni perspektivom u malom gradu i radom u fabrici, dva momka sanjaju da odu u SAD i otkriju muzičke raritete koji će im pomoći da postanu najbolji di-džejevi. Putovanje će ih prinuditi da iskuse rivalitet, nasilje i drogu, i dovešće njihovo prijateljstvo pod veliki znak pitanja…

Subota, 3.11. u 18.30 // Veliki zlatan san (Big Gold Dream)

Veliki zlatan san je obična priča o grupi nezadovoljnih mladih ljudi, čija jepotraga za jedinom zabavom u gradu počela da menja svet.

Opijeni teorijom, drskošćui jeftinim gitarama koje su ih održavale između dve rate socijalne pomoći, preuzeli su čitav skup već poznatih referenci pokupljenih iz knjiga, televizijskih i filmova s titlovima, stvorili su scenu i pretvorili je u umetnost. Infiltriranje i suberzija iznutra bili su tipični za to vreme, ali poput svih velikuh pokreta, nije potrajalo dugo. Ovde su se našli Indie-DiscoArt-Rock Difficult Fun.

Film je fokusiran na do sada neispričanu priču o inovativnoj izdavačkoj kući Fast Product i njenim podružnicama Pop Aural i Earcom. U otvorenim razgovorima s akterima iza scene, onima na periferiji kao i s glavnim protagonistima Rezillos, Scars, Fire Engines, JosefK, Dirty Reds, Flowers, Thursdays, Boots For Dancing, Associates, The Twin-Sets, Joy Division i The Human League, Edinburg kasnih sedamdesetih oslikan je u punom sjaju svog mračnog realizma.

Subota, 3.11. u 20.30 // The Song of Sway Lake

Nostalgična, romantična drama o profinjenoj Americi koje više nema.

Leto je na jezeru Svej, najglamuroznijem jezeru planina Adirondak, mesta zabave za njujoršku aristokratiju. Muzički kolekcionar Oli Svejangažuje svog jedinog prijatelja, ruskog mangupa i skitnicu, da ukrade gramofonsku ploču na 78 obrtaja sa sopstvenog porodičnog imanja.

Oli veruje da je tu tajanstvenu ploču, koju je ljubitelj Kola Portera snimio na venčanju njegove babe i dede, za njega sakrio njegov otac, pre nego što je izvršio samoubistvo. Opsesija da poseduje ploču potpuno mu menja život. Misija ne bi trebala da bude posebno teška, ali pojava bake, neobične Čarli Svej, promeniće sve. Pesma koju niko nije čuo pola veka možda sadrži odgovor na veliku zagonetku…

Da li je njihov put, kome nema pandana u istoriji, bio čista sreća ili puka neizbežnost?

Bitlsi su definisali muziku i popularnu kulturu više nego što će ikada nekombendu to poći za rukom. Kako su uspeli da od mersisajdskih tinejdžera postanu internacionalne pop zvezde i ikone jednog doba? Ovaj film podseća kako su američki rokenrol i ritam i bluz od posleratnog Liverpula načinili jedan od najvibrantnijih muzičkih gradova ikada.

Prateći jedinstven arhivski materijal i intervjue sa svedocima ranih godina Bitlsa u Liverpulu i Hamburgu, otkrivamo grupe koje su prethodno sastavljali, i zašto im je trebalo toliko dugo da bi postigli uspeh.Od školskih bendova do koledža, od Hamburga do kluba CavernBitlsi su napravili zaokret od skifla k rokenrolu pre nego što su stvorili svoj jedinstven zvuk.

U filmu, pored novog, do sada neviđenog materijala, imamo prilike da vidimo i „petogBitlsa“Pita Besta, poslovnog partnera Brajana Epstina Džoa Flenerija, prvu sekretaricu Bitlsa Fredu Keli, prvog vlasnika Merseybeat magazina Bili Herija, sustanare Džona Lenona i Stjuarta Satklifa… Originalna muzika, energija i uzbuđenje proizvode pravu pravcatu bitlmaniju!

Karte za sve filmove koštaju 250 dinara.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: