Da li imate preko 18 godina?

Koozmetik – prirodu ne možeš da oponašaš

Brend koji u procesu proizvodnje koristi preko 70 različitih potpuno prirodnih ulja i vrlo precizno promišljnih sastojaka.

KOOZMETIK je potpuno prirodna i ručno izrađena kozmetika iza koje stoje markantne Daniela Stanković i Jovana Antić, koje od 2013. godine rade na ovom brendu. Daniela je arhitekta, a Jovana ekonomista. Pošto veruju da se u prirodi nalazi lek za sve i da se lepota tiče slobode, glavna ideja je bila da stvore kozmetiku od potpuno prirodnih sastojaka i da ne koriste mašine, već samo ljudski kapital tj. ruke. Tako je nastao dosledan koncept –  jednostavna paleta prirodnih kozmetičkih proizvoda upakovana baš kako treba.

IMG_1450

Kako je izgledala izgradnja Brenda?

Jovana: Postojale su dve etape. Jedna je proizvodna i ticala se kreiranja i pravljenja samih proizvoda, odnosno pre svega bilo je potrebno da smislimo šta ćemo proizvoditi i da to i proizvedemo, a u drugoj fazi smo se bavile imenom i izgledom, razradom biznis koncepta. Lako smo odlučile koji će to proizvodi biti – baš oni koji su nama najpotrebniji i koje koristimo svakodnevno. Zatim je krenula razrada koncepta, koja i dan danas traje…

Daniela: Želele smo jednostavnost. I upravo smo tako i izabrale ime – da bude prepoznatljivo, jednostavno i jasno. Mene izgradnja brenda podseća na rad na arhitektonskom projektu: postoje iste faze –  koncept, idejno rešenje i egzekucija, isti entuzijazam stvaranja nečeg novog i lepog.

Šta zapravo znači prirodna kozmetika?

Jovana: To znači drugačiju filozofiju, koncept i tehnologiju izrade. Mi krećemo od vode, ali ne osiromašene, već vode sa određenim mineralima, koju zajedno sa biljnim glicerinom mešamo sa uljima iz prirode i prirodnim emulgatorima dok ne dođemo do potpuno prirodne kreme bez hemijskih sastojaka. Hemijski proizvodi su kopija prirode, a složićete se da je priroda sa svojim procesima toliko savršena, da je teško oponašati je.

Daniela: Prirodna kozmetika iz tebe izvuče ono što si ti, odnosno tvoj maksimum. Mi ne dajemo lažna obećanja kada govorimo o našoj kozmetici. Rezultati i obećanja nisu naš komunikacijski alat. Najbitiniji nam je kvalitet proizvoda i povratne informacije naših korisnika.

Kako ste krenule u proizvodnju, kako ste pripremale kozmetiku?

Jovana: Tako što smo radile do pet ujutru (smeh) i zatim davale prijateljima da probaju naših ruku delo. Zatim su prijatelji prijatelja probali, i krug se vrlo brzo proširio. Tada nismo imale saradnike, jer smo još uvek radile na samom konceptu brenda, ali smo se nalazile u devet uveče i do pet ujutru pravile kreme, a onda svaka na svoj posao, pa uveče ponovo…

A kako sada izgleda proizvodnja?

Jovana: Proizvodnja je i dalje ručna. Tim za proizvodnju broji laboranta, hemičara i farmaceutkinju. To je tim koji trenutno pokriva sve naše potrebe i kapacitete.

Daniela: Proizvodnja je potpuno ručna. Mislim da smo po tome jedinstveni. Zbog toga su serije male. Pravi se najviše 10 krema u jednom trenutku, a nekih proizvoda i manje.

Kako ste dolazile do ideja i receptura, s obzirom na to da dolazite iz drugih profesija?

Jovana: Imali smo jednu tehnološkinju iz Grčke i jednu iz Engleske, kao i našeg najstarijeg člana tima – deku tehnologa, koga uvek pomenemo, on je zadužen za tradicionalne proizvode.

Odakle dolaze sastojci za vaše proizvode?

Jovana: Iz celog sveta, i to je najveći ograničavajući faktor. Uglavnom sve uvozimo, najviše iz Grčke. Radimo od samog početka sa njima i zadovoljni smo kvalitetom proizvoda.

Da li izvozite KOOZMETIK?

Jovana: Trenutno radimo na usklađivanju sa zakonima Evropske unije. To je komplikovan i skup proces. Već smo potpisale ugovor sa jednom francuskom kompanijom koja će biti naš distributer na teritoriji Francuske. To je najrigoroznija zemlja što se tiče zakonskih propisa. Takođe smo u pregovorima oko izvoza u Belgiju i SAD.

Kako održavate entuzijazam?

Jovana: To je izazovno. Trenutno se više bavimo dokumentacijom, i ne stižemo dovljno da radimo na razvoju proizvoda. U početku nam je bilo lakše jer smo se po ceo dan bavile isključivo kozmetikom, a sada moramo da se bavimo i nekim drugim stvarima.

Spremate li nešto novo?

Jovana: Da. Spremamo kolekciju za muškarce, ne bismo previše da otkrivamo. To će biti na jesen.

Daniela: Radimo na lepršavosti naših proizvoda, na nekim novim mirisnim notama. Imamo ideju da radimo letnje varijante naših proizvoda.

IMG_1410

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: