Da li imate preko 18 godina?

12 filmova u konkurenciji za Gran pri

Na programu Festivala autorskog filma ostvarenja koja ostavljaju dubok utisak na gledaoce.

Autor:

Na 22. Festivalu autorskog filma, koji se održava od 25. novembra do 3. decembra, biće prikazano 81 filmsko ostvarenje. U glavnom programu biće prikazana 22 filma od kojih se 12 takmiči za Gran pri festivala “Aleksandar Saša Petrović”. U konkurenciji za glavnu nagradu su filmovi Sijeranevada, Akvarijus, Album, Svi severni gradovi, Sirovo, Ornitolog, Srca sa ožiljcima, Između, Ostani uspravan, Sudar, Zovem se Nero i Boris bez Beatris.

Festival otvora osvajač Zlatne palme u Kanu, Ja, Danijel Blejk, Kena Louča na projekciji 25. novembra u 19:30h u Domu omladine, a zatvara komedija Toni Erdman Maren Ade, dobitnik nagrada FIPRESCI međunaronodnog žirija kritike u Kanu, 3. decembra u 20:00 časova, takođe u Domu omladine. Publika će videti i film Matura Kristijana Munđijua, dobitnika nagrade za najbolju režiju u Kanu, novi film Džima Džarmuša Gimme Danger, priču o bendu The Stooges, i Neukroćeno Amata Eskalantea, dobitnika nagrade za režiju Srebrni lav u Veneciji. Ove godine će biti organizovana i specijalna projekcija ostvarenja Sweet Movie Dušana Makavejeva.

“Glavni takmičarski program sadrži i debitantske filmove, jer od početka festivala pokušavamo da domaćoj publici otkrijemo neka nova autorska imena. Ono što ovogodišnji festival izdvaja od prošlih izdanja jeste što i u okviru pratećeg programa Bande à parte imamo venecijanskog pobednika, film Lava Dijaza Žena koja je otišla“, rekao je predsednik Saveta festivala, reditelj Srdan Golubović. Umetnički direktor Srđan Vučinić podsetio je publiku na definiciju autorskog filma: “Jedna je ona školska, svima poznata definicija, da je to film koji ostavlja svom autoru nezavisnost i slobodu od prve zamisli do poslednjeg montažnog reza. Druga je da nije dostupan na internetu, a treća da ostavlja dubok utisak na gledaoca.”

Bande à part ove godine daje posebno mesto nezavisnom filipinskom reditelju i ocu novog filipinskog filma Lav Diazu tako da će biti prikazana dva njegova filma Žena koja je otišla, osvajač Zlatnog lava u Veneciji, i Uspavanka za tužnu misteriju za koju je dobio nagradu “Alfred Bauer” u Berlinu ove godine. Najmlađa internacionalna takmičarska selekcija Festivala autorskog filma je Hrabri Balkan, zamišljena je kao beskompromisni uvid u odvažne, snažne, te možda još uvek ne sasvim svrstane autorske prostore.

faf-xxii-1920x900

Puriša Đorđević poklanio je ovogodišnjem festivalu mali maraton svojih biografskih filmova u trajanju od oko 3 sata. Projekcija ovoh osam filmova biće održana 2. decembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. U pratećem programu biće priređen i omaž Kšištofu Kješlovskom povodom 20-godišnjice njegove smrti. Od od 26. do 30. novembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće prikazana i celokupna TV-serija Dekalog, najznačajnije ostvarenje velikog poljskog reditelja.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: