Da li imate preko 18 godina?

Paleta: Uroš Maksimović XANADU

Sa Xanadu-om smo fleksovali u piktoresknoj dedinjskoj vili i razgovarali o tjunovima, planovima, svakodnevici.

Šta ima? Kako si?

Evo, nije loše (ElonNikad Satisfied playing in the background).

Kako izgleda jedan tvoj običan dan?

Probudim se kasno, doručkujem u vreme ručka, obavim neke dnevne aktivnosti (socijalne, porodične ili poslovne), zabeležim neke zanimljivosti u toku dana i onda uveče, posle večere u ponoć, taj sadržaj kačim na Instagram do ranih jutarnjih časova, i tako svaki dan u krug.

Kako nastaje jedna tvoja pesma? Da li sve uglavnom radiš sam?

Tokom obavljanja tih dnevnih aktivnosti često se desi Eureka momenat gde dolazim do nekog stava ili mišljenja. Taj stav pretočim u pevljiv refren, priču razvijem dalje preko strofa, i onda sve to potkrepim prijatnom muzikom uz dobar groove, jer to je ono što muzički najviše volim. Sve radim sam, jer ja najbolje znam šta sam hteo da kažem i kako tu poruku najefektnije da prenesem, od pesme do spota (u snimanju spotova mi pomažu drugari ili sestra, jer fizički nije moguće da neke stvari odradim sam).

Da li ti odgovara DIY pristup ili bi voleo da se prepustiš nekim producentima, režiserima, bitmejkerima?

Takav pristup je trenutno više nužnost nego izbor, makar dok ne proširim krug ljudi. Svestan sam da ne može sve jedan čovek da radi sam, i da taj način rada nije efikasan na duže staze, pogotovoza rast kvaliteta i produkcije. Nadam se da ću u skorijoj budućnosti imati prilike da sarađujem sa profesionalcima, i nakon toga ću zasigurno znati koji mi pristup najviše odgovara, a do tad, ovaj DIY radi pos’o.

Tvoje pesme su duhovite i plesne, često imaju retro prizvuk. Da li te određena muzika ili autori inspirišu?

Pošto se trudim da ne budem muzički snob koji jedan žanr muzike manje vrednuje od drugih, ja slušam sve i u svakom žanru može da se desi da pronađem inspiraciju. Ono što je sigurno jeste da mi najviše odgovara elektro funk iz 80-ih, i često se desi da primese tog žanra implementiram u moje pesme. Od autora bih mogao da izdvojim Zapp, Teddy Riley, Devendra Banhart i Jimothy Lacoste, mada i Migosi su me inspirisali na par momenata, videćemo da li će to uraditi i Devito.

Da li priželjkuješ nastup? Još nisi imao prvi nastup?

Mislim da bi bilo fer prema poštovaocima mog rada da im priredim uživo izvođenje pesama, jer i mene zanima kako bi to izgledalo. Doduše ne žurim sa tim, čekam da izbacim još nekoliko pesama da proširim repertoar, pa ću onda početi ozbiljnije da razmišljam o tome. Nastupe sam imao kao di-džej i u sklopu benda Srcolomci, ali kao Xanadu još uvek ne.

S kim bi uradio feat?

Još od svirke u Božidarcu krajem 2016. godine mi je ostala želja da sarađujem sa Sergio Lounge-om, gde je on bio predgrupa bendu Ti. Pored njega, verovatno bih mogao da iskoristim svoje poznanstvo sa Borom Eskićem za neki šaljivi hit, mada i Svemirko mi ostavlja utisak kao jedan od autentičnijih autora na regionalnoj sceni. To su neki prvi impulsi, ali svakako bih bio otvoren za saradnju sa svakim ko dođe sa dobrom idejom i energijom.

Kakav je MC Stojan kao čova?

Dobar, prizeman, investiran, rekao bih svestan svojih početaka i spreman da pomogne svakom ko je na početku. Čovek iz naroda, ne uobražena estradna zvezda.

Imaš li porok? Koji?

Nemam poroka, ne konzumiram ništa sem vode, hrane i Koka Kole posle roštilja.

Neka pesma koja ti je u glavi poslednjih dana?

Zbog uticaja koje je na mene ostavilo prethodno putovanje, to bi morala da bude neka pesma od egipatskih izvođača, ovih dana konkretno Hassan Shakosh ft. Yasmin Raeis – Habibty.

Omiljeno putovanje?

Mislim da je uvek poslednje lepše od prethodnih, jer na njega dolazim sa iskustvom stečenim od svih ranijih putovanja. Bilo je lepih mesta i druženja, ali za sad bih izdvojio Egipat jer je to bilo najskorije, ali i putovanje u Gruziju i Jermeniju je ostavilo jak utisak na mene.

Kako bi opisao svoj stil?

Minimalan, umeren i bez rizika. Živahan, ali ne i nametljiv.

Osobina koju ceniš kod drugih?

Iskrenost, neusiljena karakterističnost i inteligentan smisao za humor.

Šta ti okupira misli ovih dana?

Gomila negativnih vesti koje dobijamo svaki dan od medija i traženje solucije kako da jedan dobronamerni pojedinac nađe sreću i zadovoljstvo u ovom svetu.

Filmska/TV preporuka?

For A Few Dollars More (1965), The Trial (1960), Harakiri (1962).

Nešto za kraj? Mema, smešni klip ili tako nešto?

TikTokovi od deenpoop/moneysigndeen, jake2r, josh1morris, dwynnawin, bradeazy

 • Patike

  Adidas

 • Pantalone

  C&A

 • Majica

  Second hand

 • Naočare

  AliExpress

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: