Da li imate preko 18 godina?

10 filmova o surfovanju za tmurne kopnene dane

Predstavljamo vam 10 igranih i dokumentarnih filmova o surfu koje treba pogledati. Bar jednom.

Svakog leta žalimo što Panonsko more više ne postoji; zamislite samo beogradsku obalu za surf do koje bi moglo da se stigne peške od Trga republike! Ali leto se onda završi, a sa njim i snovi o nečemu što je nestalo pre skoro milion godina, pa nam kao posle oseke ostanu filmovi o jednom od najimpresivnijih, ali i najopasnijih ekstremnih sportova na svetu. U ovoj listi predložićemo vam remek-dela igranog i dokumentarnog filma koja u potpunosti opisuju i objašnjavaju surfersku scenu, ali i jeftine, „đubraste“ dramedije koje sa pola pažnje možete da gledate u svako doba. Bez obzira na to da li ste tvrdokorni ljubitelj surfa ili samo tražite slatkiše za oči, ova lista vam može biti od koristi tokom tmurnih, jesenjih dana na kopnu.

Big Wednesday (1978)

S pravom na prvom mestu (iako ovo nije takva lista), kultno ostvarenje američkog reditelja i nekadašnjeg surfera Džona Milijusa nazvano je po posebnom danu u godini kad se veliki talasi (od 6m pa naviše) gomilaju na obalama Kalifornije i izazivaju surfere da se dokažu. Film prati trojicu najboljih ortaka (Žan Majkl Vinsent, Geri Bjusi, Vilijem Ket) koji troše mladost na žurke, surf i žene, kako bi posle nekoliko bezbrižnih godina bili pritisnuti društveno-političkim okolnostima i onda pokušali da ih izbegnu, zajedno sa ostalim nevoljama odrastanja. Iako različitih životnih priča i puteva, zajednička strast ih sve vreme vodi ka istom cilju: savladati Veliki talas i postati legenda. Uz odabrani saundtrek tog doba, prisustvo lokalnog „kralja plaže“ koga igra Sem Melvil, kao i zadivljujuće snimke surfovanja na ogromnim talasima, retko koji drugi igrani film toliko verno dočarava atmosferu kalifornijske surferske manije tokom ’60-ih i ’70-ih godina prošlog veka, i to iz perspektive zaluđenika. Upravo zbog toga je Big Wednesday i dan danas svež kao okean.

The Endless Summer (1966)

Ono što je Big Wednesday uspešno predstavio u igranoj formi, The Endless Summer je zabeležio u dokumentarnoj nekoliko godina ranije, zbog čega važi za najuspešnije delo dokumenariste Brusa Brauna, pionira surf filma i autora brojnih naslova. Dokumentarac prikazuje putovanja Majka Hinsona i Roberta Ogusta, dvojice surfera sa zapadne obale u potrazi za savršenim talasima od Havaja do Australije, uz ležernu i duhovitu Braunovu naraciju koja ostaje u svesti podjednako dugo koliko i snimci surfovanja. Kad je reč o fotografiji, reditelj u dobrom, starom Tehnikoloru uspeva da hipnotiše gledaoca dugim kadrovima sunčevih zalazaka i pripitomljavanja talasa. The Endless Summer je bez preterivanja jedan od vizuelno najlepših dokumentarnih prikaza umetnosti surfovanja i ljubavi prema morskoj vodi uopšte, a surf rock podloga za koju su, pored ostalih, bili zaduženi i The Sandalls, sugeriše da bi trebalo ovaj film odgledati bar jednom nedeljno – za opšte dobro.

Point Break (1991)

Ubrzo pošto su svet obišle prve vesti o okršajima surferskih bandi u Australiji (Bra Boys), američka rediteljka Ketrin Bigelou snimila je Point Break, komercijalno najuspešniji film čiji se zaplet donekle bavi ovom temom. Zapravo, film prati FBI agenta Džonija (Kijanu Rivs) koga partner Anđelo (gle čuda, opet Geri Bjusi) savetuje da se infiltrira u lokalnu bandu surfera kojom komanduje ozloglašeni Bodi (Patrik Svejzi). Za to će mu biti potrebna odlična kontrola nad daskom kako bi delovao uverljivo i, naravno, zadobio poverenje iskusnih članova bande. U učenju mu pomaže ambiciozna i energična surferka Tajler (Lori Peti, koja će par godina kasnije igrati glavnu ulogu u osrednjoj ekranizaciji stripa Tank Girl), pa tako uporni FBI agent polako skreće pažnju na sebe na plažama Los Anđelesa i upoznaje Bodija. Da vam ne bismo otkrivali ostale detalje solidno skockane priče, predlažemo vam da pogledate Point Break pre svega zbog odlične režije, naročito kad su u pitanju akcione sekvence, a onda i zbog malobrojnih, ali solidnih scena surfa koje podržavaju radnju filma.

 „How do you feel when there’s no waves?“ – „Imagine that you’re like a dragon slayer and then were just no more dragons. And then you wonder: who am I and what am I doing here?“

Riding Giants (2004)

Odlomak koji bolje od desetina pasusa objašnjava suštinu surferske logike i dokazuje da dokumentarac Riding Giants sadrži nekoliko antologijskih intervjua, snimaka i fotografija iz istorije surfa. Film prekaljenog skejtera i „uličnog“ dokumentariste Stejsija Peralte (Dogtown And Z Boys, Lords of Dogtown) ne samo što nudi sažete i konkretne detalje o havajskim počecima surfa i njegovom daljem razvoju, već u njemu pažljivo odabrani veterani i mlade nade govore o svojoj strasti, tehnici i filozofiji. Struktura je toliko čvrsta i bogata sadržajem da ćete u roku od sat i četrdeset minuta saznati apsolutno sve što vam je potrebno da zakoračite u svet surfa, a arhivske fotografije, video snimci i muzička podloga će vas zagrejati dovoljno da nastavite da istražujete dalje. Sa tehničkog aspekta, Riding Giants je postavio standarde za buduće surf dokumentarce kad su u pitanju montaža i dramaturgija, pa tako i mi smatramo da je ovaj film nešto najbliže video-enciklopediji surfa što smo videli do sad.

Blue Crush (2002)

Nama jedan od najdražih surferskih „ljubića“ tokom kojih je mnogo bolje diviti se fantastičnoj fotografiji i egzotičnim predelima, nego pažljiivo pratiti zaplet i ozbiljno ga shvatati. Ali pošto vam dugujemo makar neki nagoveštaj, reći ćemo vam samo da se u glavnoj ulozi nalazi Kejt Bosvort (relativno nepoznata američka glumica koja iza sebe ima nekoliko ostvarenja B produkcije), tumačeći strastvenu surferku koja se priprema za veliko takmičenje, sve dok ne upozna fudbalera iz snova. Osim ljubavne priče koja je vrlo jednostavna, iako je scenario napisan korektno, najviše pažnje privlačiće vam već pomenuta fotografija i vešto snimljene scene surfa, a neće vas razočarati ni broj golišavih tela usled letnje sezone. Sve u svemu, spremite se za jednu srednjebudžetnu limunadu sa mnogo sunca i ljubavnih avantura, a koja pritom izaziva nostalgiju za filmskim hitovima iz ’90-ih.

Step Into Liquid (2003)

Opet se ispostavlja da je tačna narodna izreka „iver ne pada daleko od klade“, jer je Dejna Braun, sin Brusa Brauna, čitavih 37 godina posle premijere filma The Endless Summer ponovio očev uspeh i nastavio tradiciju pravljenja surf dokumentaraca. Braunov Step Into Liquid je ubedljivo najskuplji surf film ikad snimljen (2,5 miliona dolara), a biće vam jasno i zašto čim budete videli samo nekoliko kadrova. Dokumentarac okuplja neka od najvećih imena profesionalnog surfa ne bi li ispitao njihovu motivaciju i još jednom dokazao da to nije sport za neodlučne, ali intervjui ipak nisu glavni adut ovog filma, već je to izvanredna fotografija. Tehnički superioran u odnosu na većinu surf filmova iz tog perioda, Step Into Liquid je bez dileme jedan od najbolje snimljenih dokumentaraca u kome vas očekuje pregršt snimaka iz vazduha, pod vodom, sa kopna i sa ramena surfera, pa ćete doći do zaključka da su Braunovi usavršili zanat na porodičnom nivou. Preporuka: gledajte oba filma jedan za drugim, počevši sa The Endless Summer.

North Shore (1987)

Iako poster za film izgleda kao da ste mogli da ga dobijete uz “Bravo” časopis, North Shore je, zapravo, kultni surferski film s kraja ’80-tih, koji verno opisuje neke od autentičnih surferskih pravila, običaja i izreka. I ne samo to, ovaj niskobudžetni “buddy movie” se čak bavi pitanjem pravih, iskrenih surfera i ljubitelja okeana spram profesionalnih surfera koji bezdušno jure zaradu, što je tema čija ozbiljnost prilično iznenađuje i premašuje film. Elem, glavni junak mašta da postane pro-surfer i dolazeći na severnu obalu Havaja primoran je da se prilagodi strogim pravilima zajednice koja nije naročito naklonjena turistima, dok pritom pokušava da osvoji havajsku lepoticu, nezainteresovanu za ostale surfere-grubijane. Kad smo već kod toga, film je kritikovan zato što pripadnike havajske zajednice prikazuje kao bandite i pljačkaše, zbog čega mu je popularnost u oblasti Oahu oduvek bila ograničena. Stavljajući rasni i politički kontekts na stranu, toplo vam savetujemo da gledate North Shore, jer je muzička podloga moćna koliko i u bilo kom drugom kultnom filmu iz ’80-ih i odlično prati scene surfa, a neke od replika su zlatne.

View From A Blue Moon (2015)

Tokom tri godine, Džon Florens i Blejk Vinsent Kueni, dvojica svetski poznatih profesionalnih surfera, testirali su čuveni Pipeline, talase južnog Pacifika i afričke obale i sve to zabeležili u 4K rezoluciji. Dakle, ovo je jedan od onih dokumentaraca u kome se malo priča i koji sadrži video snimke od kojih ispadaju oči. Bez previše nepotrebnog objašnjavanja, View From A Blue Moon je prvi surf film snimljen u 4K rezoluciji i definitivno ga krase neke od najlepših scena surfa i prizora prirode koje smo videli u dokumentarcima; čitavih 58 minuta iz vaših ekrana će pljuštati neverovatni kadrovi u ultra HD-u, tako da bi bilo idealno gledati ga na velikom platnu sa 5.1 ozvučenjem.

Surfing Favela (2006)

Za razliku od View From A Blue Moon i ostalih skupih surf filmova, Surfing Favela ne može da se pohvali brojnim fascinantnim scenama surfa na elitnim lokacijama u visokoj rezoliciji, ali zato nudi jedinstven uvid u surfersku scenu u najvećoj i najsiromašnijoj faveli u Brazilu. Film istražuje i objašnjava značaj surfa za omladinu u faveli Rosinja gde je teško sačuvati glavu, a kamoli baviti se sportom. Autorka Maria Laura Rugiero intervjuiše lokalne surfere koji opisuju život u siromaštvu i haosu, vrebajući svaki trenutak da dohvate dasku i pobegnu na obalu gde mogu (makar) da gospodare talasima. Izbor sagovornika i tema za razgovor čine ovaj film zaista posebnim, pa iako mu fali još koja lepo snimljena scena surfa, Surfing Favela će vam sigurno prirasti za srce kao poučna priča o očuvanju razuma uz pomoć okeana i sporta.

Morning Of The Earth (1972)

Nezaboravan, blago psihodeličan dokumentarac koji nudi skoro poetski osvrt na lepote surfa i pojedince koji su odbacili društvene konvencije kako bi živeli u skladu sa prirodom i surferskim instinktom. Od severoistočne obale Australije, preko Balija pa do Havaja, ovaj kultni film bez ijedne progovorene reči, ali sa genijalnom muzičkom podlogom, prati surfere-nomade koji prave sopstvene daske, spavaju u šumi i trguju sa seljacima, pa se iz perspektive današnjih elitističkih surf takmičenja, milionskih sponzorstava i turističke gužve čini kao potpuno nestvaran zapis iz davno prošlog vremena. Takođe je zanimljivo da je Morning Of The Earth prvi dokumentarac u kome se pojavljuju snimci surfovanja na Baliju, što je u narednim godinama uveliko doprinelo popularnosti ove destinacije kako među surferima, tako i među turistima iz celog sveta.

Lajkuj:

Komentari:

  1. dude says:

    Between The Lines: Surfing Durring The Vietnam War OBAVEZNO, a moze i endless summer 2

Ostavite komentar:

Slični članci: