Da li imate preko 18 godina?

TV GONIČ: 24: Legacy

24 komentara na nastavak/spinof jedne od najboljih serija svih vremena.

1
1

Serija 24, koju su osmislili Joel Surnow i Robert Cochran, imala je (tu) neviđenu sreću da počne sa emitovanjem samo dva meseca nakon “onih” terorističkih napada na Njujork. U vremenima, društveno-politički sasvim (ne)senzitivnijim nego danas, Fox je imao muda da lansira 24-epizodni serijal o hrabrom američkom agentu Jacku Baueru, koji se uz podršku, tada još neizabranog američkog predsednika Davida Palmera (u prvoj sezoni i dalje traju “prajmariz”), bori sa repovima nezavršenih balkanskih ratova i “Srbima” (predvođenim glumcem Željkom Ivanekom) koji traže osvetu za ono što im je Bauer uradio na Kosovu.

Islamski teroristi doći će tek kasnije. I ostati čak i u ovom nastavku/spinofu, koji je stigao 16 godina kasnije.

Komentari koji su pred vama napisani su između 2 i 3 sata popodne.

1.

24: Legacy, baš kao i poslednja, deveta sezona serijala (24: Live Another Day), ima samo 12 epizoda. Iako formalno pokrije ceo dan “u poslednjem minutu”. Not kool.

2.

24 je nekada anticipirao stvari. Sada gleda (mora?) da im se prilagodi. Prva sezona 24 (a potom i potonje) anticipirale su dolazak afro-američkog demokrate na čelo Amerike kroz lik Davida Palmera. Kroz lik afro-američkog agenta (koji dolazi na Bauerovo mesto) udovoljava se “Black lives matter” indukovanoj “ravnopravnoj” raspodeli uloga u svim zonama američkog života. Pa i na televiziji.

3.

Nema Srba.

Reset the clock! Check out the official #24Legacy trailer by clicking the link in our bio. ⏱

A post shared by 24: Legacy (@24onfox) on

4.

Ne znam da li ste ikada imali priliku da gledate neki intervju sa Kieferom Sutherlandom. Čovek je privatno toliko lepo vaspitan da gledajući ga i slušajući ga ne znate da li je pred vama neka “seka persa” ili predavač sa Jejla, a ne istetovirani alkos i čovek koji je udahnuo život jednom od najkontroverznijih (američkih) agenata na filmu i televiziji.

Njegov naslednik, Corey Hawkins, igrao je Drea u filmskoj biografiji N.W.A, Straight Outta Compton.

5.

Zar nije Jimmy Smits već jednom bio kandidat za predsednika Amerike?

6.

U klimi u kojoj se na najvišim i najozbiljnijim nivoima spekuliše o tome da je aktuelni američki predsednik ruski “mančurijski kandidat”, autori “legata” nas vraćaju na “neimenovani” Bliski istok i suočavaju sa trećerazrednim teroristima.

7.

Glavni zlikovac ove sezone, šeik Ibrahim bin-Khalid, neviđeno liči na Slobodana Milovanovića u filmu Virdžina.

Jadalla Bin-Khalid is refreshed and ready for Monday. #24Legacy

A post shared by 24: Legacy (@24onfox) on

8.

Gej veza izmeđi dvojice CTU kolega je sramno stidljivo prikazana. Na stranu što jedan od njih nestane iz serije kao da ga u njoj nikada nije ni bilo.

9.

Iako ima samo 12 epizoda, 24:Legacy je uspela da napravi pozamašne i nepotrebne rezove u razvoju priče.

10.

“Eric Carter” čak ni ne zvuči moćno kao “Jack Bauer”.

Zvuči kao ime nekog od moronskih super-junaka iz Marvelove edicije za Netflix.

24recap

11.

Niko nije izgovorio “hundreds and hundreds of thousands of innocent people are gonna die” kako treba.

Tako da vas iritira, ali da, ipak, navijate da isti budu spaseni.

12.

Epizoda sa čečenskom muslimanskom porodicom koja funkcioniše kao “sleeper cell” me zavarala da je pred nama fenomenalna postavka- “rusi” angažuju čečenske teroriste u borbi protiv Amerike.

Kad ono ništa + jedna zabašurena pogibija stotina “nevinih” na mostu.

13.

Androidno izgledajući Teddy Sears, kao šef CTU-a, Keith Mullins, nije ni prineti ležernoj nadljudskosti Georgea Masona, koji ostaje najbolji šef te službe ikada.

24-Legacy

14.

Eric Carter je bivši marinac. Njegov brat je O.G. Čak i ako ova podela “afro-američkih” snaga odgovara američkoj zbilji, ona je bolno stereotipna. Ali još više od svega smeta što “afro-američko” prisustvo ne donosi ništa autentično u razvoj događaja.

Sem možda preokreta u kome neko želi da poveruje da se banda losanđeleskih gangstera patriotski odaziva na poziv svog lidera da zaštite američki poredak od terorista.

A ne da ga, recimo, “srpski” iskoriste za nabavku novih materijalnih sredstava. Kao što to već jednom beše o “Rodney Kingu”.

15.

Zar Miranda Otto, kao Rebecca Ingram, bivša šefica CTU-u, nije sve ovo isto ovako prošle sezone u Homeland?

homeland

16.

Tony Almedia možda jeste pomutio svešću kada mu je stradala voljena Michelle, ali stavljam pola izvršnih producenata “Legata” u vatru da Tony nikada ne bi ubio malu devojčicu.

Niti mu/nam treba Eric Carter da ga u tome spreči.

Sramno.

17.

24: Legacy slepo prati formulu 24-a i tek je kozmetički varira ne uspevajući da iz junaka kojih ima previše i za 24 epizode izvuče neophodnu dramu i emocije. Prerano ih se odrekavši (Carterov drug-izdajnik iz armije) ili ih razvlačeći sve do poslednje epizode (Carterova žena).

18.

Ford Motors se nije vratio kao sponzor.

19.

Kompjuterski analitičar Andy Shalowitz možda je najzaokruženiji i najzanimljiviji lik serije. Ali prerano mu je ponuđeno da strada zarad odbrane “stotina hiljada nevinih ljudi”…

20.

Da li fanovi Kiefera Sutherlanda treba da gledaju 24: Legacy ili ABC-ijev Designated Survivor, u kojoj je “bivši agent” dogurao do pozicije američkog predsednika nakon slično burnih okolnosti kakve su krasile sezone 24? Iskreno, ja gledam i jedno i drugo. I u svakoj mi fali ono što ima u onoj drugoj. U 24: Legacy nema Kiefera, u Designated Survivor nema dovoljno akcije i čitav “CTU svet” sveden je na četvoro agenata koji više izgledaju kao da se bore sa nekim političkim “X fajlom”, nego sa neposrednom opasnošću.

21.

Iako je doneo neke potencijalno kontroverzne stvari (spojlovi: oca izdajnika i ženskog lika sa sramotnom vojno-političkom prošlošću, kao i gangstere branitelje), 24:Legacy se, zapravo, nije usudio da ni sa jednim od njih ode do kraja. Osim ako ne računate političku odluku Jimmy-ja Smitsa da ostane u predsedničkoj trci, što više služi kao kontroverzni klifneger za narednu sezonu i kao prljav materijal za buduće zaplete.

22.

Nije nam ponuđen novi rington, niti bilo šta sličnog ikonografskog potencijala.

23.

Na pilotu za ovu sezonu se navodno radilo osam meseci. Potpisuju je Manny Coto i Evan Katz, koji su i ko-autori Legacy, ali i scenarističko-producentski veterani serijala 24. Očekivani zadah bezidejnosti i besprekorna rutina dešavanja krase osnovnu postavku, a potom i čitav razvoj priče. Ne znam zašto neka mlada i sveža krv nije puštena u stare matrice. Pa Rolling Stones tako žive poslednjih 500 godina.

24.

Ne mogu ni 24 poštena komentara da sastavim.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Zdravko says:

    Bitno da je lik crnja.

Ostavite komentar:

Slični članci: