Da li imate preko 18 godina?

100 kuća

Svaki dan po jedna kuća! Popričali smo sa Irenom Gajić o njenom projektu 100 houses gde se bavi mogućnostima arhitektonske forme.

Ove nedelje ćemo u našoj rubrici Arhitektura napraviti izlet u ilustracije.

1foto

Irena Gajić je arhitekta po zanimanju, ali se takođe bavi grafičkim dizajnom i ilustracijom. Pre dve godine je u saradnji sa ustanovom kulture Parobrod osnovala platformu za mlade arhitekte Weightless.rs gde raspisuju manje arhitektonske konkurse. Trenutno sarađuje sa dizajnerskim studijom DE:WORK.

Šta te je inspirisalo da započneš projekat 100 kuća, kada si ga započela i u kom pogledu ti najviše znači?

Započela sam ovaj projekat u decembru 2014 godine u periodu kada mi je bila potrebna neka vrsta dnevne discipline.

Početni plan je bio jedan dan – jedna kuća.

Ubrzo posle objavljivanja projekta 100 kuća na Tumblr-u me kontaktirala njujorška agencija Blank Space i angažovala da uradim ilustracije za njihov projekat „Dear Architecture,“. U tom periodu sam bila na raskrsnici između dizajna i arhitekture i na neki način ovaj projekat je prelomio u smeru dizajna.

Zašto baš 100? Šta će se desiti kada nacrtaš stotu kuću?

Htela sam sebi da dam zvanični rok zbog satisfakcije završenog projekta, a i mislila sam da će posle 100-te kuće da me zasiti tema, međutim vidim da se to neće skoro desiti. Kada nacrtam 100-tu kuću napraviću prodajnu izložbu jer me sve više prijatelja pita da li mogu da kupe ilustraciju njihove omiljene kuće. A posle izložbe ću samo da nastavim od stoprve.

Da li možeš da izdvojiš jednu omiljenu kuću od do sad nacrtanih? Da li imaš neku omiljenu realizovanu kuću? I da li postoji veza?

Što se tiče mojih ilustracija, nemam jednu nego dvadesetak omiljenih. Mislim da se ljudima i sviđaju moje kuće jer izazivaju lične predstave. Isto tako je i sa mnom. Imam omiljenu realizovanu kuću (zgradu) u Beogradu, nalazi se preko puta Ateljea 212 i ima fasadu od cigle i šerpaplavu ogradu. Izgleda kao da je preneta iz Bruklina. Omiljena mi je iz istog razloga kao I neke moje kuće, zato što mi se mnogo sviđa ono što zamišljam da je unutra.

Da li bi volela da razradiš kao projekat neku od 100 kuća i koja bi to bila?

Volela bih mami da napravim zelenu sojenicu sa plavim krovom, možda na Adi Međici. Ta joj je omiljena a i mislim da bi super izgledala tamo.

6

Da li u 100 kuća ima nekih deadendova koje mogu biti samo skulptura? I da li misliš da je to uopšte moguće – da postoji samo forma?

Naravno da ima. Ali pre bih rekla da neke kuće mogu biti samo kućice za ptice a ne skulpture. Ne znam, ipak kao arhitekta imam problem sa formom bez funkcije.

Da li te vodi još nešto osim intuicije u odabiru palete boja 100 kuća?

Primetila sam da kad sam baš zadovoljna crtežom skoro uvek želim da je obojim u plavo. Čudno je to sa bojama, nekad mi se baš ne sviđa kombinacija boja ali mi deluje tačno. Dakle, mislim da je odgovor ne, ništa sem intuicije.

Imaš neke planove za dalji razvitak projekta?

Volela bih da isprintam neke kuće na 3d štampaču . Mislim da bi odlično izgledale u realnom prostoru.

25

Ceo projekat 100 kuća možete pogledati ovde.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: