Da li imate preko 18 godina?

Ukršteni GIR dizajnerski intervju: Numen, Grupa, Redesign

Donosimo vam tri isprepletana dizajnerska dijaloga sa autorima koji su bili deo nove GIR kolekcije, a poslednje vam predstavljamo članove tri hrvatska studija: Numen, Grupu i Redesign.

0
0

O novoj GIR kolekciji od jasenovog drveta već smo pisali, pri čemu smo o detaljima razgovarali sa Bojanom Radovićem. U prethodnim nedeljama, u prvom u nizu ukrštenih intervjua govorili smo o radu Miljane Nikolić i Marka Oljače, a u drugom tekstu dotakli smo se rada domaćih studija Autori, Presek i Chudes. Ovoga puta vam predstavljamo tri hrvatska studija koji su takođe direktno učestvovali u stvaranju pojedinačnih komada GIR-ovog mladog i unikatnog brenda nameštaja: Numen, Grupu i Redesign. 

Numen / For Use

Numen / For Use predstavlja grupu koja je angažovana u kolektivnom radu u oblastima konceptualne umetnosti, scenografije, industrijskog i prostornog dizajna. Grupa je nastala 1998. godine, a čine je industrijski dizajneri Sven Jonke, Christop  Katzler i Nikola Radeljković.1999. godine uspostavljaju Numen kao kolektivni identitet koji pokriva sve projekte kreirane izvan sfere industrijskog dizajna. Numen karakterišu eksperimenti sa impersonalnim dizajnom i radikalnom formalnom redukcijom, duboko ukorenjenoj u tradiciji visokog modernizma, i uglavnom se primenjuju na različite sinergijske projekte totalnog dizajna u Hrvatskoj. Od 2004. pa nadalje, nakon postavljanja velikog obima projekta za proizvodnju “Inferno” u Nacionalnom centru za dramu u Madridu, Numen / For Use postao je intenzivno uključen u scenografiju, te se nastavlja rad u pozorištima širom Evrope. Od 2008. godine kolektiv preusmerava svoj fokus ka konfigurisanju objekata i koncepata bez unapred definisane funkcije, aktivnosti koja rezultira u više hibridnim i eksperimentalnim radovima kao što su serije N-Light i Tape Installation. Paralelno sa ovim javno izloženim poduhvatima, grupa Numen / For Use nekoliko međunarodnih nagrada za svoja dostignuća u oblasti industrijskog dizajna.

Koja vam je bila glavna inspiracija za komad u kolekciji, i koliko se menjala ta ideja od zamisli do realizacije?

Inspiracija za stol Klin bio je jedan začudni detalj karakterističan za alpski poljoprovredni alat, točnije vile koje se dobijaju djelomičnim cijepanjem jednog komada drva u svojevrsni Y. Dva kraka tog ipsilona ukručena su nasuprotstavljenim klinom koji ih razdvaja i prirodnom tendencijom krajeva da se izravnaju. Na taj nacin postignut je trokutni sklop koji nam se učinio zanimljivim za istraživanje. Analizirajući mogućnosti shvatili smo da bi taj sklop bio izvanredna noga stola. Ta ideja ostala je do realizacije nepromijenjena dok su se precizne dimenzije, detalji i forma dotjeravali sve do sad.

Šta smatrate najtežim, a šta najuzbudljivijim delom procesa dizajna nameštaja? 

Najteži, a istodobno i najuzbudljiviji dio procesa je transformacija ideje u skicu, skice u prototip, prototipa u proizvod. Sama ideje obicno je jednostavna, gotovo banalna. Problem je kako je provesti u djelo, usuglašavajući sve oprečne zahtijeve.

Kako uskladiti materijal, tehnologiju, estetiku, funkcionalnost, marketing… bez gubljenja duha ideje?

U tom procesu dizajner mora ostati otvoren za kopernikanske obrate do samog lansiranja proizvoda, ali za obrate na temelju nevoljnog kompromisa, vec za inovativna rješenja tehnologije i organizacije, kao i transformacije oblika objekta. Ako se u tom procesu projekt ne izgubi vec postane istodobno kompleksniji i slojevitiji s jedne strane, a cjelovitiji i pročišćeniji s druge… U tom trenutku možemo reći da je postignuta smislenost dizajna.

Da li ste do sada radili sa jasenom i kakav vam izazov predstavlja ovaj materijal? 

Jasen smo koristili sporadično i do sad nismo imali situaciju u kojoj je taj materijal nositelj identifikacijskog koda proizvoda. No ovdje ne treba zaboraviti činjenicu da je drvo tehnološki visoko obradeni materijal i u tom smislu nije svaki jasen isti i nije svaki jasen dobar za pojedini tip vizualnog jezika. U slučaju našeg proizvoda jasen je posebno sofisticiran materijal, precizno tretiran i obraden, zaštićen na način koji nije svakodnevan i u tom smislu predstavlja demonstraciju vještine, znanja i iskustva ljudi u Giru, jasan detektor visoke razine posvećenosti proizvođača. Iz tog razloga je ova saradnja nama izuzetno dragocjena.

Grupa

Grupa je dizajn kolektiv koji djeluje na području produkt dizajna, dizajna interijera, postava izložbi i scenografija. Grupu čine Filip Despot, Ivana Pavić i Tihana Taraba. Niz godina surađuju sa hrvatskim i inozemnim proizvođačima namještaja poput tvornice Prostoria, Artisan, Shuma a 2010. započinju s razvojem vlastitog branda Grupa products pod kojim proizvode i distribuiraju na svjetsko i europsko tržište lampe Baluna, Model, Aigato i ILI_ILI. Izlažu na domaćim i međunarodnim selektiranim izložbama, a radovi su objavljivani u značajnim međunarodnim i hrvatskim publikacijama. Dobitnici su niza nagrada i priznanja.

Da li vam je ovo prva saradnja sa GIR-om? 

Prije nešto više od dvije godine kontaktirao nas je Bojan Radović sa pitanjem da li bi napravili neki proizvod za njegov novi brend koji uskoro pokreće. Do tada nismo poznavali Bojana niti smo bili upoznati sa radom tvornice GIR. Cijela priča, ideja i koncept novog brenda koji nam je Bojan prezentirao bili su u oblikovnom smislu vrlo bliski našoj estetici, zbog čega smo u cijelu priču ušli odmah, sa dosta entuzijazma, točnije napravili smo kolekciju stolica «Brida».

Imate li utisak da se hrvatsko i srpsko tržište industrijskog dizajna razlikuju? Ako da, po čemu, i ako ne, zašto.

Prema onom što smo imali priliku vidjeti na Beogradskom sajmu namještaja, ove i prošle godine, tržišta se ne razlikuju previše; postoje brendovi koji ulažu u dizajn i izdvajaju se u masi generičkih proizvoda, međutim njih je stvarno nekolicina. GIR je svakako jedan koji se dizajnom proizvoda, kvalitetom izvedbe i prezentacijom ističe u masi, a sa Hrvatske strane treba izdvojiti Prostoriu, zahvaljujući kojoj je hrvatski dizajn prisutan i prepoznatljiv na međunarodnoj sceni. Na oba tržišta je prisutna pojava maloserijskih, dizajnerskih accesoara gdje se dizajneri prilagođavaju tehnologiji, a sami proizvodi su tehnološki nezahtjevni.

Šta vam je predstavljalo najveće uzbuđenje, a šta je bio najveći kompromis tokom ovog rada?

Stvaranje proizvoda je uvijek uzbudljiv proces a u slučaju Bride bio je izazovan i zahtjevan. Kako je Gir bio tek u nastajanju, nismo imali niti jedan njihov referentni proizvod koji smo mogli slijediti, bili smo svjesni toga da će tipologija proizvoda kojeg dizajniramo na neki način postaviti identitet brenda. Odmah nam je bilo jasno da želimo raditi stolicu, ali ne samo jednu stolicu nego kolekciju stolica, tako da smo kod dizajniranja jako pazili i vodili računa da ne narušimo sklad i funkciju bilo koje verzije. Verzija bez rukonaslona je možda bila najzahtjevnija jer osim što joj je konstrukcija oslabljena zbog gubitka rukonaslona, željeli smo omogućiti slaganje stolica jedna na drugu. Uz pomoć Girovog razvojnog tima došli smo do rješenja spoja koji je osigurao čvrstoću i funkciju, i time izbjegli raditi bilo kakav kompromis.

BRIDA

Kolekcija se sastoji od stolice sa rukonaslonima, stolice bez rukonaslona, barske stolice i polu fotelja. Kombinacija suvremene tehnologije za obradu drva i precizan ručni rad omogućuju postizanje forme ugodne za sjedenje i površina ugodnih pod rukom.

Specifičnost serije otkriva se u detalju koso rezanog brida koji se provlači kroz kontinuiranu liniju koja objedinjuje naslon i rukonaslon. Jasni kutovi i plohe naglašavaju osjećaj mase i čvrstoće dok je istovremeno postignuta vizualno pročišćena, elegantna i fluidna forma.

Odabirom nekoliko boja i vrsta drva, a po potrebi dodavanjem tapeciranog dijela, mijenja se karakter proizvoda koji se na taj način lakše prilagođava raznim uporabnim situacijama rezidencijalnih i javnih prostora.

Redesign

U okviru svog studija, Neven i Sanja Kovačić rade na interdisciplinarnim i inovativnim projektima. Interesovanje za različite aspekte tehnologije i društva dosad je urezultirao širokim spektrom projekata, od reciklabilnih kartonskih polica do sofisticirane opreme za rehabilitaciju zgloba koljena. Posljednjih godina fokus stavljaju na dizajn namještaja koji razvijaju u suradnji s brandovima Prostoria (HR), Mitja (SLO) i GIR (RS).

TOTEM

Dizajn police deriviran je iz logike pakiranja elemenata konstrukcije po principu manji-u-veći. Ovaj pristup u konačnici rezultira nagibom bočnih stranica i progresivnim skraćenjem prostora za pohranu. Nakon sastavljanja modula police nizanjem u visinu nastaje skladna stepenasta konstrukcija čija je forma pogodna za smještaj uz zid ili slobodno u prostoru.

WOOD-LOCK

Dizajn stolica sa i bez rukonaslona elaborira rijetko korišteni konstruktivni princip povezivanja naslona i prednje noge poprečnom ukrutom. Preciznim pozicioniranjem tordiranih i zakrivljenih nosača realizirano je ergonomsko rješenje izrazito kompaktne i fluidne forme. Verzija s rukonaslonom kao ekstenzijom stražnje noge dodatno potencira tok silnica konstrukcije, a međusobno preplitanje „zaključanih“ nosača stolici daje izrazito veliku krutost i iznenađujuće malu masu. Ovakvo tehnološki zahtjevno rješenje realizirano je zahvaljujući najnaprednijim suvremenim tehnologijama obrade drva.

POLY-TOP

Kolekciju niskih stolića karakterizira mogućnost prostornog pozicioniranja u skladne geometrijske kompozicije. Jednostavnim naslanjanjem jedan uz drugi i međusobnim poravnanjem stranica baze konstrukcije stvara se željeni krajolik u interijeru. Set od četiri stolića gradiranih proporcija varira od širokog i niskog s bazom šesterokuta do visokog i uskog s bazom trokuta.


Sve fotografije nameštaja: Lumina Images

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: