Da li imate preko 18 godina?

10 najboljih romana ikada po čitaocima Goodreads-a

Goodreads je mesto gde svako može da napiše svoju recenziju knjige. Ali da li baš svako treba da glasa koja mu je najbolja knjiga ikada videćete na ovoj (ne baš) relevantnoj listi

Ok, svi volimo da odemo na Goodreads, online platformu za recenziranje knjiga. Često ne znate šta da uzmete da čitate ili vidite da je izašao neki novi prevod ili prosto nemate pojma koju biste knjigu kupili nekome za rođendan, pa odete na Goodreads da vidite šta vaši sapatnici, ljubitelji književnosti imaju da kažu o nekom naslovu. Još dobijete i mišljenje bez uvijenih, teško razumljivih sintaksi kritičara sklopljenih tako da ih i revnosni student Filološkog fakulteta ne može razumeti. Sa te strane postojanje Goodreads-a je fantastično: brzo, na veoma razumljiv način dođete do informacije i to “iz pera” čitaoca sličnog vama. Ali kada ti isti čitaoci krenu da glasaju o najboljim ikada objavljenim romanima  vidi se da nismo baš toliko slični (kamoli isti) i da je pored odličnog userfrendly i informativnog sadržaja Goodreads platforma gde se u najsjajnijoj formi ostvaruje legendarna izreka, verovatno pogrešno, pripisana Klintu Istvudu: “Mišljenje je kao šupak. Ima ga svako”.

Na listi “najboljih romana ikada” objavljenoj pre nekoliko dana u  kategoriji proročkog naziva “listopia” sastavljenoj po glasovima opšte Goodreads zajednice (politički korektno rečeno da je glasao svako ko je mislio da treba) u prvih deset se našlo (i više od) nekoliko problematičnih naslova, ne toliko u smislu kvaliteta ili žanra koliko u tome da se teško mogu nazovati najboljim romanima ikada napisanim (mada ako opet konsultujemo misli Klinta Istvuda sve je moguće). Takođe, na listi je najviše naslova koji imaju i filmske adaptacije što dokazuje stare, dobre deborovske teze o “društvu spektakla” pošto savremeni čitaoci izgleda najviše vole da pogledaju knjigu. Ali sve ćete sami videti na listi.

10. AUTOSTPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU Daglas Adams  

autostopesrski vodic       

Ko je bio pasionirani čitalac “Sveta kompjutera” krajem osamdesetih i tokom devedesetih i odani fan legendarnog urednika ovog časopisa  Slobodana Macedonića upoznao se sa prvim prevodima delova romana , tik uz strane posvećene kompjuterskim igricama. Oficijalni srpski prevod je izašao kasnije, a crnohumorna “spejs opera” o nestanku ljudske vrste i robotima boljim od nas je i dalje jedna od najpopularnijih knjiga u žanru. Mesto na Goodreads listi zasluženo. Čak i mnogo više na listi.

9. PROHUJALO S VIHOROM Margaret Mičel 

prohujalo s vihorom

Ovo je ili pravi produkt filmovizovane literature ili velikog broja glasova romantičnih duša – nije do kraja sigurno. No epski roman o Americi na kraja građanskog rata 1865. i društveno-socijalnim promenama koje dolaze jedan je od najboljih klasičnih dostignuća anglosaksonske književnosti i bez romantičnog natezanja Klerk Gebla i Vivijen Li. Još jedno zasluženo mesto, verovatno osvojeno većinskim glasovima korisnika Amazona, vlasnika Goodreads-a.

8. ŽIVOTINJSKA FARMA Džordž Orvel 

zivotnjiska farma

Favorit pisca ovog teksta i domaći zadatak na temu književnih vrsta. Distopijski roman, roman metafora – o životinjama koje dižu revolucija, a revolucija ih onda pojede – ubraja se u najznačajnija književna dela 20. veka. Ono što nervira je bedno osmo mesto na listi za ovo nesumnjivo remek-delo, a da je zaista remek-delo potvrdiće čak i profesori Filološkog koji se kunu u Miroljuba Petrovića. Sve to govori o relevantnosti ove liste no samo postojanje u Top 10 je uspeh, pa nećemo biti sitničavi.

7. KRADLJIVICA KNJIGA Markus Zusak

kradljivica kniga

 Od sedmog mesta se opet vraćamo na filmsko-literarni program. Bestseler Markusa Zusaka o sudbini jevrejske devojčice koju čitaocima pripoveda Smrt nije loš alegorijski roman za upoznavanje mladih s užasima holokausta. Takođe, Zusakova narativna struktura postavljena je veoma vešto i drži čitaoca u neizvesnosti do samog kraja, ali ovako visoko mesto na listi “Kradljivica knjiga” osvaja prvenstveno zbog značajnog komercijalnog uspeha romana i relativno uspešne ekranizacije Brajana Persivala iz 2013.

6. LETOPISI NARNIJE K.S Luis 

narnia

Prethodna tvrdnja o filmsko-literarnom programu se ovde malo menja u filmsko-literarno epsko fantastični program. Fantastika je najprodavaniji književni žanr u svetu (posle dečijih knjiga, Biblije i Kurana) i očekivano je da će na listi prevladati vilenjaci, magični svetovi, bacači magija i ostala mitska bića. Epski serijal K.S Luisa o imaginarnom kraljevstvu Narniji, gde se vodi večna bitka između Dobra i Zla je, naravno, rezultirao i filmskim serijalom. Šesto mesto za “Letopise…” i nije toliko nezasluženo koliko, opet, govori o preferencijama modernih čitalaca knjiga: da ne bude opterećujuće “za pred spavanje”, da bude uzbudljivo i magično i da se može preko filma, dajdžestirano, pogledati neki od nepročitanih nastavaka.

5. SUMRAK SAGA 1 Stefani Majer 

tvajlajt

Lepo je znati da tinejdžeri u svetu čitaju knjige i koriste internet za nešto drugo osim za pretragu spotova Jale Brata i Raste ili privatne snimke Šaka Polumente koji se posle ponoći pući maloletnicama. Serijal Stefani Majer je postigao interplanetarni uspeh i svim “emo” devojčicama doneo nepohodnu dozu “kul” opšte prihvatljivosti. Filmski serijal sa Robertom Patisonom i Kristen Stjuart obio je sve blagajna, a svi znamo da su mladi najbolji konzumenti pop kulturnih proizvoda tako da peto mesto, ma koliko pisca ovog teksta bolelo srce zbog narednog priznanja, stoji.

4. GORDOST I PREDRASUDA Džejn Ostin 

ponos i predraduse

Evo i jednog “ženskog pisma” na listi i to iz pera jedne od najboljih romantičarskih (odnosno pseudo romantičarskih, jer kod nje likovi stradaju zbog svojih emocija) engleskih spisateljica. Kompozicije romana Džejn Ostin se smatraju vrhunskim formama u istoriji knjiženosti tako da je prijatno videti, zanimao nas ili ne žanr, delo visoke književnosti među sumracima, mađijama i demonizovanim tinejdžerskim sagama.

3. UBITI PTICU RUGALICU Harper Li 

ptica rugalica

Sreća zbog iznenadnog buđenja ukusa za pravu književnost nastavlja se i  na trećem mestu gde je epski roman o rasnoj segregaciji i borbi za slobodu Afroamerikanaca na jugu Amerike. “Ubiti pticu rugalicu” je besprekoran stilistički ogled o tome kako se o smrtonosno ozbiljnim i važnim temama može pisati duhovito i sa otklonom.  3. mesto za Harper Li nam govori da su korisnici Goodreads-a mahom Amerikanci i da ipak, i pored svog truda, cene kvalitetnu književnost. Bronza zlatnog sjaja ako pitate autora ovog teksta.

2. HARI POTER I RED FENIKSA Džoan Rouling 

hri poter

S obzirom da je ovo jedna od najprodavanijih knjiga ikada drugo mesto na listi najboljih knjiga ikada je očekivano. Džoan Roling je stvorila klasik dečije literatura koji je nadmašio i žanr  i okvire književnosti pošto je i filmski serijal sa Danijel Redklifom jedan od najuspešnijih ikada. Svi ovi “naj naj ikada” su ipak mogli da rezultiraju i prvim mestom, no i ovo drugo je, uz određenu dozu gorkog ukusa u ustima, apsolutno zasluženo.

1. IGRE GLADI,  KNJIGA 1 Suzan Kolins

2767052

Prosečni ste Amerikanac, satima ste čekali u redu ispred knjižarsko-mulitmedijalnog centra da kupite novo izdanje distopijskog bestselera i nikada niste gledali filmsko B remek-delo Pola Glejzera “Trkač” iz 1987. koga je Suzan Kolins verovatno vrtela na starom VHS-u dok joj nisu ispale oči pišući prvi deo “Igara gladi”. Nakon neprospavane noći od uzbuđenja, na putu do posla shvatate da je to najbolji roman ikada. Došli ste kući nakon sati provedenih u saobraćajnom špicu, seli za novi Mek i otišli na vaš omiljeni internet sajt (pošto se ložite na književnost, a ne na žene s velikim grudima u radničkim odelima) Goodreads i glasali. “Igre gladi” imaju interesantnu strukturu i prilično dobru kritiku američke medijske spektakularizacije nasilja no prvo mesto najboljih romana ikada za ovaj roman predstavljaju egzemplar kako prosečni konzument kulture tretira književnost obrađenu kroz pop kulturnu pomamu za kategorizacijom svega i svačega u liste. Istraživanje ne postoji, tradicija takođe, a ono što je sada aktuelno mora, prirodno, biti i najbolje. Da li je to dobro i kako će uticati na budućnost književnosti procenite sami. Naravno, ukoliko iskreno ne mislite da je ovaj roman najbolji roman ikada.  Onda zaboravite sve što ste  pročitali ovde i trk na Goodreads.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Milan says:

    Uh,bas svega ima ovde… Kao da je neko u isto jelo ubacio i safran i vegetu. Procitao sam negde oko 500 knjiga,Igre gladi su mi medju 10 najgorih. :D

    1. dare says:

      Ovde na listi su zabavni romani i laki za citanje, pretpostavljam da je to razlog zbog kojeg su ovde na top listi, a za sastavljanje top liste nije uzet u obzir stil, nacin i romanopiscevo umece prilikom glasanja za naj roman. Dakle, zabava je samo jedan od kriterijuma koji uzimamo u obzir za ocenjivanje romana pored, nacina pisanja, stila, dubokoumnosti, filozofske poruke, kompozicije, ideje… Tako da ova lista moze da nosi naziv “Top lista najzabavnijih romana” ali nikako “Najbolje napisani….”.

Ostavite komentar:

Slični članci: